TEST RUN<>
052016<><>

Opera TV Emulator 3.4

HbbTV kroz prizmu Opere

Kompaniju Opera Software praktično svi povezuju sa njihovim pregledačem interneta koji je već preko dve decenije prisutan na tržištu. Iako nakon početne popularnosti Opera nije mogla da parira velikim konkurentima kao što su Firefox i Chrome, ona je je uvek imala veliki broj poklonika širom sveta. Doduše, nakon prelaska na platformu WebKit, mnogi su rešili da batale Operu i da se priklone (uglavnom) Chromeu koji nudi nešto bolje performanse. Mnogima je manje poznata činjenica da je Opera vrlo dobro etablirana u svetu Smart TV uređaja i da sarađuje sa velikim brojem najpoznatijih svetskih proizvođača televizijskih uređaja. Februara ove godine saznali smo da je kineski investicioni fond ponudio 1,2 milijarde dolara za kupovinu kompanije Opera Software, što je jasan znak da u njoj vide dobru priliku za zarađivanje novca.

U prošlom broju smo se bavili temom HbbTV tehnologije koja predstavlja svojevrsnu integraciju video-signala sa interaktivnim sadržajima kreiranim na bazi HTML. To je tehnologija koja na zapadu funkcioniše već duže vreme, ali je kod nas još uvek nije dovoljno poznata.

Postoje dve osnovne varijante Opera TV Emulatora. Prva je zasnovana na plug-inu za Opera pregledač interneta, dok druga dolazi u obliku virtuelne mašine, i ona će biti predmet ovog teksta. Da biste bili u stanju da koristite ovaj emulator, potrebno je da prethodno instalirate besplatni program Oracle VM VirtualBox i da sa sajta proizvođača preuzmete arhivu sa „slikom” virtuelnog diska čija je veličina nešto ispod 350 megabajta. Oni koji su ranije koristili VirtualBox znaju da je za taj program moguće postaviti određena proširenja koja poboljšavaju performanse podržanog hardvera, ali u konkretnom slučaju nismo mogli da se uverimo da ćete sa njihovim instaliranjem postići vidljivija poboljšanja. Nakon što raspakujemo arhivu, moramo je dodati unutar VirtualBoxa, a to činimo preko opcije Add iz menija Machine. Sama virtuelna mašina je zasnovana na ne baš svežoj varijanti Linux distribucije Ubuntu Studio 12.10 (za one koji ne znaju, Ubuntu Studio je varijanta Linuxa specijalizovana za rad sa multimedijom).

Ako ste se zapitali koja je svrha postojanja emulatora Smart TV uređaja, odgovor je vrlo jednostavan. Kao i u slučaju mnogobrojnih multiplatformskih razvojnih alatki gde emulatori služe za proveravanje rezultata rada bez korišćenja fizičkog uređaja, i ovaj emulator omogućava osobama koji kreiraju televizijski sadržaj sa podrškom tehnologiji HbbTV da isprobaju kako će u stvarnosti izgledati njihova kreacija. Zato unutar ove virtuelne mašine dobijamo svojevrsni plejer za prikazivanje videa kombinovanog sa HTML kodom. Plejer je (logično) orijentisan na korišćenje Opera API ekstenzija sa podrškom za Linux i Android, koje kreatora sadržaja vezuju za specifičnu platformu, ali istovremeno daju dodatne mogućnosti povezivanja videa sa web aplikacijama i uslugama pregledača interneta. Tu je još i nezaobilazna podrška za bazične stvari kao što su HTML/DOM/CSS/JavaScript, integraciju HTML5 audio/video-sadržaja, podrška za CE-HTML standard i slično. Pošto dosta često podrška za HbbTV dolazi preko jeftinih set-top-boksova sa slabašnim hardverskim kapacitetima, dizajnerima sadržaja će odlično poslužiti mogućnost da se preko podešavanja emulatora reguliše veličina raspoložive memorije i na taj način proveri ponašanje sadržaja u uslovima ograničenih resursa.

Komande za korišćenje emulatora mogu se zadavati preko tastature, ali i preko virtuelnog daljinskog upravljača koji odgovara potrebama HbbTV standarda. Njega ćete aktivirati tako što ćete u nekom od pregledača interneta ukucati adresu localhost:5555 za vreme dok je Opera TV Emulator aktivan.

Da biste testirali sadržaj koji ste sami kreirali, potrebno je da u okviru virtuelne mašine u opciji Settings postavite putanju do foldera gde se nalazi vaš HTML kod (ne zaboravite da čekirate opcije Auto-mount i Make Permanent) i da zatim u okviru adresne linije samog emulatora upišete file://localhost/mydata/putanja_foldera. Do adresne linije se dolazi pritiskom na ’F1’, koja nam otkriva da se iza svega nalazi modifikovani pregledač interneta Opera.

Što se tiče rada sa samim emulatorom, prilikom njegovog pokretanja nas dočekuje početna stranica na kojoj se mogu pročitati osnovne informacije o navigaciji kroz korisnički interfejs. Tu je još i prečica za instalaciju kodeka za reprodukciju videa po standardu H.264 bez koga nije moguće prikazivanje video-sadržaja. Gornji desni panel vas vodi do stranice za instaliranje pregledača Opera, ali to u postojećoj konfiguraciji neće funkcionisati zbog ograničene memorije (a i nije potrebno). Glavne stvari se nalaze pod odeljkom Load the Opera TV store. Tu ćete slično prodavnicama za ostale platforme naći mnoštvo sadržaja razvrstanih pod različitim kategorijama. Nisu u pitanju samo video-sadržaji, već se tu mogu naći i različite igre, kao i zanimljivi programi. Iako je moguće pronaći vrlo kvalitetno izrađene aplikacije (što je univerzalni naziv za podržani sadržaj), dobar deo ih je čisto eksperimentalnog karaktera i sadrži nedorađene materijale od kojih gledalac nema preterane koristi. U toku rada dosta često vam se mogu pojavljivati dosadne poruke vezane za bezbednosne aspekte korišćenja JavaScript koda, ali ih jednostavno ignorišite.

Samo iskustvo rada sa emulatorom imalo je uspone i padove. Sa brzinom konekcije od 10 Mb/s je prilikom prenosa videa bilo dosta problema sa kašnjenjem slike i zvuka, preskakanja kadrova i sličnih neželjenih pojava vezanih za spor prenos podataka. Ipak je u pitanju prenos videa u HD kvalitetu, pa su veće brzine prenosa svakako dobrodošle. S druge strane, postoje aplikacije kod kojih je u opisanim uslovima rada to kašnjenje neznatno i taj sadržaj se može pratiti bez problema. Za potrebe testiranja smo kreirali jednostavnu HTML stranicu sa ugrađenim videom i sve je prikazano bez zamerki. Pošto HbbTV tehnologija još nije zakoračila na brdoviti Balkan, ovaj emulator je odlična prilika da se ljudi uživo upoznaju sa njenim funkcionisanjem. Ovaj „instrument” može odlično da posluži za obučavanje onih koji će sutra biti kreatori sadržaja koje ćemo pratiti na ekranima naših televizora.

Igor S. RUŽIĆ

 
Corel CorelDRAW X8
FakeFlashTest 1.0.9, Check Flash 1.16, H2testw 1.4, FlashDrive/Card Tester 1.14, RMPrepUSB 2.1
Opera TV Emulator 3.4
Šta mislite o ovom tekstu?
BurnAware 9.0 Premium
Free Video Cutter 1.2.1
Cybergenic Shade 1.4
Splash 2.0.3
ScatterShow 1.1
Nero TuneItUp 2.4
iCup EURO 2016
WinTricks 7.0q
Tinuous 4.0
WonderFox DVD Ripper Pro 7.6
PPSSPP 1.2.2
History Eraser 4.6.7
1Clipboard 0.1.5
KeyScrambler Personal 3.9
Sharpener Pro 3
Topaz DeNoise 5.1
Lyric Library 2016.4
Never10 1.3
WhatsApp Desktop 0.1.7

Tip:
HbbTV emulator
Potrebno:
Windows, Oracle VM VirtualBox
Veličina:
341 MB, 1,32 GB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
operasoftware .com /products /tv /tv -emulator
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera