PD KUTAK<>
022007<><>

Digital Diary 3.7

Digitalni dnevnik i još ponešto

Pretpostavljamo da još uvek postoje osobe koje uredno vode zabeleške o svakodnevnim dešavanjima (tj. pišu dnevnik). Ukoliko i vi spadate u tu grupu, verujemo da će vam Digital Diary mnogo olakšati posao. Čak i ako se niste prepoznali u prethodne dve rečenice, Digital Diary vam može pomoći da organizujete gomilu najraznovrsnijih podataka.

Program se zasniva na ideji da se sve informacije od značaja skupe pod jednim krovom. Bilo da su u pitanju lične zabeleške, vesti koje redovno pratite, slike ili kontakti vaših prijatelja i poznanika, svi oni koegzistiraju u bazi koju kreira Digital Diary. Uz to, autori su pošli od činjenice da ovaj program treba da bude „samodovoljan” i da vam za pregled sačuvanog sadržaja ne treba nijedan drugi alat.

Osnovna premisa dnevnika, bilo da se radi o rukom pisanom dokumentu ili elektronskoj varijanti, jeste tajnost. Stoga Digital Diary zahteva unos korisničkog imena i šifre pre svakog pokretanja. Iako s jedne strane redovno unošenje šifri može da bude zamorno, s druge strane implementirani princip rada dozvoljava da isti program na jednom računaru koristi više osoba bez bojazni da će neko ko nije ovlašćen „pročitati” tuđe misli. Dodatni stepen zaštite ostvaren je kriptovanjem podataka tako da pokušaj „krađe” baze informacija neće biti od koristi.

Digital Diary dozvoljava kreiranje tema tako da se dnevnik može brzo pretraživati. Svaka tema se može naknadno menjati, mogu se dodavati komentari ili, ukoliko smatrate da vam više nije potrebna, obrisati. „Samodovoljnost” koju smo pomenuli pokazala se kao mač sa dve oštrice. U programu ne postoji mogućnost direktnog unosa teksta napisanog u nekom drugom editoru. Zaobilazni način postoji u vidu kopiranja sadržaja učitanog u neki drugi program i „pejstovanja” u ugrađeni editor. S druge strane, ukoliko vas mrzi da kucate tekst, možete ga izdiktirati. Da bi sistem glasovnog prepoznavanja bio aktiviran, morate na svom računaru da imate instaliran Microsoft SAPI 5.1 (Speech API). Čak ni on vam neće pomoći da se potpuno oslobodite redigovanja prepoznatog teksta pa smatramo da nije vredno truda gubiti vreme oko toga.

Druga važna stvar u svakom dnevniku jesu slike. Digital Diary dozvoljava da se u bazu unose slike koje su vam drage i koje vas podsećaju na neke trenutke. Ipak, proces ubacivanja slika u program je mukotrpan i dosta spor. Naime, zbog mogućnosti „potpisivanja” (upisa informacija o sadržaju fotografija), program dozvoljava da se u jednom trenutku pozove samo jedna slika koju želite da ubacite u bazu. Već nakon desetak slika to će vam dosaditi. Još jedan problem je što se prilikom učitavanja slike u galeriju ona ne skalira u preview prozoru, već se tu pokazuje njen gornji levi ugao bez mogućnosti skrola i promene vidnog polja. Tek kada se fotografija unese u galeriju, možete videti kako ona zaista izgleda. Ukoliko ste odabrali pogrešnu fotografiju, ceo posao oko unosa ćete odraditi bespotrebno jer ćete to shvatiti tek nakon završetka procesa.

Postoji i opcija vezana za kontakte. Putem nje se mogu upisati mail adrese, fiksni i mobilni telefonski broj osobe, dodati njena slika, upisati datum rođenja itd. Mana je, još jednom, što ne postoji mogućnost uvoza kontakata iz drugih programa tako da ste osuđeni na prekucavanje tih podataka. S druge strane, veoma nam se svidela podrška za RSS feedove. Vesti se mogu preuzimati sa odabranih sajtova tako da u svakom trenutku možete proveriti da li ima noviteta na sajtovima koje volite da posećujete (a podržavaju ovu tehnologiju). Digital Diary je svakako neka vrsta PIM (Personal Information Manager) alata pa ne čudi što u njemu postoji opcija za definisanje podsetnika koji ima više vrsta aktivacija.

Možemo reći da ovaj program predstavlja neku vrstu miksa različitih žanrova. Nažalost, iako je ideja dobra, previše postavljenih ciljeva i rasplinjavanje na različite oblasti učinili su da nijedna funkcija nije završena kako bi trebalo. Nemojte nas pogrešno razumeti, sve opcije rade, ali svaka od njih treba da pretrpi niz poboljšanja kako bi se dovela na optimalan nivo funkcionalnosti. Ipak, ako se uzme u obzir i (bagatelna) cena ovog programa, smatramo da mu vredi dati šansu.

Branislav BUBANJA

 
CamStudio 2.0
MSN Emoticons Plus 3.2
Simply Calenders 4.7
Touch-It Virtual Keyboard 3.1
Quintessential Player 4.51.114
Complex Evolution 3.2.7
KeyText 3.04
GroupMail 5.1.036 Free Edition
Digital Diary 3.7
Šta mislite o ovom tekstu?
Shuric Scan 2.00 RC4
Winamp TV 1.9 beta 13

Potrebno:
Windows, Pentium 3/800 MHz, 64 MB RAM, .NET Framework 2.0
Veličina:
6,42 MB (trial), 23,77 MB na HD
Cena:
14 dolara, proba 15 dana
Adresa:
www .infradrive .com /digitaldiary .php
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera