TEST DRIVE<>
052017<><>

TP-Link Archer C5400

Teška kategorija

Već prvi pogled na dimenzije kutije još jednog Archera koji smo dobili, nagovestio nam je da se unutra krije ozbiljan uređaj. Ozbiljan i po dimenzijama i po težini. Sa svojih 230 × 230 × 43 milimetra, jedan je od većih rutera na tržištu. C5400 je tri-band bežični ruter, a oznaka sugeriše da njegove antene zbirno daju približno čak 5400 Mbit/s. Standardno, u pakovanju su pored rutera još LAN kabl, napajanje koje je potpisao HuntKey i prateća dokumentacija.

Ruter je upakovan u četvrtasto kućište težine čak 1,2 kg, što ga čini jednim od težih igrača na terenu. Ovo i ne treba da čudi kada se zna da je unutra veoma brz dvojezgarni CPU sa taktom od 1,4 gigaherca sa još tri koprocesora i masivnim pasivnim hladnjacima. CPU je potpomognut još i sa 128 megabajta flash memorije i 256 megabajta RAM. Svaki od tri koprocesora je zadužen za po jedan frekventni opseg. TP-Link je ostavio veliki broj sitnih otvora sa gornje i donje strane da bi se postigao optimum hlađenja komponenti ovolike snage za jedan ruter. Sa donje strane su gumeni oslonci, tako da kućište ne može slučajno da sklizne. Tu su i prorezi za postavljanje na vertikalnu površinu.

Po obodima je postavljeno čak osam antena koje uspravljene podsećaju na monolit iz „Odiseje 2001”. Prednji panel je podeljen u dva dela. Na levoj strani su LED i to: power, tri za Wi-Fi predajnike (2,4 GHz, 5 GHz-1, 5 GHz-2), LAN, WAN, WPS i USB. Desno su tri tastera za osnovne funkcije: Wi-Fi on/off, WPS on/off i LED on/off. Pozadi su, redom: reset, USB 2.0 port, WAN port, četiri LAN porta, USB 3.0, power on/off i priključak za napajanje. LED sijaju jarkom plavom bojom, osim one za internet koja, ukoliko nema konekcije, sija narandžasto. S obzirom na to da je samo po jedna LED za LAN i USB, one će sijati ukoliko je bar jedan od portova u upotrebi. Tasteri na prednjem panelu pozdravljamo kao praktično rešenje. Takođe pozdravljamo položaj USB portova, gde 2.0 stoji uspravno i odvojen je WAN/LAN portovima od 3.0 koji stoji vodoravno, tako da se ne može tek tako pogrešiti. Ruter može da radi i sa oborenim antenama pri čemu se dobija kompaktniji izgled, ali i smanjuju performanse.

LAN i WAN portovi su gigabitni (10/100/1000 Mbit/s), tako da se kroz njih može pustiti maksimalni protok. Što se bežičnog prenosa podataka tiče, naveli smo da je u pitanju tri-band ruter. Njegovih osam antena šalju podatke na dva frekventna opsega i više kanala. Na 2,4 gigaherca je protok 1000 Mbit/s, dok je na pet gigaherca to 2167 Mbit/s i to preko dva razdvojena skupa kanala, tako da se prijem vidi kao dva predajnika na pet gigaherca. Ovako velike brzine prenosa TP-Link je ostvario koristeći nestandardnu 1024-QAM modulaciju (NitroQAM) i 4-Stream tehnologiju. Zbog toga ovaj Archer postiže brzine za 25 odsto veće od standardnih.

Pomenućemo i MU-MIMO tehnologiju koja je ovde prisutna i koja omogućava da više uređaja zajedno prima i šalje podatke, što smanjuje kašnjenje, a što je najevidentnije prilikom onlajn gejminga ili strimovanja HD videa. U tu svrhu je iskorišćena 4-Stream tehnologija, te se u svakom trenutku „napajaju” četiri uređaja.

Kao da sve ovo nije dovoljno, tu je i Beamforming, a koji smo već pominjali prilikom opisivanja prethodnih TP-Link uređaja. Da malo ponovimo, Archer će proceniti gde se nalazi povezani uređaj i skoncentrisati signal u tom pravcu.

Smart Connect tehnologija je i ovde prisutna i omogućava ruteru da automatski izabere i dodeli najbolji dostupni frekventni opseg i najbolji kanal povezanom uređaju u datom trenutku. Ovo znači da će veći protok ići ka „strimovanju” videa, a manji ka surfovanju. Vaši uređaji će videti samo jedan SSID, ali to ne znači da je na taj način uklonjena mogućnost „ručnog” odabira preko veb GUI-a. Smart Connect će i u toku same konekcije proveravati i po potrebi promeniti tip konekcije.

Na USB portove se mogu povezati štampači ili neki memorijski uređaji. Prilikom povezivanja sa štampačem, potrebno je preuzeti set instrukcija sa zvanične TP-Link stranice. Uz odgovarajuća podešavanja preko veb GUI-a moguće je podesiti šta će se od podataka sa povezanih memorijskih uređaja deliti unutar mreže ili van. Standardno tu su roditeljska kontrola, mreža za goste, VPN server, QoS, sistemska podešavanja. GUI je podeljen na Basic i Advanced, te je u ovom prvom dostupno samo ono najosnovnije i nije moguće degradirati funkcionisanje rutera. Advanced je namenjen za naprednije korisnike koji znaju šta hoće i koji će odgovarajućim podešavanjima iz tog rutera izvući maksimum. Ovaj Archer ima podršku za TP-Link Tether aplikaciju koju možete preuzeti sa Google Playa, a QR kod je odštampan na kutiji.

Za testiranje bežičnog prenosa koristili smo LAN Speed Test, a na raspolaganju smo imali dva računara sa Windowsom 7 i 10. Brzina pri slanju fajla od 20 megabajta je iznosila 31,5 MB/s, a pri preuzimanju 34 MB/s. Ako uzmemo u obzir konverziju da je 1 MB/s jednako 8 Mbit/s dolazimo do 250/270 Mbit/s. Ovde usko grlo predstavljaju bežične kartice na našim računarima, pošto su brzine koje se mogu videti na internetu veće. O dometu ne treba trošiti mastilo. Ovaj ruter je projektovan da pokrije mnogo veći prostor od onog gde smo ga testirali. Ono što bi možda mogao biti nedostatak, jeste izostavljanje WDS Bridgea.

Ovako ozbiljan ruter ima i ozbiljnu cenu. Možemo ga preporučiti onima koji tačno znaju šta im treba i imaju malo dublji džep, kao i firmama kojima je neophodan veliki protok podataka na više uređaja, u svim pravcima sad i odmah. Sa C5400 neće pogrešiti.

Dejan PETROVIĆ

 
AMD Ryzen R5 1600X, R5 1500X; MSI B350 Tomahawk
MSI Radeon RX 580 Gaming X 8 GB
NZXT Manta
Samsung Client Edition PM871a 256 GB, CM871a 256 GB, CM871a 256 GB M.2; Adata SP580 240 GB, SU900 256 GB; Plextor PX-256M8PeY, PX-512M8PeGN M.2 2280 NVMe; San Disk Z400s M.2 2280 128 GB, X400 M.2 2280 512 GB, X400 M.2 2280 1 TB
Asus VT168H Touch
Dell Vostro 3568
Logitech Spotlight
iLuv Timeshaker Micro
Adata PV120 / PV150 Power Bank
iLuv Rainbow 7
Razer Nabu
Sony MDR-100AAP h.ear on Headphones
Kingston IronKey D300
TP-Link Archer C5400
Šta mislite o ovom tekstu?

Osnovno:
2 × (IEEE 802.11ac/n/a 5 GHz 2167 Mbit/s) + IEEE 802.11b/g/n 2,4 GHz 1000 Mbit/s
Spoljašnost:
10/100/1000 Mbit/s WAN, 4 × 10/100/1000 Mbit/s LAN; USB 2.0; USB 3.0; tasteri WPS/Reset, Wireless On/Off, Power On/Off; LED on/off; 8 high-performance antena
Funkcije:
Enable/Disable Wireless Radio, WMM, Wireless Statistics, 64/128-bit WEP, WPA/WPA2, WPA-PSK/WPA2-PSK encryption, Bandwidth Control, Dynamic IP/Static IP/PPPoE/ PPTP(Dual Access)/L2TP(Dual Access), Access Control, Local Management, Remote Management, Server, Client, DHCP Client List,Address Reservation, Virtual Server, Port Triggering, UPnP, DMZ, DynDns, NO-IP, PPTP, L2TP, IPSec, Parental Control, Local Management Control, Host List, Access Schedule, Rule Management, Supports IPv4 and IPv6, Support Samba(Storage) / FTP Server / Media Server / Printer Server
Dimenzije:
230 × 230 × 43 mm
Proizvođač:
TP-Link
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera