TEST DRIVE<>
122005<><>

Seagate ST3160827AS, Maxtor 6L160M0, Hitachi HDS722516VLSA80, Western Digital WD1600JS

Kategorija 160 kg

Kupovina diska od 80 GB se više ne može smatrati velikim izdatkom. Diskovi od 120 GB polako postaju izbor sve većeg broja kupaca, a za svega nekoliko stotina dinara više mogu se nabaviti diskovi od 160 GB. Pošto je za sledeći „red veličine” potrebno odvojiti više novca, ovaj kapacitet smatramo optimalnim izborom.

Seagate ST3160827AS
Seagate ST3160827AS 
U ovom broju smo odlučili da napravimo poređenje između hard diskova kapaciteta 160 GB najpopularnijih proizvođača. Na našem test stolu su se našli Seagate ST3160827AS, Maxtor 6L160M0, Hitachi HDS722516VLSA80 i Western Digital WD1600JS. Osim kapaciteta, zajedničke osobine ovih modela su i bafer od osam megabajta, ploče kapaciteta 80 GB i SATA interfejs. Ovo su dakle najbolji diskovi koji se mogu naći na našem tržištu, namenjeni malo zahtevnijem korisniku.

Krenimo redom. Seagate je doskora važio za jedinog proizvođača hard diskova sa „pravim” SATA interfejsom. Odskora mu se pridružio i Western Digital s modelom Caviar RE2 WD4000YR, ali je Seagateov model jedini na ovom testu koji ne koristi PATA-SATA most za realizaciju interfejsa. Model ST3160827AS je pripadnik serije Barracuda 7 koja je poznata po čestim problemima sa NCQ funcijom jer u pojedinim situacijama izaziva velike padove performansi. Interfejs je SATA II, dakle teoretski maksimum je 3 Gb/s, a podržan je i NCQ.

Maxtor 6L160M0
Maxtor 6L160M0 
Maxtor 6L160M0 je pripadnik serije DiamondMax 10 o kojoj smo pisali u nekoliko navrata i koja važi za najbolju seriju diskova namenjenih kućnim računarima koju proizvodi ova kompanija. SATA interfejs na ovom hard disku podržava brzine do 1,5 Gb/s i podržava NCQ. Kada se uzme u obzir činjenica da većina hard diskova u ovoj klasi retko kad prelazi granicu od 60 MB/s (oko 0,5 Gb/s), ovo se ne mora nužno smatrati hendikepom.

O Hitachiju kao proizvođaču hard diskova ne moramo mnogo da pričamo – zajedno sa IBM-om je osnovao ogranak pod imenom Global Storage Technologies i nastavio da razvija IBM-ove diskove. U lepom sećanju nam je ostao model HDS728080PLA380 (SK 06/2005) koji važi za najbrži SATA hard disk na 7200 obrtaja koji smo imali prilike da testiramo. Model koji ovog meseca testiramo je HDS722516VLSA80 i pripada seriji Deskstar 7K250. Brzina interfejsa ovog hard diska je 1,5 Gb/s i ne podržava NCQ.

Poslednji na listi, ali ne i najmanje bitan jeste Western Digitalov model WD1600JS. Radi se o pripadniku serije Caviar SE (Special Edition) koja se odlikuje SATA II interfejsom propusne moći 3 Gb/s i baferom od 8 MB. Za razliku od ostalih modela koje testiramo ovom prilikom, WD1600JS ne podržava NCQ, što predstavlja uobičajenu pojavu kada su WD-ovi diskovi u pitanju. U ranijim uporednim testovima smo videli da diskovi ovog proizvođača retko kad izbijaju na prvo mesto po brzini, ali su se uvek držali na stabilnom drugom mestu.

Hitachi HDS722516VLSA80
Hitachi HDS722516VLSA80
Računar na kojem smo testirali diskove je bio zasnovan na matičnoj ploči sa čip-setom nForce 4 SLI koji ima podršku za SATA II i NCQ pa su svi diskovi mogli da pokažu svoj maksimum. Treba napomenuti da smo zbog velike nepouzdanosti nVidijinih drajvera za IDE kontroler odlučili da zadržimo generičke drajvere Windowsa. Od sintetičkih testova smo koristili QuickBench 1.1 i FutureMarkov PCMark05. Najbitniji test je i dalje kopiranje 1467,97 MB malih i 2795,93 MB velikih fajlova na disk i sa diska, kao i vreme za koje hard disk briše male fajlove (kopiranje u Recycle Bin).

Kada je QuickBench u pitanju, pored ostvarenih brzina pri sekvencijalnom čitanju i pisanju, merimo i vreme i ostvarenu brzinu pri čitanju blokova podataka veličine 1 MB slučajnim pristupom. Razlike u rezultatima testova slučajnog pristupa potiču pre svega iz sistema za pomeranje i navođenje glava, diskovi s manjim prosečnim vremenom traženja generalno postižu bolje rezultate. Kada su u pitanju testovi sekvencijalnog čitanja i pisanja, do izražaja dolaze razlike u samoj izvedbi elektronike, tj. interfejsa.

FutureMarkov PCMark05 za ocenjivanje diskova kombinuje rezultate simulacija različitih režima rada hard diska. Meri se brzina pri poslovima kao što su podizanje Windowsa XP, pokretanje aplikacija, skeniranje antivirusnim softverom, kao i pri šablonima uobičajenog rada sa hard diskom, tako da je jedini sintetički test koji hard diskove izlaže nešto realnijem opterećenju. PCMark daje prosečne ocene performansi i na osnovu njegovih rezultata se vidi da li su uređaji u klasi što se performansi tiče.

Western Digital WD1600JS
Western Digital WD1600JS 
Na red je došao i najrealniji test – kopiranje. Kada su mali fajlovi u pitanju, pri kopiranju na disk WD Caviar i Hitachi su postigli najbolja vremena, dok je Maxtorov 6L160M0 bio najsporiji. U radu s malim fajlovima hard disk se dosta oslanja na bafer, kako svoj tako i na bafer u RAM-u računara. Pored toga, usled velikog broja dodatnih „režijskih poslova” u vidu ažuriranja samog fajl sistema, do izražaja dolazi sama „logika”, to jest izvedba interfejsa na disku koji u ovom slučaju dobija veliki broj raznovrsnih komandi u kratkom vremenskom intervalu. U drugom smeru je manja brzina diska u test računaru došla do izražaja kao usko grlo. Pri čitanju malih fajlova koji su raštrkani po disku do izražaja takođe dolazi i NCQ jer se uglavnom radi o varijanti nasumičnog pristupa. Kao najbolji su se pokazali Hitachi zbog malog prosečnog vremena traženja i 6L160M0, što ukazuje na dobru implementaciju NCQ-a kod ovog diska.

Veliki fajlovi po prirodi predstavljaju mnogo lakši posao jer je vreme utrošeno na „režijske poslove” dosta kraće. U ovom testu se pre svega vidi maksimalna brzina koju hard disk može da ostvari u realnom radu i do izražaja dolaze nijanse u vidu sistema za stabilizaciju glava i brzina komunikacije bafera s računarom. Sva četiri diska dala su prilično ujednačene rezultate, izuzev Maxtora za koji se ovaj zadatak pokazao kao malo tvrđi orah kada je u pitanju čitanje.

Brisanje velike količine malih fajlova je takođe jedan od komplikovanijih zadataka koji se obavljaju „unutar” hard diska. Količina podataka koji se prenose putem interfejsa je mala i svodi se na ažuriranje fajl sistema i premeštanje fajlova. Ovde do izražaja dolaze detalji kao što su sistem za navođenje i stabilizaciju glava, kao i sama elektronika hard diska koja treba da upravlja radom uređaja.

Što se buke tiče, DeskStar i Caviar su izuzetno tihi. Čak i pri slučajnom pristupu, kada su hard diskovi po pravilu najbučniji, potrebno je dosta koncentracije da bi se razaznao zvuk ova dva diska. Maxtorov se nešto lakše uočava, a za razliku od prethodnih diskova ovog proizvođača mnogo je tiši. S druge strane, Seagateova Barracuda svom vlasniku nepogrešivo stavlja do znanja da radi posao za koji je kupljena.

Konačni utisak o ovim hard diskovima jeste da se radi o četiri kvalitetna proizvoda. Svaki od njih ima svoje prednosti i mane koje dolaze do izražaja u pojedinim situacijama. Realno gledano, teško da bi se u svakodnevnom radu primetile značajne razlike između njih. Nema ni većih razlika u ceni: Maxtor je po pravilu najjeftiniji, do njega je Hitachi, a Western Digitalovi i Seagateovi modeli su nešto skuplji. Pošto se ipak radi o uporednom testu, moraju da postoje najbolji i najgori modeli. U ovom slučaju, razliku određuju sitnice. Sa najmanje blistavih momenata i velikim brojem decibela, Seagateov ST3160827AS se našao na poslednjem mestu na listi – kao najskuplji od testiranih diskova, pokazao je najlošiji odnos cene i performansi. Maxtor 6L160M0 je umereno dobar, sa solidnim performansama i najnižom cenom. Pokazao je dobar odnos cene i performansi, iako je u nekoliko situacija dao loše rezultate. Zaista težak izbor je, međutim, između Hitachija i Western Digitala. Mi prednost ipak dajemo Hitachijevom Deskstaru, uprkos tome što je na jednom testu prilično podbacio, jer generalno gledano nudi najviše. Podjednako dobri WD Caviar SE moraće da se zadovolji drugim mestom, pre svega zbog nešto više cene.

Bojan ŽIVKOVIĆ

 
AMD Athlon X2 3800+, Intel Pentium D 820
Microstar RX9600-T128
Hewlett-Packard Compaq NX6110, IBM R50e, Asus A6500U, Dell Inspiron 6000, Dell Latitude 110L
Seagate ST3160827AS, Maxtor 6L160M0, Hitachi HDS722516VLSA80, Western Digital WD1600JS
Šta mislite o ovom tekstu?
BenQ FP71V
Canon Pixma iP2200 i iP4200
Creative Sound Blaster Xtreme Music
ShockWave DW330 i ShockWave DVD Recorder S1
USR MAXg wireless oprema
Genius MousePen 8 x 6
Logitech G5 Laser Mouse i G7 Cordless Laser Mouse
Ridata OLE 3000 MP3 Player
Altec Lansing inMotion IM7
Pro’s Kit kompleti alata

Rezultati testova
Kopiranje i brisanje
PCMark05
(Za prikaz dijagrama neophodan je browser sa uključenom podrškom za JavaScript)

Seagate ST3160827AS
Formatirani kapacitet:
149 GB
Ostalo:
8 MB, SATA II, NCQ
Proizvođač:
Seagate
Kontakt:
PiN Computers

Maxtor 6L160M0
Formatirani kapacitet:
152 GB
Ostalo:
8 MB, SATA, NCQ
Proizvođač:
Maxtor
Kontakt:
PiN Computers

Hitachi HDS722516VLSA80
Formatirani kapacitet:
151 GB
Ostalo:
8 MB, SATA
Proizvođač:
Hitachi GST
Kontakt:
PiN Computers

Western Digital WD1600JS
Formatirani kapacitet:
149 GB
Ostalo:
8 MB, SATA II
Proizvođač:
Western Digital
Kontakt:
Pakom
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera