TEST DRIVE<>
122005<><>

USR MAXg wireless oprema

Visoko ge

Tipično je da se na zalasku jedne tehnologije, kao poslednji krik onoga što ta tehnologija može da ponudi, pojave uređaji koji u sebi sadrže ono najbolje što je iz te tehnologije proisteklo, i to po prilično dobrim cenama. U iščekivanju 802.11n tehnologije koja bi trebalo da ima brzine do 540 Mbit/s, odnos cena i performansi 802.11g uređaja koji se sada pojavljuju ima tendenciju da bude sve povoljniji. Najnovija serija U.S. Roboticsovih uređaja po 802.11g standardu, pod grupnim nazivom MAXg, zaista upada u oči po performansama i cenama, mada je ipak diskutabilno da li je MAXg zaista najbolje što 802.11g može da pruži...

MAXg oprema koristi Broadcom BroadRange čipove koji proširenjem 802.11g standarda postižu nazivne brzine do 125 Mbit/s, zadržavajući kompatibilnost sa postojećim bežičnim standardima koji rade na toj frekvenciji. Logično, ubrzanja koja Broadcom tehnologija omogućava mogu da funkcionišu samo kada je mreža sastavljena isključivo od kompatibilnih uređaja (a ako postoje neke smetnje, često ni tada).

USR MAXg adapteri
USR MAXg adapteri
U seriju MAXg spadaju wireless adapter koji se može naći u tri varijante – PCI (model 5417), USB (model 5421) i PCMCIA (model 5411) – wireless access point (model USR 5451) i router (model USR 5461) koji ima četiri 100 Mbit Ethernet porta i USB priključak za štampač tako da može da radi i kao print server.

Uobičajeno za U.S. Robotics, adapteri ne koriste Windowsov interfejs za podešavanje bežičnih mreža nego se oslanjaju na svoj utility koji služi za tu svrhu, a router i access point podešavaju se preko Web interfejsa.

USR MAXg Access Point
USR MAXg Access Point
Svi uređaji imaju implementirane WPA i WPA2 standarde, 802.11X (RADIUS) autentifikaciju, kao i 128-bitnu WEP enkripciju.

Dok access point nudi samo najelementarniju funkcionalnost za takav tip uređaja, router ima malo više mogućnosti među kojima su pomenuta opcija da radi kao print server, statefull filtriranje, port forwarding i DMZ (tzv. demilitarizovana zona – u ovom slučaju mogućnost da se unese IP kompjutera koji se nalazi iza firewalla, kojem se onda može pristupiti spolja).

USR MAXg Router
USR MAXg Router
Router, access point i adapteri instaliraju se i podešavaju prilično lako. Preko instalacionog programa za drajvere adaptera ili Web interfejsa routera i access pointa (kroz formu wizarda) uređaji se mogu krajnje jednostavno podesiti za neki tipičan scenario korišćenja.

Prilikom testiranja brzina protoka varirala je između 10 i 31 Mbit/s, dok je komunikacija dva kompjutera u ad-hoc režimu gotovo uvek bila malo do znatno brža nego kada bi ta dva kompjutera komunicirala preko access pointa. Na ovu brzinu uvek utiču promenljive smetnje koje potiču od elektromagnetnog zračenja raznih električnih uređaja, kao i eventualno prisustvo druge wireless mreže na istoj frekvenciji.

Kako jednostavnost upotrebe uglavnom dolazi na uštrb fleksibilnosti i univerzalnosti, moglo bi se reći da U.S. Robotics u bukvalnom smislu hvata mušterije na brzinu serijom MAXg skromnih mogućnosti, ali solidnih performansi.

Dakle, za one koji ne znaju ili ih ne interesuje bilo šta u vezi s bežičnim mrežama, a potrebne su im odmah za neku tipičnu primenu, serija uređaja MAXg može biti prilično dobar izbor.

Marko JOVANOVIĆ

 
AMD Athlon X2 3800+, Intel Pentium D 820
Microstar RX9600-T128
Hewlett-Packard Compaq NX6110, IBM R50e, Asus A6500U, Dell Inspiron 6000, Dell Latitude 110L
Seagate ST3160827AS, Maxtor 6L160M0, Hitachi HDS722516VLSA80, Western Digital WD1600JS
BenQ FP71V
Canon Pixma iP2200 i iP4200
Creative Sound Blaster Xtreme Music
ShockWave DW330 i ShockWave DVD Recorder S1
USR MAXg wireless oprema
Šta mislite o ovom tekstu?
Genius MousePen 8 x 6
Logitech G5 Laser Mouse i G7 Cordless Laser Mouse
Ridata OLE 3000 MP3 Player
Altec Lansing inMotion IM7
Pro’s Kit kompleti alata

USR MAXg adapteri
Brzina:
125 Mbit/s
Ostalo:
WPA, WPA2, 128-bitni WEP
Proizvođač:
U.S. Robotics
Kontakt:
PiN Computers

USR MAXg Access Point
Brzina:
125 Mbit/s
Ostalo:
WPA, WPA2, 128-bitni WEP, filtriranje po MAC adresama
Proizvođač:
U.S. Robotics
Kontakt:
PiN Computers

USR MAXg Router
Brzina:
125 Mbit/s
Ostalo:
četiri 100 Mbit Ethernet porta, statefull firewall, DMZ, WPA, WPA2, 128-bitni WEP, priključak za USB štampač
Proizvođač:
U.S. Robotics
Kontakt:
PiN Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera