PD KUTAK<>
022007<><>

Touch-It Virtual Keyboard 3.1

Virtuelna tastatura

Možete li da zamislite da je ovaj tekst napisan pomoću miša, bez korišćenja tastature? Verovatno mislite da se šalimo, ali to je zaista tako. Dobro, nismo baš ceo tekst napisali na ovaj način, ali smo probali to da uradimo i tvrdimo da je moguće, i to zahvaljujući programu koji vam predstavljamo.

Touch-It Virtual Keyboard je prvobitno zamišljen kao pomoć za hendikepirane korisnike računara, ali, zahvaljujući tome što se hardver razvija i u nekim specifičnim pravcima, njegova upotreba je danas mnogo raširenija. On se sa uspehom može koristiti na tablet računarima, „kiosk” računarima sa ekranima osetljivim na dodir itd, pa čak i na klasičnim PC računarima, što je varijanta koju smo mi probali.

Ovaj program predstavlja virtuelnu tastaturu koja u potpunosti simulira klasičnu tastaturu, ali ima i nekoliko dodatnih funkcija. Touch-It se može smestiti pri dnu ekrana, a možete ga postaviti i da „pliva” iznad svih ostalih prozora. Na tastaturi ćete primetiti sve uobičajene tastere koje ima hardverska tastatura (sem multimedijalnih tastera popularnih na novim „nabudženim” tastaturama). Ipak, ni njihova implementacija nije teška, ali ćemo o tome malo kasnije. Interesantno je što se numerički deo tastature može koristiti i kao zaseban on-screen kalkulator. Desno od virtuelnih diodica, u gornjem desnom uglu, primetićete jedan taster. Njegovim pritiskanjem se na mestu dioda otvara displej, a kursorski i navigacioni tasteri dobijaju nova, matematička značenja.

Virtuelna tastatura u potpunosti imitira klasičnu. Brzina i vreme početka automatskog ispisivanja tastera koji se drži pritisnut podešavaju se u Windows setovanjima, baš kao i kod prave tastature. I sve ostale funkcije rade isto kao kod klasične tastature. Rad sa prečicama na tastaturi je takođe podržan, mada se donekle razlikuje u odnosu na unos prečica na klasičnoj tastaturi. Ovde se prvo mora pritisnuti neki od pomoćnih tastera (’Shift’, ’Alt’, ’Ctrl’ ili Windows taster), a zatim će se u gornjem desnom uglu tog tastera pojaviti zeleni kvadratić. Tek pritiskom na drugi (ili treći taster, ako je prečica komplikovanija), izvršiće se komanda. Jedino što na ovaj način nismo uspeli da uradimo jeste da promenimo setovanja tastature (’Alt’ i ’Shift’) jer je program očekivao da unesemo i treći taster kako bismo dovršili prečicu.

Ukoliko generička tastatura ne odgovara vašem rasporedu tastera ili jednostavno želite da imate neku drugačije dizajniranu virtuelnu tastaturu, možete pokrenuti zaseban program. Ovaj vizuelni alat će vam pomoći da „nacrtate” tastaturu i da svim tasterima dodelite komande koje vama odgovaraju.

Čini nam se da su autori ovog puta uspeli da realizuju interesantan koncept koji funkcioniše u praksi. Korisnici koji se loše snalaze sa tastaturom možda na ovaj način mogu čak da povećaju svoju produktivnost jer umesto deset prstiju upošljavaju jedan (za kliktanje levim tasterom miša), a nekako prirodnije i lakše deluje traženje slova na ekranu nego po tastaturi.

Branislav BUBANJA

 
CamStudio 2.0
MSN Emoticons Plus 3.2
Simply Calenders 4.7
Touch-It Virtual Keyboard 3.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Quintessential Player 4.51.114
Complex Evolution 3.2.7
KeyText 3.04
GroupMail 5.1.036 Free Edition
Digital Diary 3.7
Shuric Scan 2.00 RC4
Winamp TV 1.9 beta 13

Potrebno:
Windows
Veličina:
2,48 MB (trial), 6,01 MB na HD
Cena:
20 dolara, proba 15 dana.
Adresa:
www .chessware .ch /en /touchit .htm
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera