TEST RUN<>
091998<><>

ReBirth RB-338 2.0

Sistem za stvaranje tehno muzike

Prvom pojavom na sceni ovaj program je stvorio žestok potres među stvaraocima tehno muzike. To je bio trenutak kada je postalo opšte poznato da je na današnjim PC računarima moguće komponovanje ovakve muzike bez korišćenja bilo kakvih dodatnih muzičkih naprava. Kada su se glave malo ohladile, muzičari su shvatili da je softversko podražavanje analognih sintisajzera zvuk koji je ipak za nijansu previše neubedljiv da bi se koristio u neke ozbiljne svrhe.

Tada se iskristalisala nova namena ovog programa koji predaje moć stvaranja tehno muzike masama. Hiljade autora oprobalo se u komponovanju muzike za ReBirth, a njihove radove moguće je naći širom Interneta na sajtovima posvećenim isključivo ovakvom vidu muzičkog izraza. Ispostavilo se da magičnost ovog programa pokreće veliki broj ljudi na stvaranje i još veći broj na slušanje i skupljanje kompozicija za ReBirth.

Ubrzo po izdavanju verzije 1.5 pojavio se i pomoćni program ReNovator kojim se menja i kompletan grafički izgled programa, kao i semplovi korišćeni u ritam-mašini. Na ovaj način došlo se do desetina raznolikih verzija ReBirtha.

Rebirth RB-338 2.0 je program koji pretenduje da zameni tri osnovne sprave koje se koriste u današnjoj tehno muzici: TB-303 (dva puta), TR-808 i TR-909. TB-303 je monofoni analogni sintisajzer i do sada je sigurno najpoznatiji, pa samim tim i najskuplji model ovakvog instrumenta. TR-808 i TR-909 su dve ritam-mašine koje su, opet u svojoj kategoriji, najviše eksploatisani instrumenti. Prva ritam-mašina ima mekši, ambijentalniji zvuk, a druga tvrđi zvuk koji podstiče na pokret.

Nova verzija donosi mnoga poboljšanja. Osnovna razlika koja se primećuje odmah jeste prisustvo TR-909 istovremeno sa TR-808. Sada ReBirth ima u sebi dve potpuno nezavisne ritam-mašine. Sredstva za produkciju zvuka proširena su kompresorom. Ovaj efekat pojačava tihe ili utišava glasne zvukove čime se postižu interesantni rezultati. Funkcionalnost distorzije proširena je parametrom „Shape” čije dejstvo je ipak nemoguće opisati rečima. U ovoj verziji je omogućeno menjanje predefinisanih izgleda i semplova u ReBirthu jednostavnim izborom iz menija, dok je ranije svaka drugačija verzija zahtevala izvršavanje različitog programa.

Kvalitet zvuka je sada nešto bolji nego u prošloj verziji. Nažalost, na tom polju se ipak ne primećuje radikalna razlika, mada se svi nadamo da će se to jednog dana ipak desiti. Za sada povećana stabilnost programa čuva živce muzičara – program se ne zaglavljuje tako često kao ranije. Interesantno je i da je u novoj verziji implementirana komunikacija sa najpoznatijim programom za sekvenciranje – Cubase VST-om. To znači da je moguće aktivirati u isto vreme Cubase i ReBirth i kontrolisati ReBirth iz Cubasea.

Fama koja okružuje ovaj, sada već čuveni program nastavlja se dugo očekivanom novom verzijom. Sasvim je sigurno da će pojava novog virtuelnog muzičkog okruženja inspirisati još veći broj autora na interesantne zvučne poduhvate.

Nikola ĆOSIĆ

 
Adaptec Easy CD Deluxe, NTI CD Maker Pro 2, WinOnCD 3.5
Waves Native Power Pack 2.3, DSP-FX 4.0 i drugi plug-in zvučni efekti
Raspored časova 1.1
Dialer
CheckIt NetOptimizer
WillowTALK
ReBirth RB-338 2.0
Šta mislite o ovom tekstu?

TIP:
Integrisano okruženje za stvaranje muzike
PLATFORMA:
Windows 95
VELIČINA:
3,5 MB

Unikatan proizvod; stabilnost; efikasnost.
Nedovoljan kvalitet zvuka za profesionalnu upotrebu.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera