TEST RUN<>
052016<><>

BurnAware 9.0 Premium

Poslednji Mohikanac

Sa jednim se većina slaže – BurnAware je poslednji bastion jednostavnih programa za narezivanje sadržaja na optičke medijume. Ova alatka namenjena je korisnicima svih iskustvenih kategorija, nudi sveden upravljački interfejs i ne pokušava da glumi ono što nije. BurnAware ne donosi alatke za konverziju multimedije, ne koketira sa video-montažom i ne umara korisnika desetinama propratnih rutina za čiju upotrebnu vrednost niko nije siguran. Iz ovog programa isključivo može da se narezuje sadržaj na CD, DVD i Blu-ray medijume i to prateći najjednostavniju moguću proceduru...

U sićušnoj radnoj formi postavljeni su svi zadaci koje ovaj program može da izvrši. Postoji pet kolona: Data, Multimedia, Disc Images, Utilities i Extra, koje jasno nagoveštavaju koji dijapazon akcija obavljaju. BurnAware pokriva sve poslove koji prosečnom korisniku mogu da padnu napamet, od kopiranja diskova, preko narezivanja slobodoručno formiranih kompilacija, pa sve do „prženja” audio-CD-ova, DVD-Video sadržaja, odnosno AVCHD komplemenata. Naravno, na raspolaganju je i opcija za narezivanje ISO „slika”, pa čak i njihovo izrađivanje – bilo od diskova, bilo od lokalno uskladištenih datoteka. Napredne korisnike obradovaće podatak da su autori u miks uključili i mogućnost kreiranja butabilnih diskova, mogućnost automatskog „širenja” materijala na više diskova, baš kao i specijalnu rutinu za izvlačenje podataka sa oštećenih i loše narezanih diskova. Nulovanje izbrisivih medijuma, verifikacija narezanog sadržaja, ali i rutina za „čupanje” muzičkih numera sa audio-CD-ova, poslovi su koji se mogu posebno obavljati, direktno iz glavnog menija.

Odabiranjem akcije, pred korisnikom se pojavljuje odgovarajući komandni meni sa dostupnim funkcijama. Na delu je ponovo svedeno okruženje smešteno u sićušnoj radnoj formi koja sadrži isključivo potrebne alatke. Materijal se na listu ubacuje putem drag & drop metode ili preko ugrađene Browse rutine. Iznad liste nalaze se opcije za brisanje medijuma, upisivanje naziva kompilacije, odabir aktivnog rezača (ako ih ima više), podešavanje brzine narezivanja, te pristup naprednim opcijama koje je potrebno koristiti isključivo u krajnjim situacijama. Ispod liste, smeštena je grafička reprezentacija popunjenosti diska, odakle se može izabrati i aktivni fajl-sistem, odnosno veličina nosećeg medijuma na koji se podaci narezuju. Kao što smo već rekli, BurnAware podatke narezuje na kompletan dijapazon optičkih medijuma, zaključno sa Blu-ray XL diskovima kapaciteta 100 gigabajta. Pojednostavljeni meni i lakoća upotrebe stvari su koje ne mogu da vam se ne dopadnu, pogotovo što se na malom prostoru nalazi baš sve potrebno za obavljanje posla.

Napredne funkcije smeštene su u sekciji Options kojoj se pristupa preko naročitog tastera na toolbaru. Odavde možete da odaberete koliko kopija će se izraditi, da li će se narezani disk „zatvoriti” ili ne, da li će se po narezivanju sadržaja obaviti verifikacija, da li program treba da koristi dostupne rutine za sprečavanje „pucanja” diskova (BurnProof, JustLink...) i tako dalje. Programu može da se naredi i da koristi najmanju dostupnu brzinu rezanja, ali i da se definiše način na koji će se upisivati datumi. Kao i ostatak programa, i ovde je primenjen minimalizam po kojem je BurnAware nadaleko poznat.

BurnAware se korisnicima nudi u tri varijante. Iako je Professional verzija najskuplja (košta 40 „zelenih novčanica”) i predstavlja svojevrsni flagship proizvodne linije, nismo je opisali jer zapravo nudi gotovo sve što i Premium varijanta. Razlikuje je mogućnost simultanog narezivanja ISO „slika”, ali i to što je namenjena korišćenju u komercijalnim okruženjima. Za kućne korisnike rezervisane su verzije Premium i Free, ali je ova druga, iako potpuno besplatna, nešto siromašnija od one koju smo imali na testu. Recimo, ona ne podržava direktno kopiranje diskova, ne donosi ni mogućnost „čupanja” muzičkih numera sa audio-CD-ova, a nedostaje i Recovery rutina za povraćaj podataka sa oštećenih diskova. Ukoliko na umu imate narezivanje kompilacija podataka i baratanje ISO datotekama, Free verzija programa će i te kako biti dovoljna. Mišljenja smo da je BurnAware prvenstveno namenjen kućnim korisnicima sa jasno definisanim potrebama. Cilj je do narezanih diskova stići brzo i bez puno pametovanja, a program upravo to omogućava. Neke stvari su izostale (na primer, podrška za LightScribe i slične tehnologije), ali 90 procenta korisnika ionako nema potrebu za njima.

Vladimir PISODOROV

 
Corel CorelDRAW X8
FakeFlashTest 1.0.9, Check Flash 1.16, H2testw 1.4, FlashDrive/Card Tester 1.14, RMPrepUSB 2.1
Opera TV Emulator 3.4
BurnAware 9.0 Premium
Šta mislite o ovom tekstu?
Free Video Cutter 1.2.1
Cybergenic Shade 1.4
Splash 2.0.3
ScatterShow 1.1
Nero TuneItUp 2.4
iCup EURO 2016
WinTricks 7.0q
Tinuous 4.0
WonderFox DVD Ripper Pro 7.6
PPSSPP 1.2.2
History Eraser 4.6.7
1Clipboard 0.1.5
KeyScrambler Personal 3.9
Sharpener Pro 3
Topaz DeNoise 5.1
Lyric Library 2016.4
Never10 1.3
WhatsApp Desktop 0.1.7

Tip:
narezivanje diskova
Potrebno:
Windows
Veličina:
9,3 MB (trial), 47,8 MB na HD-u
Cena:
20 dolara, proba 10 dana
Adresa:
www .burnaware .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera