TEST RUN<>
091998<><>

CheckIt NetOptimizer

Pronalaženje i otklanjanje problema sa modemom i Internetom

Firma „TouchStone Software Corporation” koja nam je poznata po izvarednom dijagnostičkom programu po imenu CheckIt, rešila je da proširi dijapazon svojih usluga i na polje Interneta. I ovog puta oni su se zadržali u vodama dijagnostičkih alata, samo što je program Checkit NetOptimizer specijalizovan za pronalaženje i otklanjanje problema koji se mogu pojaviti u radu sa modemom i Internetom. Program proverava skoro sve što može uticati na kvalitet veze, uključujući tu kvalitet telefonske linije, prekid prenosa podataka, zagušenja na vezi, tip, brzinu i karakteristike modema, paremetre veze itd.

Prvo što se kod ovog programa zapaža je veoma dopadljiv i interesantan dizajn koji nagoveštava da je u izradu utrošeno dosta truda i uloženo mnogo pažnje. NetOptimizer je podeljen na nekoliko celina. Prvu celinu čini Internet Tune-Up koji služi za fino podešavanje performansi modema i veze na Internetu. Korisnik ovde može da bira između automatskog i ručnog podešavanja. Kod automatskog podešavanja, program će pozvati sve telefonske brojeve Internet provajdera, testirati kvalitet tih linija i ponuditi optimalno setovanje. Napredniji korisnici koji žele da imaju tačan uvid u to šta se menja, mogu ručno da izvrše podešavanje MTU, RWIN i TTL parametara (na koje vrednosti ih treba postaviti detaljnije je objašnjeno u broju 5/98).

Benchmark testovi pokazuju stvarnu brzinu konekcije sa Internetom. Kako bi podaci bili što realniji test treba obaviti više puta u različita doba dana. Ovo istovremeno predstavlja i najlakši način da se utvrdi u koje vreme je veza sa Internetom najbrža i najmanje opterećena. Kao rezultat prikazaće se maksimalna brzina koja je ikad ostvarena na testovima, trenutna brzina, kao i srednja brzina svih obavljenih testova.

Modem Clinic prikazuje razne informacije o modemu i testira ga. Sem toga, poseduje i veliku bazu znanja o problemima koji mogu nastati u radu sa modemom, kao i na relaciji modem-računar (odnosno modem-Windows). Ovde se može naći dosta korisnih informacija, a jedna od njih je detaljno uputstvo kako da se postojeći 56k modem prebaci na V.90 standard. Naravno, sa Interneta je u svako doba moguće skinuti najnovije dopune ove baze znanja.

Internet Monitor predstavlja ekvivalent programu Net Medic mada daje manje informacija od njega. On pokazuje na kojoj brzini se modem konektovao, kolika je trenutna brzina downloadovanja, kao i koliko je vremena potrebno za skidanje jednog megabajta pri trenutnoj brzini. Takođe, tu se nalaze dnevni i mesečni merač provedenog vremena na vezi.

Po svemu što ovaj program nudi i načinu na koji je to urađeno, može se reći da je NetOptimizer opravdao očekivanja i zadržao reputaciju koju je firma „TouchStone” stekla svojim ranijim proizvodima. Više informacija o ovom programu, kao i o drugim proizvodima ove firme možete pronaći na adresi www.touchstonesoftware.com.

Branislav BUBANJA

 
Adaptec Easy CD Deluxe, NTI CD Maker Pro 2, WinOnCD 3.5
Waves Native Power Pack 2.3, DSP-FX 4.0 i drugi plug-in zvučni efekti
Raspored časova 1.1
Dialer
CheckIt NetOptimizer
Šta mislite o ovom tekstu?
WillowTALK
ReBirth RB-338 2.0

TIP:
Dijagnostika modema i veze sa Internetom
PLATFORMA:
Windows 95/98/NT
MEDIJ:
1 CD

Detaljne informacije; velika baza znanja.
Internet Monitor prikazuje relativno nebitne podatke.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera