TEST RUN<>
062016<><>

ON1 Effects 10.5

Filtracija sa stilom

Ne znamo da li se baš u potpunosti slažemo sa autorima ovog programa, ali oni vele da vas fotografom ne čine fotkice bez stila i preporučuju da ga „pribavite” tako što ćete koristiti njihov program Effects. Zapravo, sa prvim delom prethodne tvrdnje i nemamo problema, već sa sugestijom da do stila valja doći softverskim putem. Naime, ako se stil na fotografijama dodaje tako što ćete implementirati na desetine različitih filtera i efekata, onda... Ne sporimo da se do izvrsnih rezultata može doći i na takav način, ali da li je to onda to? Bilo kako bilo, Effects je program koji omogućava manipulacije nad fotografijama uz pomoć baterije različitih filtera, dovoljno je jednostavan za korišćenje, a nije ni preterano skup kada se sve uzme u obzir. Pitanje je, da li ima stila?

Već na samom startu doživeli smo (prijatno) iznenađenje. Program će vas ljubazno zamoliti da mu „kažete” da li želite da se izmene snimaju direktno na originalnoj fotografiji ili vam je bliži rad sa njenom kopijom. U tom slučaju možete da odredite radni format (JPG, TIF ili PSD), kao i kolornu dubinu i rezoluciju slike. Nakon toga, pojavljuje se glavna radna forma koja u velikoj meri podseća na slična ostvarenja iz žanra – u centru se nalazi fotografija sa kojom trenutno radite, na desnoj strani je pojednostavljeni Navigator (kao u Photoshopu), dok se na levoj strani nalaze obradne alatke i filteri. Primetićete da program dolazi sa mnoštvom ugrađenih filtera od kojih su neki „izbačeni” u sekciju Presets i prilagođeni su za korišćenje u konkretnim uslovima. Na primer, odavde na jednostavan način dolazite do rešenja za rad sa portretima, pejzažima, fotografijama sa sportskih takmičenja i tako dalje. Na meniju se čak nalaze i filteri za rad sa fotografijama sa venčanja ili onima snimanim u urbanom okruženju. Filteri su pažljivo podešeni i ni u jednoj oblasti nije na raspolaganju samo jedan, već ih uvek ima nekoliko različitih. Koliko ih je zaista na raspolaganju shvatićete tek kada otvorite sekciju Filters u kojoj se nalazi čak 25 tematskih oblasti sa desetinama i desetinama različitih filtera. Svaki je predstavljen odgovarajućim thumbnailom tako da možete da naslutite kako će uticati na fotografiju sa kojom radite. Omiljene filtere možete dodavati na listu favorita kako biste izbegli kasnije pretraživanje baze.

Iako se to može učiniti tako na prvi pogled, Effects nije klasična alatka za obradu fotografija u čijem centru se nalazi rad sa filterima. Pre svega, njihov broj prevazilazi okvire podrazumevanog, a onda je tu i podešavanje njihovog delovanja. Svaki filter sa sobom nosi specifičan set funkcija preko kojih finalni proizvod prilagođavate sopstvenim ukusima. I u ovom segmentu Effects izlazi iz ustanovljenih šablona i korisniku nudi daleko više manevarskog prostora nego konkurencija. Zanimljivo je što su filteri mahom višeslojni i ohrabruju rad sa layerima i tek tada moć programa dolazi do punog izražaja. Valja napomenuti da su sve načinjene izmene odmah vidljive na glavnoj radnoj formi, ali i da je omogućeno kombinovanje filtera, odnosno korišćenje više njih u svojevrsnoj simbiozi. Ovo je od izuzetnog značaja, pošto ostvarenja iz klase mahom podrazumevaju implementaciju pojedinačnih filtera, pa je i na ovom polju Effects u značajnoj prednosti. Inače, filteri ne moraju nužno da se „nanose” po čitavoj površini fotografije, s obzirom na to da je podržana izrada maski. Za potpunu kontrolu nad učinjenim doprineće i postojanje opcije Before-After koja podrazumeva upoređivanje originalne i obrađene fotografije „u letu”.

Ograničavajući faktor pri radu sa programom može da bude podatak da materijal na izlazu može da se snimi u svega četiri različita formata. Bez obzira na to šta ste odabrali na početku, kreaciju u bilo kom momentu možete da eksportujete kao PSD, TIF, JPG ili PNG sliku. Na raspolaganju je i dodavanje „vodenih žigova”, baš kao i određivanje kvaliteta izlaznog fajla (gde je to moguće). Dijapazon mogućnosti zaokružuje opcija za promenu veličine koja u našem slučaju iz nekog razloga nije funkcionisala. Treba istaći i to da je Effects hardverski prilično zahtevan program koji prosto jede dostupne resurse. Četiri gigabajta radne memorije biće mu dovoljni ukoliko ga koristite kao standalone aplikaciju, ali ako poželite da bude dostupan i iz Photoshopa bez osam gigabajta se ne upuštajte u avanturu. S druge strane, ne možemo da kažemo kako su autori učinili puno toga kada je optimizacija u pitanju. Program ne iskorišćava dodatna procesorska jezgra i ne ume da upregne grafičku karticu kako bi obavljala deo „razrezanih” poslova.

Na samom kraju da se vratimo na početak priče i odgovorimo na postavljeno pitanje. Da, Effects definitivno ima stila i sigurno će vam pomoći da od „uhvaćenih” fotografija izvučete maksimum. U pitanju je jedno od najkvalitetnijih all around ostvarenja za obradu fotografija implementiranjem grafičkih filtera koje smo do sada imali prilike da testiramo. Da biste iz njega uspeli da izvučete maksimum biće potrebno dosta truda i navikavanja, jer je rezervoar resursa i više nego izdašan. Kad se na to doda mogućnost podešavanja i kombinacije filtera stvar je još jasnija.

Vladimir PISODOROV

 
NirLauncher 1.19.83
SynWrite 6.201
SketchUp Pro 2016
System Explorer 7.1, AnVir Task Manager Pro 8, Process Explorer 16.12, Process Hacker 2.39
MeediOS Lyon 2.0 Beta
ON1 Effects 10.5
Šta mislite o ovom tekstu?
VSDC Free Video Editor 4.0
Privacy Eraser Free 4.12
AIMP 4.02
Snappy Driver Installer
FireGestures 1.10.7
KeyFreeze 1.3
ClickMonitorDDC 2.3
Silver Efex Pro 2
The Great Suspender 6.21
Hain 0.3.0
Inteset Secure Lockdown 2.0
Topaz Detail 3.20

Tip:
obrada fotografija
Potrebno:
Windows, Mac OS X, procesor sa dva jezgra, 4 GB RAM
Veličina:
416,5 MB (trial), 1,5 GB na HD-u
Cena:
60 dolara, proba 60 dana
Adresa:
www .on1 .com /apps /effects10
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera