TEST RUN<>
091998<><>

WillowTALK

Program koji čita sa ekrana umesto vas

Proizvođač ovog vrlo zanimljivog programa je „Willow Pond Corporation”, firma koja nam je poznata po programu Media Rack. I ovoga puta firma je ostala u audio vodama, samo što je sada u pitanju program koji nema skoro nikakve dodirne tačke sa prethodnim. WillowTALK omogućava da vaš računar kompjuterskim glasom, u bukvalnom smislu reči pročita bilo koji tekstualni dokument. Program podržava široku lepezu formata dokumenata, a podrška za nove formate redovno se dopunjuje na Web stranici firme.

Program dobro sarađuje sa tekst procesorima, programima za tabelarne proračune, help dokumentima, Web čitačima itd. Posebno je značajno to što odlično radi sa Wordom i Excelom, verovatno najkorišćenijim programima na računarima. Sve što je potrebno da biste čuli sadržaj nekog dokumenta jeste da u programu pritisnete dugme „Play” i da se udobno zavalite u fotelju. WilllowTALK omogućava čitanje celog dokumenta ili samo nekog njegovog dela. U programu postoji devet predefinisanih muških, ženskih i dečjih glasova, ali je moguće i kreiranje nekog novog glasa po ukusu korisnika. Kvalitet izgovorenih reči je na zadovoljavajućem nivou, tako da korisnici neće imati problema pri razumevanju onoga što program izgovori.

Kako ovaj program može da bude od koristi? Kao prvo, on nam dozvoljava da radimo nešto drugo dok nam računar čita dokument koji mu je naznačen. Kao drugo, WillowTALK predstavlja veoma moćno i korisno sredstvo pri upoređivanju podataka na papiru i u dokumentu, tako što nas može osloboditi od stalnog pomeranja očiju od papira ka ekranu monitora i obrnuto. Takođe, program se može koristiti i u slučaju kad nam je potrebno da iz helpa saznamo kako se obavlja neka operacija u trenutno aktivnoj aplikaciji. U ovom slučaju help fajl može da bude u pozadini i dok program čita njegovu sadržinu korisnik može odmah u aplikaciji da primenjuje ono što je čuo. Ali najvažnije od svega jeste mogućnost ovog programa da pomogne slepim ili slabovidim osobama koje rade na računaru. Naravno, u svim ovim slučajevima podrazumeva se da korisnici moraju da imaju solidno znanje engleskog jezika, ali to više nije neka otežavajuća okolnost.

Pored ovih mogućnosti WillowTALK se može podesiti da periodično (ili kada mu se to eksplicitno navede) izgovori tačno vreme i datum ili da uključi glasovni alarm. Program dozvoljava i pravljenje prave male „radio drame”, tako što će se određeni delovi teksta čitati različitim glasovima. Ova opcija donosi sasvim novi doživljaj pri čitanju tekstualnog dokumenta.

Jedina zamerka programu mogla bi se dati načinu na koji čita nepoznate reči. Naime, svaku reč koju ne uspe da prepozna, program će spelovati. Ovo u suštini nije loša ideja, samo što je potrebno dosta vremena da se korisnik navikne na takav način interpretiranja nepoznatih reči. Generalno, WillowTALK predstavlja veoma interesantno zamišljen i odlično realizovan program. Demo verzija, kao i podrška za nove formate dokumenata može se naći na adresi www.willowpond.com.

Branislav BUBANJA

 
Adaptec Easy CD Deluxe, NTI CD Maker Pro 2, WinOnCD 3.5
Waves Native Power Pack 2.3, DSP-FX 4.0 i drugi plug-in zvučni efekti
Raspored časova 1.1
Dialer
CheckIt NetOptimizer
WillowTALK
Šta mislite o ovom tekstu?
ReBirth RB-338 2.0

TIP:
Čitanje tekstualnih dokumenata
PLATFORMA:
Windows 95/98/NT
MEDIJ:
2 diskete

Kvalitetan izgovor; veliki broj formata dokumenata; saradnja sa Wordom i Excelom.
Nezgrapan način iščitavanja reči koje ne prepoznaje; samo engleski.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera