TEST DRIVE<>
122005<><>

Logitech G5 Laser Mouse i G7 Cordless Laser Mouse

Logitech uzvraća udarac

Logitech je svojom MX serijom miševa dugo suvereno vladao gejmerskim delom tržišta miševa. Kada je Speed-Link na tržište izbacio Razer Viper, Logitechu je počelo da se ljulja pod nogama, a dolaskom na scenu Razer DiamondBacka liderska pozicija mu je zvanično i preoteta. Sada kada je na tržište stupio još jedan model iz Razer familije, Copperhead, iz Logitecha konačno stiže odgovor na 2000 tpi izazov u vidu modela G5 i G7. U pitanju su miševi namenjeni igračkoj populaciji, jedan žični, a drugi bežični, a mi smo imali čast da ih ugostimo u našoj redakciji.

Što se tiče spoljašnjosti, G serija na prvi pogled podseća na jače modele iz MX serije. Oba miša fantastično leže u ruci i omogućavaju višečasovno igranje, a da pri tome ne osetite bilo kakav bol u šaci. Međutim, za razliku od svojih konkurenata iz Speed-Linka, G5 i G7 nisu simetrični pa ih mogu koristiti samo desnoruki. Najveća razlika u spoljašnjosti između modela MX i G jeste reorganizacija dodatnih tastera. Naime, bočni tasteri su zamenjeni jednim tasterom koji je podešen kao back dugme. Ono što nam nije jasno jeste gde se deo taster forward. Na G miševima ne postoje više Cruise Control tasteri, a umesto njih se iznad scroll točkića nalaze dva tastera koja služe za on-the-fly podešavanje osetljivosti senzora. Po fabričkom podešavanju, njima se osetljivost može menjati između 400, 800 i 2000 tpi. Uz pomoć softvera moguće je programirati pet stanja osetljivosti koja se mogu podešavati u koracima od po 50 tpi, kako po X tako i po Y osi. Pošto se oni nalaze iznad scroll točkića, neophodno je podići prst sa „tastera za pucanje” da bi se promenila osetljivost, što će vas u velikom broju slučajeva koštati fraga. Takođe su previše blizu jedan drugom pa nam se često dešavalo da osetljivost povećamo umesto da je smanjimo i obratno. Oba miša sa podlogom ostvaruju kontakt preko tri velike nožice koje su izrađene od politetrafluoroetilena (PTFE) i omogućavaju im savršenu pokretljivost na svakoj podlozi.

Kako je Logitech javno rekao da napušta tehnologiju optičkih senzora, jasno je da i ova dva miša umesto optičkih koriste laserske senzore. Za razliku od najpreciznijeg Logitechovog miša, MX518, koji ima senzor od 1600 tpi, ova dva miša imaju senzor od 2000 tpi koji čita 6,4 megapiksela u sekundi. Zbog velike količine podataka koju treba proslediti računaru bilo je neophodno proširiti i propusni opseg USB porta sa Low-Speed (1,5 Mb/s) na Full-Speed (12 Mb/s), ali to ne treba mešati sa High-Speed USB 2.0 protokom (od 480 Mb/s). Prenos podataka se ostvaruje 500 puta u sekundi.

Logitech G5 Laser Mouse
Logitech G5 Laser Mouse 
Pogledajmo sada G5 malo detaljnije. Što se tiče spoljašnjosti, ovaj miš nas je oduševio. Gornji deo miša je izrađen od plastike koja je u „industrijskoj” kombinaciji boja. Naime, izgleda kao da je u pitanju zarđao metal koji je na pojedinim mestima išmirglan. Površina plastike nije glatka, već mat pa je osećaj pod rukom odličan. Karakteristično je što je svaki primerak G5-ice drugačije išmirglan tako da se po izgledu svi razlikuju između sebe. Crni okvir koji okružuje miš izrađen je od gumirane plastike koja je zrnasta tako da miš ni u jednom trenutku neće „izleteti” iz ruke. Najvažnija odlika ovakve završne obrade jeste to što se ni posle višečasovnog igranja ruka ne znoji, što je u letnjem periodu od posebnog značaja. Na mestu na kojem se kod MX 1000 nalazio indikator stanja baterije kod ovog miša se nalazi pokazivač koji govori kolika je trenutna osetljivost senzora.

Ono što miš G5 čini revolucionarnim jeste mogućnost podešavanja težine u cilju što preciznijih pokreta prilikom igranja. Naime, u kompletu dolazi set od 16 tegova ukupne težine od 49,6 grama, i to osam tegova od 1,7 grama i isto toliko tegova od 4,5 grama. S donje strane se nalazi otvor u koji se stavlja narandžasti plastični kertridž u kojem ima mesta za osam tegova. Stavljanjem odgovarajućeg broja tegova određene težine svaki korisnik „šteluje” težinu kako njemu odgovara. I nama je u prvi mah delovalo pomalo smešno to što povećanje težine miša za svega nekoliko grama može znatno da utiče na preciznost igranja. Pošto nismo želeli da iznesemo pogrešan zaključak, u pomoć smo pozvali ljude koji se dugi niz godina bave ozbiljnim igranjem. Neki od njih su sa povećanjem težine od „samo” 10,7 grama uspeli da prilično poboljšaju svoju preciznost.

Kabl kojim je G5 povezan s računarom solidne je dužine (oko dva metra), a spolja je obavijen tkaninom koja treba da spreči njegovo uvrtanje. Međutim, kabl je zbog toga slabo savitljiv i pruža priličan otpor prilikom rada.

Scroll točkić je dobio i opciju tilt koja sasvim lepo funkcioniše, ali samo skrolovanje ostavlja jako loš utisak jer točkić ispušta zvuk kao kod bezimenih miševa. Treći taster (klik na točkić) jako je loše odrađen jer je suviše tvrd. Što se tiče levog i desnog dugmeta miša, kao i dodatnog back tastera, sva tri dugmeta savršeno odgovaraju na pritisak, a back taster je tako pozicioniran da ga je izuzetno lako koristiti prilikom igranja.

Logitech G7 Cordless Laser Mouse
Logitech G7 Cordless Laser Mouse 
Za G7 se može reći da je bežični G5. Jedina razlika u izgledu jeste materijal od kojeg je izrađen i boja. G7 je u kombinaciji zelene i sive metalik boje. Plastika od koje je izrađen je glatka i odaje utisak jeftine izrade. Kod G7 prilikom kraćeg igranja ruka počinje preterano da se znoji i miš „beži” iz ruke više nego obično. Što se tiče levog i desnog klika, kao i tastera back, nemamo zamerki, ali je točkić slabijeg kvaliteta nego kod modela G5. Pored toga što se previše čuje i što je previše tvrd pri pritisku, ni tilt tasteri ne ostavljaju dobar utisak i previše su tvrdi.

Kao što je već rečeno, za registrovanje pokreta G7 koristi laserski senzor identičan senzoru modela G5, tj. rezolucija je 2000 tpi (6,4 megapiksela u sekundi), što je do sada neviđena rezolucija kod bežičnih miševa.

G7 za napajanje koristi punjivu Li-ion bateriju od 3,7 V koja se stavlja na mesto na kojem se kod G5 nalaze tegovi. U kompletu dolaze dve ovakve baterije, a punjenje se ne vrši u mišu, već se baterija koja se ne koristi stavlja u baznu stanicu na punjenje. Bazna stanica se s računarom povezuje preko USB porta. S gornje strane bazne stanice nalazi se USB port, dok se s donje strane nalazi prekidač kojim se menja Normal Mode i Boost Mode režim punjenja baterije. Prilikom punjenja u Normal modu potrebno je 10 sati da bi se baterija potpuno napunila, dok je u Boost modu potrebno svega dva sata. Na G7 postoji identičan indikator stanja osetljivosti senzora kao i na G5, ali kod G7 on ima i ulogu identifikatora stanja baterije tako da vam se neće desiti da baterija iznenada „crkne”. Po nama, ovaj način sistema napajanja bežičnih miševa je najsavršeniji do sada.

Komunikacija miša s kompjuterom se uspostavlja preko mini wireless adaptera, a ne bazne stanice i obavlja se preko frekvencije od 2,4 GHz. Prilikom testiranja nismo primetili razliku između G5 i G7, što znači da komunikacija miša G7 s računarom ne zaostaje za kablom.

G5 je apsolutno gejmerski miš. Sa sistemom podešavanja težine i laserskim senzorom visoke rezolucije definitivno je konkurent Speed-Linkovom Razer Copperheadu. Pomalo krut kabl mu je manji nedostatak, a loše postavljeni tasteri za on-the-fly su veliki minus. Iako je deklarisan kao gejmerski miš, G7 nama deluje kao da je namenjen kancelarijskoj upotrebi. Nepostojanje kabla mu je velika prednost, ali je loš izbor plastike veliki minus. Uz veću razliku u ceni, naša preporuka je G5.

Nebojša BOŽIĆ

 
AMD Athlon X2 3800+, Intel Pentium D 820
Microstar RX9600-T128
Hewlett-Packard Compaq NX6110, IBM R50e, Asus A6500U, Dell Inspiron 6000, Dell Latitude 110L
Seagate ST3160827AS, Maxtor 6L160M0, Hitachi HDS722516VLSA80, Western Digital WD1600JS
BenQ FP71V
Canon Pixma iP2200 i iP4200
Creative Sound Blaster Xtreme Music
ShockWave DW330 i ShockWave DVD Recorder S1
USR MAXg wireless oprema
Genius MousePen 8 x 6
Logitech G5 Laser Mouse i G7 Cordless Laser Mouse
Šta mislite o ovom tekstu?
Ridata OLE 3000 MP3 Player
Altec Lansing inMotion IM7
Pro’s Kit kompleti alata

Logitech G5 Laser Mouse
Rezolucija:
2000 tpi
Ostalo:
laserski senzor, politetrafluoroetilen (PTFE) nožice, on-the-fly, dugačak kabl
Proizvođač:
Logitech
Kontakt:
ComputerLand

Logitech G7 Cordless Laser Mouse
Rezolucija:
2000 tpi
Ostalo:
laserski senzor, politetrafluoroetilen (PTFE) nožice, on-the-fly, dve baterije, bazna stanica kao punjač, mini wireless adapter
Proizvođač:
Logitech
Kontakt:
ComputerLand
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera