TEST RUN<>
091998<><>

Dialer

Dobar domaći „okretač telefonskih brojeva”

Windows 95 je kritikovan, seciran i pljuvan više nego neki okoreli mafijaški bosovi. Nažalost, veliki deo kritika ima solidnu podlogu u svakodnevnoj upotrebi. Primer su i krajnje jednostavne i iritantno očajno dizajnirane Dial-up konekcije, što najbolje znaju korisnici koji često skidaju sa mreže neke alterantivne verzije ovoga programa popularno nazvane dialeri.

Dobar dialer, za naše uslove, mora da bude u stanju da redom bira više brojeva, da može da uveze već postojeće konekcije, da prepoznaje BUSY signal i da je jednostavan za rad. Sve su ovo osobine programa koji je delo domaćeg autora Žarka Todorovića. Program je nepretenciozno nazvan Dialer i radi upravo ono što mu je funkcija, bira više zadatih brojeva i uspostavlja vezu sa udaljenim kompjuterom, sigurno i pouzdano. Pre instalacije ovoga programa morao sam da trpim frustrirajuću pojavu, da se konektujem, da moj modem pokuša da uspostavi vezu i da posle handshake (to je ono kada nešto gadno pišti i cvrči iz vašeg ljubimca) jednostavno izjavi da mu drugi kompjuter nije odgovrio. Zahvaljujući Dialeru sada je to stvar prošlosti.

Pored jednostavnosti, ovaj program poseduje i napredne opcije kao što su automatsko logovanje, praćenje provedenog vremena na mreži, notiranje brzine na kojoj se konektujete i, naravno, retkost u ovim krajevima – prepoznavanje busy signala. Program je specijalno pisan za „Rockwell” čip set, što za naše uslove i nije mana, jer mnogi od nas poseduju takve modeme. Naravno postoji i opcija „other” kojom signalizirate programu da imate drugačiji čip set. Ukoliko Dialer ne može da prepozna busy signal, možete mu vi pomoći tako što ćete sami definisati parametre busy signala! Pod Advanced u Options meniju krije se grafičko podešavanje ovih parametara. Program podržava sve COM portove do 10, kao i razne skriptove ili automatsko logovanje. Kada se konektuje, Dialer može da se ugasi sam od sebe, minimizuje ili ostane prisutan na desktopu.

Kada ga prvi put startujete, Dialer će zatražiti da odredite Phonebook (imenik). Pošto ga kreirate, podesite u Communications COM portove i način biranja (tonsko ili impulsno) i kada kliknete na ‘OK’ bićete upitani da li želite da uvezete postojeće dial-up konekcije. Posle toga imate mogućnost da editujete postojeće podatke ili dodajete nove. U demo verziji ovu proceduru morate da ponavljate svaki put kada starujete program (sem kreiranja phonebooka). Pored Internet provajdera, možete zvati i BBS-ove.

Postoji i nekoliko bagova koji se mogu ispoljiti na malom broju mašina. Većinom su vezani za određene DLL-ove koji su oštećeni ili neovlašćeno menjani. Pored ovih zamerki, moramo još napomenuti da nema nikakvog Help fajla, mada autor programa kaže da ubrzano završava i doteruje finalnu verziju.

Ko god pati od zauzetih Internet provajdera ili ima problema pri uspostavljanju veze, trebalo bi da proba ovaj program.Trenutno može da se skine demo verzija sa www.net.yu/~zarkot.

Aleksandar AŠKOVIĆ

 
Adaptec Easy CD Deluxe, NTI CD Maker Pro 2, WinOnCD 3.5
Waves Native Power Pack 2.3, DSP-FX 4.0 i drugi plug-in zvučni efekti
Raspored časova 1.1
Dialer
Šta mislite o ovom tekstu?
CheckIt NetOptimizer
WillowTALK
ReBirth RB-338 2.0

TIP:
Dialer
PLATFORMA:
Windows 95/NT
VELIČINA:
2 MB

Jednostavan; prepoznaje busy signal; praćenje parametara veze i vremena na Internetu.
Manji bagovi; ipak je ovo demo verzija.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera