TEST RUN<>
062016<><>

SketchUp Pro 2016

Crtanje u tri dimenzije

Od kada je ugledao svetlost dana, a to je bilo krajem prošlog milenijuma, SketchUp je neprestano fascinirao korisnike jednostavnošću upotrebe. Ko god je prethodno radio sa nekim hard core programom za modeliranje 3D grafike i posle toga probao rad sa ovom aplikacijom, mogao je da primeti veliku razliku u brzini postizanja rezultata kada su u pitanju neki jednostavniji poslovi. Ta jednostavnost i brzina rada (potpomognuta modulom za integraciju sa aplikacijom Google Earth) se veoma dopala firmi Google, pa su oni otkupili prava na program koji je posle korišćen za kreiranje trodimenzionalnih objekata vidljivih na njihovim kartama. Zahvaljujući tehnologiji StreetView, Google gubi potrebu za ovakvom vrstom vizuelizacije i odlučuje se za prodaju programa kompaniji Trimble Navigation, koja ga od tada nudi kao nezavistan softverski proizvod. Nekako, od tog vremena je ovaj zanimljivi program nezasluženo nestao iz žiže javnosti, ali on i dalje nastavlja da se razvija i donosi nove mogućnosti.

Aktuelna verzija izdata krajem prošle godine dolazi u obliku instalacionog fajla veličine 120 megabajta, nakon čije instalacije na desktopu dobijamo tri ikonice: sam program SketchUp 2016, Style Builder 2016 i LayOut 2016. Style Builder je dodatak za definisanje stilova pomoću kojih će vaši radovi dobiti specifičan šmek karakterističan za crtanje rukom. S druge strane, Layout služi za kreiranje svojevrsnih prezentacija koje uključuju crteže rađene u programu SketchUp, zajedno sa drugim tekstualnim i grafičkim elementima. Takvi dokumenti mogu da se odštampaju i, na primer, prezentuju investitorima kao idejno rešenje. Što se samog programa SketchUp tiče, prilikom njegovog startovanja nas dočekuje početni ekran koji nam praktično nudi samo jednu mogućnost i to da sa radom započnemo preko nekog od ponuđenih jednostavnih šablona. Rekli bismo, vrlo siromašno i nefunkcionalno. Autori su čak prevideli mogućnost da napustite „čarobnjaka” ukoliko ste slučajno kliknuli na start programa SketchUp, pa ste primorani da prethodno u program uđete klikom na taster Start using SketchUp (moguće je izaći preko tastera ’Esc’, ali to nije intuitivno rešenje). Ukoliko na toj naslovnoj strani obratite pažnju na segment Learn, primetićete taster sa natpisom Search 3D Warehouse, koji je zapravo prečica do sajta sa istim nazivom na kome ćete naći veliki broj kvalitetnih modela već gotovih za upotrebu u vašim projektima. Inače, modele možete uvoziti direktno u vaš projekat putem opcije Get Models.

Ukoliko ste nekada ranije koristili SketchUp, u novoj verziji na prvi pogled nećete uočiti mnogo toga novog. I dalje je tu inicijalno dosta „nezasićen” interfejs sa nevelikim brojem ponuđenih opcija za jedan CAD program. Centralni deo ekrana zauzima trodimenzionalna radna površina, dok je na desnoj strani novi višeslojni panel preko koga možemo menjati svojstva izabranih objekata. Novije verzije programa imaju kompaktnije linije alatki koje se kombinuju u instrumente sa strelicama ispod kojih se nalazi veći broj podopcija. Oni koji preferiraju tradicionalni pristup i dalje imaju na raspolaganju paletu pod nazivom Large toolbar, na kojoj je smeštena većina najčešće korišćenih alatki. Pošto ljudi koji rade sa ovakvom vrstom programa vrlo često vole da na ekranu drže veliki broj svakojakih alatki, oni će svakako iskoristiti mogućnost uključivanja mnoštva specijalizovanih toolbarova preko menija View. Zanimljiva karakteristika nove verzije je ta da je na jednostavan način moguće prilagoditi palete alatki tako što ćete zameniti vektorske sličice u folderu Images koji se nalazi u glavnom direktorijumu aplikacije.

I dok vizuelna strana nije pretrpela veće izmene, sasvim je druga priča sa funkcionalnošću postojećih alatki. Ko god je nekada radio sa ovom vrstom softvera zna da proces modeliranja započinje sa takozvanim primitivima. To su jednostavni geometrijski objekti (kvadrat, krug, poligon), koji uz pomoć alatki za crtanje linija i lukova za rezultat daju prava mala umetnička remek dela u tri dimenzije. A da bi se do tih remek dela došlo, potrebno je imati na raspolaganju kvalitetne alatke. Jedna od najvažnijih nosi naziv Push/Pull i pomoću nje svaki objekat dobija dubinu. Među ostale važne funkcije spadaju alatke Rotate, Move i Offset i one su sada dodatno unapređene kako bi bile još jednostavnije za korišćenje.

Dosta je teško čitaocu dočarati opis poboljšanja koja se odnose na rad sa linijama u 3D prostoru i vezivanje za postojeće objekte. Sada je mnogo jednostavnije nacrtati linije paralelne sa nekim objektom ili su, pak, sa njim perpendikularne. Znatno je unapređen i rad sa dimenzioniranjem objekata, odnosno sa dodavanjem kotnih linija koje su ovde vrlo udobne za rad. Jedna od značajnih stvari u profesionalnoj praksi je upotreba slojeva i oni su u novoj verziji dodatno unapređeni. Sada je moguće prebacivanje objekata (ili njihovih segmenata) između različitih slojeva na jednostavan način. Kopiranje objekta povlači za sobom elemente iz svih slojeva u kojima se on nalazi. Program prepoznaje tačke preseka sa skrivenim delovima ravni. Povećan je i broj tekstura koje dolaze unutar instalacionog paketa. Dodat je i redizajnirani modul za generisanje izveštaja o upotrebljenim objektima u vidu CSV fajla.

Kakav zaključak izvesti o SketchUp 2016 Pro? Reč je o evoluciji za korišćenje najjednostavnijeg CAD programa koji je prvenstveno orijentisan na manje zahtevne korisnike kojima je potrebno da vizuelno prikažu svoje ideje bez potrebe za višemesečnom obukom u nekom od „ozbiljnih” konkurenata. Velika biblioteka već gotovih modela omogućava jednostavno kreiranje scena. Uz podršku brojnih dodataka za renderovanje moguće je postići pristojne vizuelizacije koje ne zaostaju mnogo za kompleksnijim programima te namene. Ukoliko vas privlači svet 3D grafike, SketchUp je zasigurno najjednostavniji način da savladate brojne tehnike. Profesionalcima će zasmetati nedostatak nekih sofisticiranih funkcija (naročito onih u vezi sa preciznošću), ali će i njima često biti od koristi za ubrzavanje velikog broja poslova.

Igor S. RUŽIĆ

 
NirLauncher 1.19.83
SynWrite 6.201
SketchUp Pro 2016
Šta mislite o ovom tekstu?
System Explorer 7.1, AnVir Task Manager Pro 8, Process Explorer 16.12, Process Hacker 2.39
MeediOS Lyon 2.0 Beta
ON1 Effects 10.5
VSDC Free Video Editor 4.0
Privacy Eraser Free 4.12
AIMP 4.02
Snappy Driver Installer
FireGestures 1.10.7
KeyFreeze 1.3
ClickMonitorDDC 2.3
Silver Efex Pro 2
The Great Suspender 6.21
Hain 0.3.0
Inteset Secure Lockdown 2.0
Topaz Detail 3.20

Tip:
modeliranje 3D grafike
Potrebno:
Windows
Veličina:
120 MB (trial), 326 MB na HD-u
Cena:
695 dolara, proba 30 dana
Adresa:
sketchup .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera