TEST RUN<>
091998<><>

Waves Native Power Pack 2.3, DSP-FX 4.0 i drugi plug-in zvučni efekti

Stvar afiniteta

Programima za snimanje i obradu zvuka moguće je dodati efekte u obliku modula

Jedna od najvažnijih osobina savremenog softvera za procesiranje zvuka je proširivost. Bilo koji napredniji program za snimanje ili obradu zvuka ima mogućnost da primi audio plug-in module. Ovo je omogućeno tek pre nešto više od godinu dana pojavom novih verzija DirectX drajvera za Windows 95. Od tada pa do danas u obliku plug-in modula pojavili su se svi poznati zvučni efekti, pa čak i neki kojih u varijanti zasebnog zvučnog procesora nije bilo.

Pored muzičke produkcije, ove procesore je moguće koristiti u bilo kakvoj drugoj produkciji zvuka, bilo da se radi o televiziji, radiju, igrama ili najjednostavnijoj kućnoj zabavi (ako vas zanima kako bi zvučao vaš glas u atmosferi heliuma, u pećini ili, na primer, ispod mosta preko Temze). Interesantno je da na rezultate procesiranja ne treba čekati, već istog časa kada kliknete na Preview čuje se procesiran zvuk. Prirodno je da zahtevniji moduli zahtevaju brži računar da bi imali ovu mogućnost.

Izbor osnovnog programa za obradu zvuka zavisi od vrste primene. Ako se bavite muzikom, koristićete neki od višekanalnih audio snimača kao što su Cubase VST ili Logic Audio Platinum, ili ako nemate MIDI uređaj - SAW 32 ili Samplitude. Ako vam treba obrada pojedinačnih zvukova, onda skoro sve potrebe zadovoljava Sound Forge 4.5. Svaki novi DirectX zvučni efekat procesor koji instalirate automatski će se pojaviti na odgovarajućem mestu u programu domaćinu. Tako se po instalaciji prvog procesora u programu Sound Forge javlja nov meni DirectX i u njemu vaš procesor, a u Cubase VST-u se u meniju gde ste već mogli da birate ugrađene efekte pojavljuju novi. Sve što treba uraditi u Sound Forgeu da bi se čuo procesiran zvuk, jeste učitati ili semplovati sirov materijal, potom aktivirati odgovarajući procesor i pritisnuti taster Preview.

Ukoliko aktivirate nekoliko efekat procesora u isto vreme, što je moguće u bilo programu za višekanalno snimanje, treba voditi računa o zahtevnosti svakog od njih. Industrija proizvođača ovih dodataka takmiči se da svakom novom verzijom svojih efekata smanjuju zahteve, kako bi bilo moguće aktivirati što veći broj u isto vreme, što je neophodno u velikom broju slučajeva. Predstavićemo vam trenutne domete ove industrije kroz nekoliko primera za koje smatramo da su trenutno najkvalitetniji.

Waves Native Power Pack 2.3 bi se mogao smatrati „pradedom” svih DirectX efekata, kako zbog starosti, tako i zbog univerzalnosti. Ovaj paket efekata sadrži nekoliko pojedinačnih modula: TrueVerb (reverb), ekvilajzer, kompresor, gejt, UltraMaximizer i Stereo Imager. Reverb je zaista jedan od najboljih na tržištu virtuelnih efekata. Jedina mana mu je zahtevnost povodom računara, tako da na Pentiumu na 100 MHz neće da radi ni pod kakvim uslovima. UltraMaximizer je priznat alat za postprodukciju zvuka. Jednom kada imate gotov miks on će dodati svoj pečat koji vam se može svideti. Stereo Imager se koristi za podešavanje stereo zvučne slike. Pomoću njega je moguće skupljati i širiti stereo sliku i dodavati psihoakustične efekte koji pomažu kod stvaranja utiska prostora.

DSP-FX 4.0 je jedan od cenjenih paketa plug-inova. Na raspolaganju su efekti AutoPan, Chorus, Delay, Flange, Parametric EQ, Pitch Shift, Reverb, Tremolo. Kvalitet ovih efekata ih svrstava u sam vrh. Pri tom kvalitetu, ovi plug-inovi troše manje procesorske snage od većine drugih. Posebno je interesantno da DSP efekti mogu funkcionisati potpuno nezavisno od bilo kog programa, tako da je moguće učitati zvuk direktno u njih i snimiti ga procesiranog.

Opcode Fusion Filter je svakako jedan od najzanimljivijih pojedinačnih efekata. Radi se o tri filtera u jednom koje je moguće povezivati paralelno, redno ili kombinovano. Raspoloživo je i nekoliko elemenata za kontrolu filtera u toku vremena, kao što su oscilatori niske učestanosti, envelope i step sekvencer.

Na tržištu se trenutno nalazi velika količina ovakvih proizvoda koji se obično poklapaju po funkcionalnosti. Tako, na primer, za efekat reverba (jeke) mogu se naći TC Reverb (jedan od najboljih), DSP Reverb, Waves Truverb, Time Works Reverb, Sonic Foundry Reverb itd. Nijedan od ovih reverba ne zvuči isto, pa zato treba oceniti prema sopstvenim afinitetima koji najviše odgovara. Moguće je da u različitim uslovima odgovaraju različiti efekti. Iz tog razloga DirectX meni u velikom broju slučajeva staje u dva stupca, iako u njemu obično nema više od petnaest potpuno različitih efekata.

Nikola ĆOSIĆ

 
Adaptec Easy CD Deluxe, NTI CD Maker Pro 2, WinOnCD 3.5
Waves Native Power Pack 2.3, DSP-FX 4.0 i drugi plug-in zvučni efekti
Šta mislite o ovom tekstu?
Raspored časova 1.1
Dialer
CheckIt NetOptimizer
WillowTALK
ReBirth RB-338 2.0
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera