TEST DRIVE<>
052017<><>

AMD Ryzen R5 1600X, R5 1500X; MSI B350 Tomahawk

Okreni na igru

Predstavljanje Ryzen generacije donelo je preko potrebno osveženje u ovom segmentu tržišta procesora. Već godinama neprikosnovena dominacija Intela sada je naprasno izbledela i moćni Core i5 i i7 modeli više ne deluju tako superiorno i nedostižno. Posebno su ugroženi modeli koji koriste s2011-v3 platformu, a koji su do sada bili neprikosnoven izbor svakog entuzijaste i zahtevnog korisnika. Ryzen je na tom polju ponudio mnogo, po znatno nižoj ceni i tako naneo, naizgled neočekivan, udarac Intelu. Prašina se još nije slegla, a manje zahtevnim korisnicima ponuđeni su i procesori iz srednje klase koji su se nameračili na Core i5 modele. Dočepali smo se dva takva modela i uporedili ih head-to-head sa ljutim protivnikom – i5-7600K modelom. Ipak, pre suočavanja, pozabavićemo se detaljima i test platformom.

U centru pažnje

 
Srednja klasa, sem po broju jezgara, ne razlikuje se bitnije od top modela. O samoj arhitekturi i najjačem, R7 1800X, modelu detaljno smo pisali u prošlom broju, pa se nećemo ponavljati. Bitno je napomenuti da je model R5 1600X uskraćen za po jedno funkcionalno jezgro iz svake od dve CCX (core complex) celine i na raspolaganju mu je ukupno šest fizičkih jezgara, koja uz pomoć SMT (simultaneous multithreading) tehnologije čine 12 logičkih jezgara. Drugi model, R5 1500X, sa svoja četiri fizička i osam logičkih jezgara predstavlja tačno polovinu punog Ryzen R7 čipa. Keš memorija je raspoređena u skladu sa brojem pojedinačnih jezgara i proporcionalno je jednaka količini kojom raspolažu najjači modeli, dok je količina deljene (L3) keš memorije nepromenjena u odnosu na jače modele, što je sjajan podatak. To znači da svako jezgro raspolaže sa sopstvenih 512 kilobajta, a na raspolaganju je i 16 megabajta deljene keš memorije.

Potrošnja jačeg modela ostala je na nivou od 95 vati, dok je 1500X skromniji i deklarisan je na 65 vati. Ovaj podatak deluje impresivno kada se uporedi sa 91 vat, na koliko je deklarisan ljuti konkurent, ali ne treba zaboraviti da u Ryzen procesore, barem trenutno postojeće, nije integrisano nikakvo grafičko rešenje, dok je taj detalj obavezan kod svih Intelovih mainstream modela i upravo je grafički deo čipa najveći potrošač.

Novi AMD čipovi i dalje su manje tolerantni na visoke temperature i zahtevaju kvalitetnije hlađenje, čak i na fabričkom taktu. S tim u vezi, valja napomenuti da je deo srednje klase dobio i nove box kulere, koji su proizvod Cooler Mastera i koji su apsolutno najbolji box kuleri koje smo do sada viđali kod AMD procesora. Wraith Spire model se isporučuje uz 1500X i 1600 modele, dok je duplo manji Wraith Stealth rezervisan za najslabiji R5 1400. Interesantno je da se uz 1600X model ne isporučuje nikakav fabrički hladnjak. Deluje čudno da je kuler, čiji je metalni deo hladnjaka više nego duplo veći od Intelovog box kulera, nedovoljan za hlađenje procesora čiji je TDP deklarisan na 95 vati. To je svega četiri vata više od konkurentskog, koga uspešno hladi duplo manji kuler. Pretpostavljamo da to ima veze sa nešto nižim maksimalnim radnim temperaturama Ryzena, ali i sa XFR (Extended Frequency Range) tehnologijom, koja uz pomoć više stotina senzora integrisanih u procesor određuje trenutnu vrednost radnog takta svakog jezgra ponaosob. Da ponovimo, uprkos deklarisanoj Turbo vrednosti, XFR neretko zna da je premaši, kada se ukaže potreba za time i kada, uz asistenciju SenseMI sistema za nadzor radnih parametara, u zavisnosti od trenutne temperature i radnog napona procesora, dozvoli ili uskrati postavljanje vrednosti radnog takta na više od propisanih. Iako to nigde nije eksplicitno navedeno, pretpostavljamo da je deklarisanih 95 vati TDP vrednosti lako prevazići kada se steknu navedeni uslovi, tako da će od kvaliteta hlađenja direktno zavisiti i radni takt procesora. Verovatno je zbog toga box hladnjak izostao iz kutije 1600X, baš kao i kod jačih modela.

Zarđala sekira

Na redu je i test platforma koja je poslužila za odmeravanje snaga ovih Ryzena. Iako vrlo nesrećno odabranog naziva, zbog simbolike siluete AGM-109 rakete (u Srbiji vrlo dobro poznatog i ozloglašenog Tomahawka), koja „krasi” kutiju, ova ploča čak ni u teoriji ne pokušava da zvučnim nazivom stekne „slavu”, po zlu poznatog, krstarećeg vesnika demokratije. Deklarativno može da se svrsta u srednju klasu i nesumnjivo cilja na igračku populaciju, ali u praksi je Tomahawk tek apsolutni minimum pristojnosti savremene ploče namenjene igračima.

Dobar deo svojih skromnih mogućnosti duguje izuzetno ograničenom B350 čipsetu i njegovoj apsolutnoj inferiornosti u odnosu na aktuelne Intelove čipsete, ali za neke od loših detalja isključivi krivac je proizvođač.

Naponsku sekciju čini šest faza koje prekrivaju prilično mršavi hladnjaci i koja je potpomognuta aluminijumskim kondenzatorima slabijih karakteristika u odnosu na današnje standarde, kada su u pitanju gejmerske ploče. Takva kombinacija ne obećava sjajne mogućnosti overkloka, mada ni sama Ryzen generacija procesora nije naročito raspoložena za takve zahvate. U proseku, četiri gigaherca na svim jezgrima je neki realni maksimum, bez obzira na ploču i hlađenje.

Slotovi za proširenje podrazumevaju po dva PCI-E x16 i x1 slota, ali i dva stara PCI slota, što je izgleda uobičajeno rešenje kod ploča sa ovim čipsetom, baš kao i interni konektori za serijski i paralelni port. U eri ultra-brzih Thunderbolt i USB 3.1 magistrala, neko još uvek na gejmerske ploče ugrađuje konektore koji su još početkom veka bili zastareli i koji mogu biti od koristi još eventualno nekim specifičnim konfiguracijama ili fiskalnim kasama. Čista blasfemija! PEG slot je jedini koji koristi PCI-E 3.0 magistralu i koji direktno komunicira sa procesorom, dok je drugi PCI-E x16 tu više reda radi, jer je povezan sa čipsetom putem svega četiri PCI-E 2.0 linije i kao takav je neupotrebljiv za eventualnu eksploataciju još jedne Radeon kartice, pošto SLI sisteme čipset svakako ne podržava.

Kada su u pitanju skladišni uređaji, podrška se svodi na jedan M.2 slot i svega četiri SATA konektora, od kojih su samo dva postavljena pod uglom uz ivicu ploče. Od U.2 i SATA Express interfejsa nema ni traga, a M.2 funkcioniše u x4 režimu, samo ako se ne koriste dva USB 3.0 porta na zadnjoj strani. To broj upotrebljivih USB portova svodi na četiri, od kojih su samo dva izvedena po USB 3.0 standardu. Srećom, ovako rigorozno ograničenje donekle može da se ispravi upotrebom dodatnih bracketa ili povezivanjem internih USB konektora sa prednjim panelom kućišta.

Zvučna podrška je prilično tanana i za nju je zadužen vremešni Realtekov ALC892 čip, kome društvo prave Chemicon audio kondenzatori. Nema dodatnih pojačala za slušalice, elektromagnetnog štita, niti optičkog izlaza. Doduše, ploče sa ovim čipsetom često imaju i znatno lošije zvučne podsisteme, tako da po tom pitanju Tomahawk i nije naročito loš, ali je ipak ispod gejmerskih standarda.

Zadnjim panelom dominiraju video izlazi izvedeni uz pomoć HDMI, DVI-D i analognog D-Sub konektora, što će u budućnosti biti od koristi vlasnicima APU modela zasnovanih na AM4 platformi (uz sadašnje Ryzen modele nemaju nikakvu svrhu). Iako skromna, podrška za LED šarenilo nije izostala. Pored ugrađenih LE dioda, Tomahawk raspolaže i jednim konektorom za RGB LED traku.

Glavna mana ploče je izbirljivost RAM modula. Ryzen kao platforma je ionako žestoko ograničena brojem, vrstom i brzinom modula, pa tako nikada ne može da ostvari visok takt memorije uz više modula većeg kapaciteta. Viši radni takt će biti postignut uz jedan memorijski modul, nego sa dva u dual channel režimu, što je krajnje paradoksalno. Šta će se od te dve opcije povoljnije odraziti na performanse, nismo uspeli da isprobamo, jer ploča ni sa jednim modulom nije htela da proradi na taktu višem od 2400 megaherca, iako su moduli deklarisani za rad na frekvencijama od preko tri gigaherca. Uz dva modula bili smo ograničeni na tek 2133 megaherca i ukupan kapacitet od svega osam gigabajta. Poslednja verzija BIOS-a se podrazumeva, tako da problem definitivno nije otklonjen, ma šta proizvođač tvrdio.

Nažalost, Tomahawk je već naširoko prisutan na našem tržištu i košta oko 150 evra. Čak je i prilično tražen model, jer i dalje vlada globalna nestašica, pa samim tim i velika potražnja za AM4 pločama. Cena je nesrazmerno visoka u odnosu na ono što nudi, pogotovo ako se uporedi sa Intelovim B250 pločama slične cene. Možda će u budućim verzijama BIOS-a navedeni problemi biti ispravljeni, ali kako trenutno stvari stoje, Tomahawk se neće proslaviti masovnom prodajom.

Neka igre počnu

U prošlom broju smo se tek letimično osvrnuli na performanse koje Ryzen procesori ostvaruju u igrama, jer 1800X svakako tome nije namenjen, niti je kupovina takvog procesora isključivo za potrebe igranja opravdana. Ovoga puta rešili smo da se više pozabavimo upravo ovim aspektom, jer testirani modeli cenom i performansama pariraju Core i5 modelima, koji se smatraju zlatnim standardom u igračkom svetu.

Kako bismo obezbedili ravnopravne uslove, obe platforme smo ostavili na default vrednostima. Core i5-7600K (koji smo opisali u SK 2/2017) smo ponovo propustili kroz bateriju testova, ovoga puta na B250 ploči i sa isključenim „varanjem” u BIOS-u, koje većina matičnih ploča koristi kako bi sva jezgra poterala u Turbo režimu, prevazilazeći tako ograničenja postavljena parametrima TDP-a. Upotrebili smo i iste memorijske module, koje smo ručno spustili na 2133 megaherca, uprkos tome što su na Intelovoj platformi mogli da rade na znatno višem taktu. Kaby Lake arhitektura nije toliko osetljiva na brzinu memorijskih modula i ostvaruje proporcionalno manje poboljšanje u performansama u odnosu na Ryzen, kada je u pitanju viši radni takt memorije, ali želeli smo da obezbedimo iste uslove testiranja, pa makar oni bili i krajnje nepovoljni za oba takmičara, pošto Tomahawk ploča jednostavno nije htela da omogući više.

Kako bismo izbegli zlurade komentare koji se mogu čuti, a koji se odnose na to da Nvidia kartice namerno slabije funkcionišu na AMD platformama, za test je iskorišćen novi Radeon RX 580 8 GB, uz istu verziju Windowsa 10 i iste drajvere.

U bateriju klasičnih sintetičkih testova uvrstili smo i novi Superposition test, koji koristi novi Unigine 2.0 engine. I, kao šlag na tortu, kako bi svaka doza sumnje u favorizovanje Intela bila otklonjena, performanse u igrama merili smo kroz naslove koji apsolutno favorizuju AMD hardver, jer je AMD direktno učestvovao u njihovom razvoju. Ashes of the Singularity, Hitman i Deus Ex: Mankind Divided bili su glavne sudije ovog virtuelnog okršaja. Izmerili smo performanse i u DirectX 11, ali i u DirectX 12 režimima, pošto bi potonji trebalo da bolje koristi mogućnosti AMD hardvera, iako je izbor igara koje ga podržavaju još uvek mali. Ashes of the Singularity, i pored urednog updatea, nije hteo da proradi u DX12 režimu na AMD platformi, pa je taj test isključen iz rezultata.

Cifre ne lažu, pa je tako sasvim očigledno da nema nikakve razlike između dva Ryzen procesora kada su igre u pitanju, jer su rezultati u frejmu isti u gotovo svakom testu, realnom ili sintetičkom. S druge strane, Intelove performanse svakog pojedinačnog jezgra i dalje odnose pobedu u svakoj situaciji, pa čak i u DX12 režimu, koji bi trebalo da znatno bolje koristi raspoložive hardverske resurse. Iako je razlika ponegde minorna, jasno je da i5 ostvaruje ujednačenije rezultate, naročito kada je minimalni frejmrejt u pitanju, pa tako igranje deluje tečnije i prijatnije, jer je pad frejmova u određenim, hardverski zahtevnim situacijama, znatno manje izražen.

• • •

Zaključak koji možemo da izvedemo svakako je pozitivan. AMD je konačno uspeo da se uspešno suprotstavi Intelu na svim nivoima. Još uvek nije pobednik na svakom polju, ali je situacija znatno povoljnija nego što je bila do sada. R5 1500X i 1600X uspevaju da nadmaše i5-7600K u većini zadataka, osim u igranju, ali ni tu ne zaostaju mnogo. 1500X je donekle slabiji u obradi fotografija, ali je zato brži u operacijama sa pokretnim zarezom kod obimnih proračuna, kao i u video obradi.

Intelov pulen još uvek može da računa na rezervu snage skrivenu u overklok potencijalu, ali takav zahvat podrazumeva i veće ulaganje u Z270 ploču i adekvatno hlađenje. Ryzeni tu zaostaju, jer su u proseku ograničeni na četiri gigaherca, dok i5-7600K, čak i uz iole kvalitetan kuler, lako prebacuje četiri i po gigaherca, a u nekim slučajevima može i znatno više. Tada se situacija donekle menja u njegovu korist, ali i dalje ne uspeva da nadomesti nedostatak dva fizička jezgra koja mu manjkaju u odnosu na 1600X, barem kada je ozbiljan rad u pitanju. U igrama je i na deafultu brži.

Kada je u pitanju cena, iako bi 1600X trebalo da bude direktan pandan 7600K modelu, a 1500X jeftinija i brža varijanta, na našem tržištu stvari stoje drukčije. 1500X je tek za oko 1000 dinara jeftiniji od i5-7600K, dok je 1600X skuplji za desetak hiljada. Oni koji se lome oko izbora platforme za novu konfiguraciju najpre bi trebalo da se odluče do čega im je više stalo. Ryzen je bolji all-around procesor, koji neće pokleknuti ni pred zahtevnim zadacima, niti će se obrukati u igrama, dok je i5-7600K ipak bolji igrač, a njegov čipset, čak i u osrednjoj, B250 verziji, pruža znatno savremeniju i svestraniju platformu koja će korisniku pružiti znatno komfornije uslove za rad. Verzije čipseta sa oznakama H i Z, naročito na boljim modelima ploča, su već nedostižne za AM4 platformu, ma koliko se proizvođači trudili da „nakite” neke modele. Ako Ryzen ikada podbaci po pitanju prodaje, to će biti isključivo zbog ograničenja čipseta, nikako zbog samih procesora.

Vladimir TRAJKOVIĆ

R5 1500XR5 1600Xi5-7600K
SiSoft Sandra 2016
Floating point [GFLOPS]94.08146.5774
Multimedia performance [Mpix/s]201.37305257
AES256 Encryption/decryption [GB/s]6.498.855.5
Memory bandwidth [GB/s]13.151323.83
Asus RealBench 2.2
Image editing [score - s]89056 - 9691398 - 94105919 - 81
H.264 Video encoding [score - s]88397 - 136132741 - 9081495 - 147
Heavy multitasking [score - s]76943 - 127104358 - 9467539 - 144
Maxon Cinebench
R11.5 CPU Single [score]1.731.762.06
R11.5 CPU Multi [score]8.813.397.63
R15 CPU Single [score]154157183
R15 CPU Multi [score]7961210660
Aida64 Memory benchmark
Read [MB/s]176831753531686
Write [MB/s]161861618532960
Copy [MB/s]153401501430305
MaxxMEM 1.99
Read [MB/s]160861579828521
Write [MB/s]155381558329433
Copy [MB/s]152071506225539

Radeon RX 580R5 1500XR5 1600Xi5-7600K
Futuremark 3D Mark
3DMark 11, Extreme [Graphics score]474047574787
3DMark 11, Extreme [Physics score]744390638163
3DMark 11, Extreme [Combined score]5712 (X5007)5823 (X5092)5939 (X5096)
3DMark (2013) - Fire Strike, Extreme [Graphics score]615861346224
3DMark (2013) - Fire Strike, Extreme [Physics score]11595158958935
3DMark (2013) - Fire Strike, Extreme [Combined score]577658715692
Unigine Heaven, 1920 x 1080 px
Ultra quality, Tesselation extreme [score]203820732087
Ultra quality, Tess. Extr. [min/avg/max fps]26 / 81 / 18927 / 82 / 18730 / 83 / 187
Unigine Valley, 1920 x 1080 px
Ultra quality [score]377737994124
Ultra quality [min/avg/max fps]33 / 90 / 15233 / 91 / 15041 / 99 / 184
Unigine Superposition
FHD High preset [score]599660115991
FHD High preset [min/avg/max fps]39 / 45 / 5339 / 45 / 5339 / 45 / 53
FHD Extreme preset [score]255925612556
FHD Extreme preset [min/avg/max fps]15 / 19 / 2215 / 19 / 2215 / 19 / 22
UHD (4K) Optimized preset [score]354435483558
UHD (4K) optimized preset [min/avg/max fps]23 / 27 / 3323 / 27 / 3323 / 27 / 33
 
AMD Ryzen R5 1600X, R5 1500X; MSI B350 Tomahawk
Šta mislite o ovom tekstu?
MSI Radeon RX 580 Gaming X 8 GB
NZXT Manta
Samsung Client Edition PM871a 256 GB, CM871a 256 GB, CM871a 256 GB M.2; Adata SP580 240 GB, SU900 256 GB; Plextor PX-256M8PeY, PX-512M8PeGN M.2 2280 NVMe; San Disk Z400s M.2 2280 128 GB, X400 M.2 2280 512 GB, X400 M.2 2280 1 TB
Asus VT168H Touch
Dell Vostro 3568
Logitech Spotlight
iLuv Timeshaker Micro
Adata PV120 / PV150 Power Bank
iLuv Rainbow 7
Razer Nabu
Sony MDR-100AAP h.ear on Headphones
Kingston IronKey D300
TP-Link Archer C5400

AMD Ryzen R5 1600X
Takt:
3,6 GHz (4,0 GHz Turbo)
Broj jezgara:
6/12 (fizička/logička)
Podnožje:
AM4 (1331)
Keš memorija (L2/L3):
3/16 MB
Memorijski kontroler:
Dual-channel DDR4, podrška za XMP profile
Ostalo:
14 nm, TDP 95 W, 20 PCI-E linija, direktna veza ka 4 USB 3.0 porta i jednim M.2 slotom

AMD Ryzen R5 1500X
Takt:
3,5 GHz (3,7 GHz Turbo)
Broj jezgara:
4/8 (fizička/logička)
Podnožje:
AM4 (1331)
Keš memorija (L2/L3):
2/16 MB
Memorijski kontroler:
Dual-channel DDR4, podrška za XMP profile
Ostalo:
14 nm, TDP 65 W, 20 PCI-E linija, direktna veza ka 4 USB 3.0 porta i jednim M.2 slotom
Proizvođač:
AMD

MSI B350 Tomahawk
Čipset i podnožje:
AMD B350, AM4
Memorija:
DDR4, 4 slota, maksimalno 64 GB / 3200 MHz, Dual-channel
Napajanje i naponska sekcija:
1 × 24-pin ATX, 1 × 8-pin EPS 12V, 6-fazna naponska sekcija
Slotovi za proširenje:
1 × PCI-E 3.0 x16 (x16) + 1 × PCI-E 2.0 x16 (x4), podrška za dvostruke Crossfire konfiguracije, 2 × PCI-E 2.0 x1, 2 × PCI, 1 × M.2 PCIe/SATA x4 (110 mm), 4 × SATA 3 (6 Gb/s)
USB:
2 × USB 3.1 (tip A i C) na zadnjem panelu, 2 × USB 3.0 na zadnjem panelu + 4 opciona na internim konektorima, 2 × USB 2.0 na zadnjem panelu + 4 opciona na internim konektorima
Mreža:
Realtek 8111H Gigabit LAN
Zvuk:
Realtek ALC892, Chemicon audio kondenzatori, pozlaćeni audio konektori, podrška za 7.1
Hlađenje:
Pasivno hlađena naponska sekcija, pasivno hlađen čipset, 6 × PWM konektori za ventilatore
Ostalo:
aluminijumski kondenzatori, pozadinsko LED osvetljenje + konektor za eksternu RGB LED traku, LED indikacija problema prilikom uključivanja, podrška za eksterni RS-232 (serijski) i parelelni konektor, EM oklopljen PEG slot
Dimenzije:
30,4 × 24,3 cm, ATX
Proizvođač:
MSI
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera