PD KUTAK<>
022007<><>

Quintessential Player 4.51.114

Dobar za nevericu

Kada je u pitanju reprodukcija audio-fajlova, većini korisnika Winamp je prva i najbrža asocijacija. To je daleko najpopularnije i najzastupljenije rešenje danas, svakako ne bez razloga. Međutim, treba napomenuti da ponuda softverskih rešenja u klasi nikako nije siromašna. Ljuta konkurencija se ogleda u plejerima poput XMPlaya (SK 8/2005) i Quintessential Playera.

Posle prvog pokretanja dočekaće vas bazični skin koji neodoljivo podseća na blagu mešavinu Winampovih modern i classic skinova. Osnovni prozor donosi elementarne komande za manipulisanje i reprodukciju multimedijalnih formata. U odeljku sa strane, sound, nalaze se sva potrebna podešavanja vezana za ponašanja zvučnika, ekvilajzera i zvuka uopšte. Lista pesama, koja se može povećavati ili smanjivati po potrebi, takođe je prisutna kao svojevrsni standard. Na vrhu liste se nalaze klasične opcije za dodavanje fajlova ili direktorijuma, sortiranje liste, njeno pohranjivanje i slično. Mehanizam prepozavanja numera na listi (tag informacija i trajanje) obavlja posao mnogo brže i efikasnije nego što je to slučaj kod Winampa.

Quintessential je izuzetno prilagodljiv, u svakom smislu te reči. Pošto se već uveliko provlači poređenje sa Winampom, treba napomenuti da je ovaj plejer na tom polju ogromno osveženje i da je u odnosu na njega daleko otvoreniji za modifikacije i personalizaciju. Skinova ima preko 300, vrlo su raznoliki i jedinstveni, malog su obima (u proseku od 100 do 200 KB) i svi se mogu preuzeti sa oficijelne stranice. Njihova instalacija obavlja se ekspresno nakon čega ostaju trajno učitani u bazu.

Pored skinova, ono što kolosalno unapređuje funkcionalnost plejera jeste veliki broj plug-inova. Među njima se nalazi beskonačno mnogo varijacija, za svaku priliku i potrebu – dodatne vizuelizacije, modifikovanje zvuka, nove prečice, različiti enkoderi, prevod na druge jezike, DSP dodaci itd. Ukoliko želite da se sami oprobate u kreiranju dodataka i doprinesete kvalitetu plejera, sa sajta možete skinuti Plug-in Development Pack.

Pretraga pesama i drugih fajlova na listi može se obavljati na više načina. Postoji opcija desnog klika na mesto gde se pojavljuje pesma u glavnom prozoru. Program izbaci sortirana slova po abecednom redu, koja se dalje granaju u numere. Malo komplikovaniji metod, koji ćete sigurno ređe koristiti. Na klasičnom i na još nekim skinovima postoji search bar ispod liste koji radi po principu „skakanja” na numeru po otkucanoj informaciji. Ako vam se, pak, više sviđa Winampov jump režim pretrage, tu je opet odgovarajući plug-in pod nazivom QCDJump. Inače, glavna referentna destinacija za sve vrste podešavanja jeste deo Preferences. Tu se obavljaju sve radnje u vezi sa generalnim opcijama, skinovima i instaliranim dodacima. Tek kada posetite taj odeljak, moći ćete da steknete pravi utisak o moćnoj detaljnosti i jezgrovitosti koja je posvećena svakom deliću ovog plejera, od najbitnijih do onih potpuno banalnih stvari. Uzimimo za primer podešavanja vezana za tray ikonicu. Postoji izbor između minimalizovanja plejera u task bar ili tray ikonicu, možete podesiti različite radnje za jedan klik, dvoklik, troklik, četvoroklik, dupli desni klik, klik srednjim tasterom miša na tray ikonicu, po želji. Pa kako da ga ne zavolite?

Multimedijalni tasteri na tastaturama, koji su odavno postali moda, podržani su i reaguju bez problema, a pored tih prečica moguće je uvesti i globalne prečice preko tastature (tzv. HotKeys), opet po izboru za različite akcije. Plejer ima mogućnost ripovanja, kao i enkodiranja u poznate formate zapisa (Ogg ili WAV), sa mogućnošću podešavanja kvaliteta (bit rate vrednosti). Još jedan od zanimljivih priloga je i integrisani mini-browser, koji može da prikuplja razne informacije sa Interneta o onome što se trenutno reprodukuje. Ako je u pitanju pesma, onda se dobijaju podaci o albumu, izvođačima, eventualnoj ceni itd.

Bagovima i drugim nestabilnostima u radu nema ni traga ni glasa. Sve funkcioniše savršeno skladno i stabilno, bez obzira na situaciju, opterećenje resursa sistema ili bilo koju drugu preduzetu aktivnost u plejeru ili van njega.

Ono što, naravno, takođe raduje i na čemu svako može biti beskrajno zahvalan jeste činjenica da je plejer potpuno besplatan, tj. spada u one sa freeware licencom, iako bi sasvim sigurno mogao odlično da prođe na tržištu kao komercijalan proizvod.

Što se tiče potrošnje pomenutih sistemskih resursa, tu zasigurno nema nikakvih razloga za brigu. Iako na prvi pogled deluje pomalo rogobatno i raskošno, Quintessential bez uključenih dodatnih vizuelizacija ne predstavlja nikakvo značajnije opterećenje po sistem, bilo koliko da je angažovan.

Jedina „ozbiljna” zamerka može se uputiti nazivu programa (kad već ništa drugo ne postoji). Predugačak je, a i malo komplikovaniji za izgovaranje, naročito ako niste poznavalac engleskog jezika :–) Bez obzira na to, Quintessetial je stekao znatnu popularnost tokom proteklih godina, evoluirajući iz stidljivog audio-video plejera do odličnog i svestranog džina. Stoga, logično sledi apsolutna i bezrezervna preporuka.

Goran TOTOVIĆ

 
CamStudio 2.0
MSN Emoticons Plus 3.2
Simply Calenders 4.7
Touch-It Virtual Keyboard 3.1
Quintessential Player 4.51.114
Šta mislite o ovom tekstu?
Complex Evolution 3.2.7
KeyText 3.04
GroupMail 5.1.036 Free Edition
Digital Diary 3.7
Shuric Scan 2.00 RC4
Winamp TV 1.9 beta 13

Potrebno:
Windows
Veličina:
2,21 MB, 6,4 MB na HD
Cena:
Program je besplatan.
Adresa:
www .quinnware .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera