PD KUTAK<>
022007<><>

Winamp TV 1.9 beta 13

Zemaljska, kablovska i satelitska televizija – iz Winampa

Slobodno se može reći da je Winamp (www.winamp.com) audio-plejer sa najdužom tradicijom kada je operativni sistem Windows u pitanju. Godinama unazad njegovi tvorci izazivaju veliku pažnju korisnika širom sveta izbacivanjem svake nove verzije programa na tržište. Globalna popularnost koju je ovo ostvarenje steklo fenomen je koji se veoma lako objašnjava. U pitanju je kompaktan i brz program, svedenog upravljačkog interfejsa, koji zbog svoje modularnosti dozvoljava korisnicima jednostavno proširenje osnovnih mogućnosti. Poboljšanja se preuzimaju u obliku specijalizovanih plug-inova koji su u 90 procenata slučajeva besplatni, lako se pronalaze na Mreži i još lakše instaliraju. Na njihovu količinu i raznolikost jednostavno ne vredi trošiti prostor – ima ih toliko da vam se može zavrteti u glavi.

Zlobnici će reći da je nakon neminovne komercijalizacije i izdavanja verzije 3 programa na tržište Winamp postao manje zanimljiv. Da su ovakve priče blizu istine, pokazuju i činjenice. Program prosto „jede” sistemske resurse (probajte da instalirate neku od prethodnih verzija i sami donesite zaključak o istinitosti ove tvrdnje), u pojedinim momentima prilično sporo reaguje na komande korisnika, a uz to je krcat opcijama koje većina ljudi nikada ne pokreće, čak ni iz radoznalosti. Kada se na sve to doda neumorna konkurencija, stvari u poslednje vreme baš i ne idu na ruku tvorcima ovog popularnog plejera.

Kao što verovatno znate, jedna od novina koju je Winamp tokom prethodnih godina doneo svojim korisnicima jeste i podrška za reprodukovanje video-sadržaja. Moramo priznati da nam se ideja stvaranja allaround multimedijalnog plejera u ovakvom obliku nije svidela (kao ni mnogim korisnicima), ali dodavanjem ove mogućnosti Winamp se može sasvim korektno iskoristiti za reprodukovanje najrasprostranjenijih formata video-zapisa (AVI, MPEG, WMV...) u situacijama kada je to nemoguće izvesti na uobičajen način. Programski modul zadužen za obavljanje ovog dela posla daleko je od idealnog i kao takav najzaslužniji je za čestu pojavu poteškoća u radu, bilo da se radi o nenadanim usporenjima, „zamrzavanju” programa ili katapultiranju direktno na desktop. Ipak, treba napomenuti da Winamp tokom procesa reprodukcije sasvim korektno sarađuje sa DirectShow filterima, čime su širom otvorena vrata za dodatno manipulisanje prikazom na ekranu (moguće je primeniti razne efekte za „peglanje” slike, prikazivanje tekstualnih fajlova sa prevodima za vreme reprodukcije...).

Šta je Winamp TV?

Jedan od razloga zbog kojih biste hteli da svoje video-datoteke reprodukujete baš iz Winampa jeste njegov besprekoran audio engine. Naime, zahvaljujući brojnim specijalizovanim filterima (neki od njih se mogu i naknadno instalirati), zvuk obrađen na ovakav način daleko je kvalitetniji nego kod klasičnih programa namenjenih reprodukciji video-sadržaja (nakon „puštenog” spota, zabeleženog u MPEG obliku, u PowerDVD-u i Winampu otkrili smo neporecivu prednost u korist ovog drugog). Kada je došao na ideju da izradi plug-in koji će poslužiti za praćenje TV programa iz ovog popularnog audio-plejera, njegov tvorac Branimir Lambov upravo je to imao na umu. Uvidevši da na tržištu trenutno gotovo da nema programa za kontrolu TV tjuner karti koji tematici prilaze na ovaj način, odlučio je da stvar uzme u svoje ruke. Kombinujući opšte poznate mogućnosti Winampa i Microsoftove tehnologije WDM, izradio je jednostavan plug-in koji se bez problema može koristiti kao zamena uobičajenom rešenju za svakodnevno uživanje u TV programu na računaru. Da biste uopšte bili u mogućnosti da koristite Winamp TV, morate imati odgovarajuće WDM ready drajvere za TV kartu ili instalirati neke od univerzalnih koji se mogu pronaći na Internetu (o ovoj temi pisali smo i ranije u više navrata). U svakom slučaju, na oficijelnoj stranici plug-ina možete pronaći spisak kompatibilnog hardvera, kao i moguća rešenja za probleme koji mogu nastati u radu.

Pre nego što se upustite u eksperimentisanje, valja napomenuti da korišćenje Winamp TV-a nije namenjeno početnicima s obzirom na to da plug-in još uvek ne nudi dovoljno slobode korisnicima prilikom definisanja radnih parametara. S druge strane, ukoliko vas avanturistički duh vuče da isprobate još jednu softversku novotariju, znajte da je Winamp TV potpuno bezbedan za korišćenje i da tokom njegovog testiranja jedino možete izgubiti malo slobodnog vremena radi podešavanja dostupnih opcija.

Instalacija, podešavanje i mogućnosti

Instalacija plug-ina obavlja se automatski, pokretanjem preuzete izvršne datoteke, a svi potrebni fajlovi smeštaju se u detektovani Winamp direktorijum. Winamp TV radi sa bilo kojom 5.x verzijom Winampa, a moguće ga je pokrenuti i na nekom od 2.x izdanja (iako podrška za to nije ozvaničena). Glavnim podešavanjima može da se pristupi iz sekcije Preferances (prečica ’Ctrl+P’), otvaranjem odeljka Plug-ins/Input. Kontrolni ekran prilično je skučen (ne može da se poveća), a opcije se nalaze raspoređene po komandnim jezičcima (tabovima) kojih ukupno ima osam. Svaki od njih već po nazivu jasno ukazuje na to koji tip opcija sadrži pa je inicijalno snalaženje prilično bezbolna rabota. Korisniku je, tako, na raspolaganje stavljen širok izbor radnih rezolucija (od različitih prikaza u prozoru, pa do full screen režima), mogućnost podešavanja ispisa informacija putem OSD-a, opcije za štelovanje kvaliteta slike, procesiranje audio-komponente... Pored izbora radne rezolucije i rendering filtera, jedna od ključnih stvari prilikom podešavanja plug-ina odnosi se na pravilno skeniranje kanala. Postupak je do te mere automatizovan da se od korisnika zahteva samo unošenje odgovarajućeg kodnog regiona (381 za našu zemlju), određivanje formata slike (PAL ili NTSC) i definisanje željenog izvora signala (antena ili kabl). Ukoliko se tokom skeniranja iskuse bilo kakve nepravilnosti (plug-in povremeno zna da se iz čista mira „zakuca” tokom skeniranja), kanali se mogu uneti i ručnim putem. Jedino na šta je potrebno obratiti pažnju jeste da se frekvencija unosi u megahercima te da ne odgovara standardnom VHF/UHF sistemu obeležavanja. Potrebni podaci mogu se „iščupati” iz bilo kojeg programa za kontrolu TV kartice.

Pronađeni kanali smeštaju se u plej-listu nakon čega postaju dostupni korisniku, baš kao i bilo koja MP3 numera. Ukoliko niste zadovoljni rezultatima skeniranja, svaki kanal može se doštelovati ručno, može mu se promeniti naziv, format slike... Treba reći da se prikazivanje TV sadržaja može obaviti u Winampovom video-prozoru, klasičnom Windows prozoru odnosno u naročito oivičenom prozoru koji se može premeštati po ekranu nezavisno od glavnog programa. Kvalitet slike je sasvim zadovoljavajući i ne razlikuje se mnogo od onog dobijenog upotrebom specijalizovanih programa za gledanje TV kanala na računaru. Ruku na srce, kvalitet i ne zavisi previše od samog plug-ina s obzirom na to da on praktično služi kao saobraćajac za usmeravanje odabranih graphova i/ili kodeka.

Kada su dodatni sadržaji u pitanju, treba napomenuti da Winamp TV omogućava „čitanje” teletekst stranica (mada je opcija fino „ušuškana” tako da ne bude očigledna) i, što je mnogo zanimljivije, snimanje video-materijala na hard disk. Ova mogućnost je još uvek u povoju i dostupna je isključivo u Beta verzijama plug-ina. Materijal se može beležiti u obliku AVI fajlova, a dozvoljena je upotreba kompresionih rutina (kodeka) koje su već instalirane na sistemu. Snimanje nije moguće „zakazivati” unapred, ali s obzirom na to da se radi o još jednoj od „eksperimentalnih” funkcija, treba sačekati neku od narednih verzija plug-ina kako bi se videlo u kom će se pravcu odvijati razvoj ove mogućnosti.

Satelitski sadržaj – no go!

Winamp TV nudi i mogućnost praćenja satelitskog programa. Za ovo je potrebno posedovati jedan od BDA kompatibilnih digitalnih satelitskih tjunera namenjenih korišćenju na računaru ili široko rasprostranjenu SkyStar 2 karticu (ovim potezom autor je omogućio masovno korišćenje svog plug-ina širom planete). Konfiguracioni panel namenjen kontroli kartice sadrži znatno manje opcija nego što je to slučaj sa TV delom, ali se početnicima može činiti podjednako konfuzan i nerazumljiv. Ono na čemu odmah možete „pasti” jeste implementirani sistem za pretragu odnosno skeniranje dostupnih kanala. Za razliku od „obične” zemaljske televizije kod koje se automatski pretražuje ceo frekventni opseg, kod digitalnog signala distribuiranog putem satelita situacija je malo drugačija. Naime, da bi skeniranje kanala bilo moguće, morate unapred znati radne parametre traženog kanala (frekvencija, polarizacija, symbol rate, PID-ove...). Linijski satelitski uređaji u svojoj memoriji unapred imaju ove informacije (omogućeno je i njihovo osvežavanje preuzimanjem novog sistemskog softvera ili ručnim putem), baš kao i većina softverskih rešenja namenja ovoj svrsi (ProgDVB, recimo). U slučaju Winamp TV-a do potrebnih podataka morate doći sami, a to ćete najlakše učiniti ukoliko posetite sledeću Internet adresu: www.satcodx.com (pohvalno je što je sajt dostupan i na nama primarnom jeziku). Ovde se nalaze informacije o praktično svim satelitima, ali i programima koji sa njih emituju! Informacije se nalaze upakovane u tekstualnim datotekama, za svaki satelit ponaosob, pogodnim za korišćenje iz Winamp TV-a. Preuzimanjem liste kanala za željeni satelit i njenom implementacijom u plug-in spremni ste za poletanje.

Biranje pronađenih kanala vrši se klasičnim putem – iz plej-liste – a treba napomenuti da se Winamp TV za sada snalazi isključivo sa free-to-air kanalima jer ne postoji bilo kakva podrška za „otvaranje” kodiranih kanala. Isto tako, plug-in nije sposoban da izvrši komunikaciju sa specijalizovanim dodacima za ostale programe namenjene praćenju satelitskog sadržaja tako da će svi korisnici u ovom segmentu ostati uskraćeni za masu opcija koje su navikli da koriste u drugim DVB ostvarenjima. Ono što nas je u ovom segmentu najviše razočaralo jeste podatak da Winamp TV nije u mogućnosti da „pusti ton” sa digitalnih satelitskih radio-stanica. Iako je autor obećao da će da poradi na ovom nedostatku, prava je šteta što se već sad ne mogu iskoristiti Winampove izuzetne audio-sposobnosti za uživanje u svekolikom muzičkom sadržaju s neba.

Bez obzira na to koliko smo se trudili, nismo uspeli da dokučimo zbog čega je korišćenje ovog segmenta Winamp TV-a toliko „čvornovato”. Naime, dok nam je jedno vreme plug-in odlično funkcionisao, nakon reinstalacije sistema nikako nismo uspevali da ga nateramo da ponovo proradi sa SkyStar 2 karticom. Da li je u pitanju podatak da se radi o Beta verziji plug-ina, konfliktu među DirectShow filterima ili nečem sasvim trećem, ostaće nepoznato. Ono što bi trebalo da znate jeste da vam korišćenje satelitskog modula može doneti nepredviđene probleme.

• • •

Nakon višemesečnog testiranja Winamp TV-a, mislimo da je ovaj plug-in više zabavno-edukativnog nego korisnog karaktera. Ideja da se putem Winampa može uživati u TV i satelitskom programu nadasve je zanimljiva, ali je u ovom obliku više namenjena ljudima koji su vičniji baratanju sistemskim resursima nego prosečnim korisnicima. Ipak, kada se jednom sve podesi, sasvim neometano možete uživati u raznolikom programu, i to na jedan sasvim neuobičajen način. Na jednom mestu dobijate (ograničenu) mogućnost praćenja zemaljskih radio i TV kanala, satelitskog programa, pa čak i DVB-T sadržaja (za poslednje se kod nas treba još malo strpeti). Najveći problem Winamp TV-a jeste činjenica da se trenutno nalazi u dorment fazi. Nakon početnog entuzijazma i redovnog izbacivanja novih verzija (na nedeljnom nivou) „u etar”, autor je pomalo posustao. Osvežena verzija plug-ina već duže vreme čeka se kao što sušna zemlja čeka kišu, nažalost bez uspeha. Dok se to ne desi, preporučujemo da Winamp TV probate barem da biste se uverili u njegov neosporan potencijal.

Vladimir PISODOROV

 
CamStudio 2.0
MSN Emoticons Plus 3.2
Simply Calenders 4.7
Touch-It Virtual Keyboard 3.1
Quintessential Player 4.51.114
Complex Evolution 3.2.7
KeyText 3.04
GroupMail 5.1.036 Free Edition
Digital Diary 3.7
Shuric Scan 2.00 RC4
Winamp TV 1.9 beta 13
Šta mislite o ovom tekstu?

Potrebno:
Windows
Veličina:
356 KB, 700 KB na HD
Cena:
Plug-in je besplatan.
Adresa:
www .tv -plugin .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera