TEST DRIVE<>
122005<><>

ShockWave DW330 i ShockWave DVD Recorder S1

U pravcu budućnosti

DVD plejeri su se odavno omasovili, ima ih na svakom ćošku i jeftini su. Konkurencija je jaka, što za posledicu ima to da se već za manje od 100 evra može dobiti dosta kvalitetan uređaj. Sa DVD rikorderima, pak, to još uvek nije slučaj i oni se još nalaze na nivou na kojem su plejeri bili pre nekoliko godina. Međutim, cene DVD rikordera i medija svakim danom su sve niže pa se može očekivati da oni u skorije vreme čak potpuno potisnu plejere sa tržišta. Ali, dok se to ne dogodi, mi smo odlučili da vam predstavimo dva proizvoda firme ShockWave koja do sada nije bila poznata na našem tržištu, ali, sudeći po kvalitetu njenih prvih proizvoda, lako može to da postane.

ShockWave DW330
ShockWave DW330 
Prvi od njih, ShockWave DW330, jeste još jedan u nizu jeftinih plejera koji nam stižu u poslednje vreme. Kako dosta plejera niže kategorije koji se danas proizvode nisu ništa drugo do drugačije umotana čokolada, tačnije u njih se ugrađuju ista mehanika i softver, a samo se razlikuju po spoljnjem izgledu i nekoliko sitnica, tako ni DW330 nije izuzetak. On ima neobičan zaobljeni oblik koji odudara od klasičnih linija na koje smo navikli kod plejera. Interesantnom izgledu doprinosi i narandžasto-crveni displej koji se lepo uklapa u sivo-crni dizajn, mada će ljubiteljima klasičnog „looka” možda delovati pomalo kičerski. S prednje strane se pored osnovnih komandi nalazi i ulaz za karaoke mikrofon sa potenciometrom za regulaciju jačine, a pozadi je plejer snabdeven svim uobičajenim konektorima za povezivanje. Uputstvo od nekoliko stranica je dosta šturo i puno štamparskih grešaka, ali je dovoljno da se čovek snađe u početku. Ipak, za neke opcije ćete morati da imate istraživačkog duha, s obzirom na to da se one u uputstvu uopšte ne pominju (npr. programiranje pesama i slično). Od opreme se dobija samo trožilni RCA kabl i daljinski bez baterija koji je uzgred potpuno isti kao kod SkyVisiona (ima krute i sitne tastere, ali solidno reaguje na komande).

ShockWave DW330
ShockWave DW330
Kao što smo već napomenuli, ovaj plejer liči na mnoge koje smo do sada probali, a po osobinama je najviše sličan pomenutom SkyVisionovom (samo bez radija) pa ga nećemo detaljno opisivati. Meni za podešavanje je na srpskom, a za pretragu fajlova se koristi dobro poznati Smart Navi. Od bitnijih stavki izdvojićemo podešavanje oštrine slike, dobru podršku za zvuk, kao i odlične DivX titlove. Slova su krupna sa crnom ivicom, a titl se može izabrati iz bilo kog direktorijuma. Ostale opcije su manje ili više uobičajene, lepo se snalazio sa raznim diskovima, malo teže sa oštećenima, ali, sve u svemu, sasvim zadovoljava u rangu niskobudžetnih plejera.

ShockWave DVD Recorder S1
ShockWave DVD Recorder S1 
Drugi uređaj koji nam je stigao na test jeste DVD rikorder ShockWave S1. On, za razliku od DW330 koji je pravi „deja vu”, predstavlja zaista prijatno iznenađenje jer donosi nekoliko novina koje do sada nismo viđali na DVD rikorderima. Spolja na prvi pogled ne izgleda naročito interesantno jer liči na crnu kutiju na kojoj se naziru vratanca za disk i nekoliko tastera. Međutim, kada se uključi, dobro sakriveni displej postaje vidljiv, a po celoj dužini blago svetli simpatična plava linija koja uređaju daje vrlo elegantan izgled. Sa strane se nalaze prorezi za hlađenje, a uređaj je pri radu topao, ali ne preterano (kao što rikorderi mogu da budu).

Pozadi su, naravno, svi uobičajeni izlazi za povezivanje, kao i antenski i Scart ulaz, a, za razliku od ostalih DVD rikordera, dodatni ulazi se ne nalaze napred, već sa desne strane. Tu spadaju kompozitni, stereo RCA i DV ulaz (S-video je ovoga puta izostao), kao i jedna vrlo interesantna novina koju do sada nismo imali prilike da vidimo ni kod jednog plejera ili rikordera. Naime, radi se o USB konektoru pomoću kojeg možete da prikačite sve standardne flash diskove ili uređaje koji rade na tom principu. Tako, na primer, možete pustiti MP3 muziku, prikazivati slike direktno s fotoaparata (pod uslovom da može da radi kao flash disk), prikazivati MPEG snimke (ili filmove ako je disk dovoljno velikog kapaciteta) i slično.

ShockWave DVD Recorder S1
ShockWave DVD Recorder S1 
Druga lepa novina koju donosi ovaj rikorder jeste to što je konačno omogućio ravnopravno snimanje i na plus i na minus medijima, što do sada nije bio slučaj. Snimanje se može vršiti u četiri nivoa kvaliteta – HQ (60 min), SP (120 min), EP (240 min) i SLP (360 min) – a poseduje i odličan menadžment snimaka. Pored svakog snimka se otvara pop-up meni gde se može promeniti ime snimka, mogu se dodavati i sakrivati poglavlja, podeliti snimak na dva dela, promeniti naziv i sl.

Princip rada DVD rikordera već smo opisivali pa se nećemo na tome zadržavati. I ovde je sve isto kao i kod drugih rikordera, s tim što je dodato nekoliko korisnih funkcija koje dodatno olakšavaju rad. Recimo, pri snimanju je moguće koristiti pauzu, a tu su i opcije za dodavanje snimaka na postojeći i presnimavanje snimka. Ovo se, naravno, odnosi na snimanje na RW medije, a treba napomenuti i da se snimci na DVD–R i DVD+R diskovima moraju „finalizovati” da bi korektno radili na drugim plejerima (za gledanje na računaru ovo nije potrebno). Traženje programa je takođe lepo urađeno. Programima se može fino podešavati frekvencija, menjati naziv, mogu se sortirati itd.

Meni za podešavanje je veoma lepo grafički dizajniran. Može biti i na srpskom, a iako ne poseduje naročito mnogo opcija, ima jednu vrlo korisnu osobinu. U svakom trenutku možete pozvati specijalan OSD meni koji će prikazati samo one komande koje su u datom trenutku dostupne, što je ponekad vrlo korisno jer ne morate nabadati po brojnim tasterima na daljinskom. Što se tiče standardnih „plejerskih” opcija, ovo je takođe i prvi rikorder na našem testu koji prikazuje DivX titlove. Oni još nisu na nivou gorepomenutog DW330 i drugih plejera, ali zadovoljavaju. Slova se nalaze na crnoj pozadini koja otprilike zauzima 2/3 ekrana po širini i nisu preterano velika. Titl može biti u SRT i SUB formatu (mada to nigde nije dokumentovano) i može se izabrati iz bilo kog direktorijuma. Da li je to bag u softveru ili je to namerno urađeno, tek titlovi imaju običaj da ostaju i po nekoliko sekundi duže na ekranu nego što bi trebalo, a to ponekad ume da zasmeta.

Od ostalih opcija ovaj model ima sve uobičajene. Ima slabu podršku za podešavanje zvuka, što neće oduševiti audiofile, ali je za prosečnog korisnika sasvim zadovoljavajuće. Navigator za puštanje muzike spada u jedan od boljih. Prikazuje dugačke nazive (samo pesme koja svira), a vrlo lako se pravi i izbor pesama tako što se iz levog prozora (search) prebacuju u desni (favorites). Vrlo smo zadovoljni i time kako se snalazio sa raznim medijima i izgrebanim diskovima, ali ne i raznovrsnošću formata koje prepoznaje (recimo, neke MPEG diskove nije hteo da prikaže). Takođe, daljinski ima čudno raspoređene tastere pa treba malo vremena da se naviknete, a mogao bi i bolje da reaguje na komande.

Sve u svemu, ShockWave S1 je odličan DVD rikorder. Uneo je dosta novina na tržište DVD rikordera i s te strane zaslužuje sve pohvale. Da ima malo bolju podršku za titlove i zvuk, utisak bi bio još povoljniji, ali i bez toga, postavio je nivo kvaliteta koji drugi proizvođači tek treba da dostignu. Ako ništa drugo, pokazao nam je pravac u kojem će se kretati dalji razvoj DVD rikordera, a to nije malo.

Dejan STEPANOVIĆ

 
AMD Athlon X2 3800+, Intel Pentium D 820
Microstar RX9600-T128
Hewlett-Packard Compaq NX6110, IBM R50e, Asus A6500U, Dell Inspiron 6000, Dell Latitude 110L
Seagate ST3160827AS, Maxtor 6L160M0, Hitachi HDS722516VLSA80, Western Digital WD1600JS
BenQ FP71V
Canon Pixma iP2200 i iP4200
Creative Sound Blaster Xtreme Music
ShockWave DW330 i ShockWave DVD Recorder S1
Šta mislite o ovom tekstu?
USR MAXg wireless oprema
Genius MousePen 8 x 6
Logitech G5 Laser Mouse i G7 Cordless Laser Mouse
Ridata OLE 3000 MP3 Player
Altec Lansing inMotion IM7
Pro’s Kit kompleti alata

ShockWave DW330
Formati:
DVD, DivX, MP3, JPG
Ostalo:
Prikaz titlova sa izborom iz bilo kog direktorijuma, ulaz za karaoke mikrofon
Proizvođač:
ShockWave
Kontakt:
ComTrade

ShockWave S1
Format snimanja:
DVD+R/RW, DVD–R/RW
Ostalo:
USB konektor, nedostatak S-video konektora, DivX, MP3, JPG podrška, prikaz titlova sa izborom iz bilo kog direktorijuma,
Proizvođač:
ShockWave
Kontakt:
ComTrade
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera