PD KUTAK<>
022007<><>

Shuric Scan 2.00 RC4

Ubica duplikata

Današnji diskovi prosečnog kapaciteta od dvesta i kusur gigabajta na prvi pogled deluju ogromni. Međutim, to je samo „optička” varka. Pre samo godinu dana, za svakog ko je na svom računaru imao polovinu tog kapaciteta moglo se reći da raspolaže velikim skladišnim prostorom. Danas se diskovi od stotinak gigabajta postavljaju u najjeftinije računare. Jedna stara izreka (barem za računarsko merenje vremena) kaže da prostora na disku i memorije nikad nije dosta. Dokaz tačnosti ove izreke autor ovih redova dobio je od jednog prijatelja koji na svom računaru ima nekoliko diskova ukupnog kapaciteta jedan terabajt, koji mu se redovno žali kako ne zna gde će da smesti svoje podatke jer su mu diskovi prepuni!

Međutim, iskustvo nas uči da što je veći disk, na njemu će se naći više dupliranog sadržaja. To je razlog zašto u kolekciji programa treba imati alat koji će pronalaziti duplirane fajlove. Naš predlog za ovaj mesec je Shuric Scan. U pitanju je program koji skenira disk u potrazi za identičnim fajlovima. Autori su obratili pažnju na to na koji način se vrši pretraga. Za njih je bitan sadržaj fajla, a ne kako se on zove i na kom mestu se nalazi. Drugim rečima, vrši se uporedna analiza svaka dva fajla na disku, a to je proces koji na punim (velikim) diskovima može da potraje desetak i više minuta.

Nakon izvršenog skeniranja konačni rezultati se prikazuju u obliku stabla, gde se fajlovi grupišu tako da jednu grupu sačinjavaju identični fajlovi. Ukoliko svi pronađeni fajlovi u grupi imaju isto ime (a nalaze se u različitim folderima) grupa će se nazvati po tom fajlu. U slučaju da identični fajlovi imaju različita imena, grupa će dobiti generičko ime. Ovakav način grupisanja možda ne izgleda vizuelno lepo, ali se u praksi pokazalo da je veoma delotvoran i ne ostavlja mnogo prostora za greške jer je veoma intuitivan.

S druge strane, imamo zamerku na način označavanja fajlova za brisanje. Umesto uobičajenog check boxa (za neupućene, kvadratića koji može da se „štiklira”), fajlovi koje odredite za brisanje postaju boldovani i pri tome se selektuju desnim tasterom miša, umesto levim. Program dozvoljava da se za brisanje automatski označe fajlovi koji su stariji po datumu, mada preporučujemo da se ne pouzdajete mnogo u takvu automatiku, i to iz dva razloga. Ukoliko se radi o DLL fajlu, vrlo je verovatno da će fajl sa starijim datumom biti u nekom od sistemskih foldera pa njegovo brisanje možda može da utiče na rad većeg broja programa pa i samog operativnog sistema. Drugi razlog je što smo prilikom pregleda računara na test mašini naišli na jedan pogrešno obeležen duplikat. Fajlovi su bili izvršni i imali u bajt istu dužinu, ali njihovo pokretanje u cilju provere pokazalo je da se radi o potpuno drugačijim programima. Iako je u pitanju bila samo jedna lažna uzbuna, smatramo da je mnogo sigurnije potrošiti malo vremena na ručnu proveru fajlova nego pouzdati se u slepu automatiku. Upozorenje je na mestu tim pre što su dotična dva fajla pogrešno prikazana kao identična čak i kad smo uključili opciju naprednog pretraživanja koja bi, bar po rečima autora, trebalo da izvršava detaljniju analizu fajlova. Mi razliku u kvalitetu skeniranja fajlova nismo primetili, osim što je detaljna analiza za oko 30 procenata sporija od standardne.

Praksa je pokazala da na popunjenim hard diskovima može da se oslobodi i nekoliko stotina megabajta (pa čak i više), što svakako nije za zanemarivanje. Shuric Scan se pokazao kao koristan alat, ali ga treba upotrebljavati sa oprezom. Na sreću, obezbeđena je i funkcija undo koja može da „vrati” greškom obrisane fajlove pa se na taj način izbegava potencijalna katastrofa.

Branislav BUBANJA

 
CamStudio 2.0
MSN Emoticons Plus 3.2
Simply Calenders 4.7
Touch-It Virtual Keyboard 3.1
Quintessential Player 4.51.114
Complex Evolution 3.2.7
KeyText 3.04
GroupMail 5.1.036 Free Edition
Digital Diary 3.7
Shuric Scan 2.00 RC4
Šta mislite o ovom tekstu?
Winamp TV 1.9 beta 13

Potrebno:
Windows
Veličina:
506 KB (trial), 2,14 MB na HD
Cena:
20 dolara, proba 30 dana.
Adresa:
www .shuric .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera