PD KUTAK<>
032007<><>

PandoraBrowse

Odlično osmišljen Internet radio

PandoraBrowse služi za pretraživanje istoimenog muzičkog servisa, ali direktno sa desktopa ili iz systraya. Posle nekoliko pesama koje možete preslušati kao demo, od vas se očekuje da kreirate besplatan nalog.

Za razliku od sličnih streaming programa, radio-stanice su ovde prilično prilagodljive, a ugođaj započinje izborom pesme ili benda koje biste želeli da slušate. Ako tražite neku pesmu, PandoraBrowse će vam prikazati jedan ili više rezultata koji odgovaraju potencijalno različitim izvođačima, a na osnovu kojih se jednim klikom kreira istoimena plej-lista. Licence pod kojima vam se „distribuira” zvuk ne dozvoljavaju muzičke želje u užem smislu, tj. postoji mogućnost da će baš pesma koju ste tražili biti nekad na redu, ali ni to nije sigurno. Ono što slušate biće pesme koje su slične toj, po stilu ili od istog izvođača, a koje možete ocenjivati da li vam odgovaraju za datu „kategoriju”. Isto važi i za bendove – ukoliko pretražujete Smithse, velika je verovatnoća da će prva pesma biti od grupe Cure.

Jedna od karakteristika interfejsa je takođe uobličena pomenutim ograničenjima audio-licenci. To je povratak na prethodnu ili neku već preslušanu pesmu. Postoji mogućnost zaustavljanja tekuće (kao da se pušta sa lokalnog diska), pa i njenog preskakanja, ali ne i Rewind na početak ili na neku od ranije reprodukovanih. Pored aktivnih lista na levoj strani, glavna odlika panela su pesme koje se elegantno nižu zdesna nalevo. Tu su informacije o izvođaču i albumu, sa pratećim omotom, a u njihovom podnožju se pristupa kontekstnom meniju.

Ocenjivanje pesama vrši se klikom na jasne „palčane” oznake za dobro i loše, a na istoj lokaciji se može baciti pogled i na profil izvođača ili pokrenuti nova stanica sa sličnim stilom.

Kako to kompjuter zna šta je slično, recimo, grupi ABBA? Fenomenalnim miksovanjem rezultata glasanja drugih korisnika i ocenjivanjem vašeg omiljenog stila (na osnovu starosti, pretraga, odbacivanja numera itd.), pesme koje se ređaju zaista „pogađaju nit”. Za ovo je zadužen Music Genome projekat, čija je suština definisanje atributa ili karakteristika pesama, a one broje više stotina! Stoga je interesantno iz menija pozvati Why did you play this song? i pročitati obilato štivo u stilu: „Na osnovu onoga što ste nam do sada rekli, ovu pesmu puštamo zato što sadrži teške rock korene, niže tonalitete, progresivne gitarske rifove...”.

Kvalitet pesama je 128 kbit/s pa je poželjno da vam broadband konekcija bude neznatno jača. Naznačena brzina je u suštini i dovoljna, ali prosto pojačavanje, učitavanje nove reklame, pretraga stanica ili bilo kakvo drugo „rasipanje” vrednih bitova uzrokovaće neprijatno seckanje. Dial-up ni izdaleka nije podržan pa će većina korisnika iz našeg podneblja, nažalost, ostati uskraćena za ovaj fenomenalan program. Inače, korišćenje je besplatno, pod uslovom da vam reklame ne smetaju. Odstranjivanje reklama se plaća, ali teško da će vam baneri smetati kada je program fino smešten u systrayu.

Preostaju samo reči hvale. Možete kreirati do sto različitih stanica, pa i puštati nasumično pesme iz više njih. Ukupan broj izvođača s kojima Pandora sarađuje je preko dvadeset hiljada, dok se broj svih pesama, po rečima autora, kreće oko četristo hiljada! Ma, kada bismo na najdepresivniji dan u godini morali da ocenimo ovaj program, i dalje bi bila čista desetka! Ukoliko imate ADSL ili kablovski Internet, ne ustručavajte se da ga probate.

Miloš KNEŽEVIĆ

 
PandoraBrowse
Šta mislite o ovom tekstu?
ToolBox 2.62b
AlbumPlayer 4.7c
Democracy Player 0.9.2
Arial Sound Recorder 1.4.5
All Sound Recorder XP 2.30
3D MP3 Sound Recorder G2 4.04
DupKiller 0.8.1
Extra Drive Creator Pro 6.9
LinkStash 1.7.2
Snarfer 0.7.1
Magic Photo Editor 3.55 i DreamLight Photo Editor 1.58
STG FolderPrint Plus 3.10

Potrebno:
Windows 2000/XP
Veličina:
337 KB, 762 KB na HD
Cena:
Program je besplatan
Adresa:
www .ksoftware .net /pandorabrowse
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera