PD KUTAK<>
022007<><>

Complex Evolution 3.2.7

Zamena za Nero

Kada se govori o programima za narezivanje CD/DVD medija, nećemo pogrešiti ako kažemo da postoji samo jedna asocijacija. Iako Nero Burning Rom predstavlja praktično jedini pravi izbor za ovakav tip aplikacija, to ne znači da ne postoje kvalitetne alternativne alatke. Jedan od takvih programa je i Complex Evolution (u daljem tekstu CE). Njegova svrha nije da zameni Nero, iz prostog razloga što Nero ima neuporedivo više funkcija, ali nam se čini da su autori dobro proučili navike korisnika i prema tim saznanjima razvili svoj program.

CE se reklamira informacijom da se do narezanog CD/DVD-a može stići sa samo dva klika. Dobro, možda je ova izjava preterana, ali činjenica je da se sve nalazi nadohvat ruke pa je stoga preglednost u radu velika, kao i jednostavnost pripreme sadržaja za narezivanje. Korisnik treba samo da odabere šta želi da snimi i da to dodeli odgovarajućem „projektu” nakon čega je potrebno još samo da klikne na dugme Burn. Ovakva procedura je moguća zahvaljujući dobro organizovanom interfejsu gde su sve opcije uvek vidljive na ekranu.

Da ne bismo mnogo gušili tehnikalijama, pomenućemo samo da CE podržava sve formate snimanja na disk, uključujući snimanje u više sesija i kreiranje butabilnih diskova (El Torito butabilni format). Dozvoljena je i simulacija snimanja kada se obavlja celokupna procedura, od pripreme diska pa do njegove verifikacije, samo što se u procesu snimanja ne uključuje laser. Potrebno je naglasiti da program ima sopstveni ASPI layer koji omogućava snimanje korišćenjem SCSI ili ATAPI interfejsa, paralelnog, USB ili firewire porta. Drugim rečima, kakav god rezač da posedujete, teoretski bi trebalo da ga program podržava (u praksi to iz razumljivih razloga nismo mogli da proverimo). Ova automatska podrška za CD-R/RW, DVD+R/RW, DVD–R/RW i DVD-RAM uređaje trebalo bi da vas oslobodi nekompatibilnosti sa uređajima koji su se pojavili nakon izlaska verzije programa koju trenutno koriste.

CE dozvoljava overburn diskova čak do 99 minuta (CD mediji), naravno ukoliko imate sreće da nabavite medije koji bi mogli da prime toliku količinu podataka i da vaš pisač može da izdrži toliki hod laserske glave. Pomenućemo još neke stvari koje su automatizovane, što će sigurno odgovarati korisnicima koji nemaju mnogo iskustva sa rezanjem diskova. Na primer, ako odaberete snimanje MPEG-1/MPEG-2 video-fajlova, program će odmah napraviti Video CD ili Super Video CD od odabranog materijala.

Autori su posebnu pažnju posvetili radu sa oštećenim medijima. Ukoliko biste pravili kopiju takvog diska, svaki loš sektor bi bio automatski preskočen (drugi programi se obično „zaglupe” i drastično uspore u pokušajima da pročitaju oštećeni sadržaj), dok se „slabi” sektori softverski „pojačavaju”, čime se uz određene evaluacione procese mogu izvući korisni podaci. Ovo je naročito korisno u slučaju video ili audio zapisa, kada se mogu spasti neki fajlovi za koje se mislilo da su nepovratno izgubljeni (kod diskova sa podacima proces, uglavnom, neće biti od velike pomoći). U program je implementiran i mehanizam za audio kompresiju i dekompresiju koji potpuno automatizuje narezivanje audio-diskova direktno iz kompresovanih formata audio-fajlova. Audio-diskovi se mogu praviti iz MP3, WMA, WMV, ASF, WAV ili OGG fajlova.

Interesantno je što se osim ISO slika iz ovog programa mogu napraviti i Alcohol MDS image fajlovi. Smatramo da treba pomenuti još jednu opciju iako ona nema dodirnih tačaka sa funkcionalnošću programa: CE ima više od 2000 različitih (besplatnih) skinova tako da ga svako može podesiti u skladu sa sopstvenim vizuelnim zahtevima.

Za većinu do sada pomenutih opcija može se reći da su uobičajene i da ih imaju skoro svi programi za narezivanje diskova. Ali, CE poseduje nešto što mnogi programi nemaju, a što mu donosi potpuno novi vid funkcionalnosti. Naime, ovaj program ne zahteva obaveznu instalaciju i veoma je skroman po pitanju prostiranja na disku. To u praksi znači da se on može pokrenuti i sa USB diska i koristiti na različitim računarima sa setovanjima kakva vam odgovaraju.

Branislav BUBANJA

 
CamStudio 2.0
MSN Emoticons Plus 3.2
Simply Calenders 4.7
Touch-It Virtual Keyboard 3.1
Quintessential Player 4.51.114
Complex Evolution 3.2.7
Šta mislite o ovom tekstu?
KeyText 3.04
GroupMail 5.1.036 Free Edition
Digital Diary 3.7
Shuric Scan 2.00 RC4
Winamp TV 1.9 beta 13

Potrebno:
Windows
Veličina:
3,42 MB (trial), 4,76 MB na HD
Cena:
30 dolara, proba 30 dana
Adresa:
www .complexnt .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera