TEST RUN<>
082015<><>

Yet Another Cleaner 6.6

Najmanji + najbrži = najbolji?

Kada neki program preuzme i instalira 107 miliona korisnika, mora da donosi nešto zaista vanserijsko i moćno. S druge strane, ako za njega „kolaju” priče da je u svojoj klasi jedan od najmanjih i najbržih, i to mora nešto da znači. Takvoj reklami malo ko može da odoli, eto čak smo se i mi upecali na slatkorečivost autora i bili smo 107 miliona i prvi korisnik koji je na svom hard-disku „zavrteo” njihovog pulena. Doduše, u celu priču ušli smo krajnje oprezno jer se radi o još jednom ostvarenju za čišćenje sistema (čak se tako i zove), a svi dobro znamo kako stvari stoje u ovoj oblasti.

Baš kao i mnoga ostvarenja pre njega, Yet Another Cleaner (YAC) je osmišljen kao all-in-one rešenje – program sposoban da se izbori sa mnogobrojnim problemima koji vas očekuju nakon dužeg korišćenja Windowsa. YAC se bori sa Junk datotekama i malwareom, ume da izvrši fino štimovanje operativnog sistema i tako ga ubrza, neće se libiti ni da obavi deinstalaciju programa, pa čak ni da pretrese hard-disk uzduž i popreko tražeći gabaritne privremene fajlove koji nepotrebno zauzimaju prostor. Zvuči obećavajuće...

Iako nudi sveden upravljački interfejs, YAC se teško zauzdava zbog mnoštva opcija. Stvar dodatno pogoršava i odluka autora da se dodvore manje iskusnim korisnicima tako da program koristi naročiti sistem komunikacije sa njima. Na primer, na početku se traži da se obavi skeniranje sistema kako bi se utvrdilo koje komponente odudaraju od normativa. Dobija se brojčana oznaka koja reprezentuje potencijalni rizik (manje je lošije). Na raspolaganju je i beskrajna lista skeniranih itema na kojoj je označeno koji od njih zahteva intervenciju sa strane, a koji je prošao na testu. Dobro je što je probleme moguće rešiti na licu mesta, jednostavnim klikom na komandno dugme pored svakog predočenog itema. Nakon svake akcije YAC obavlja reevaluaciju ocene sigurnosti i prezentuje je korisniku. Inače, program tokom skeniranja apostrofira i neke krajnje banalne stvari (nije određena Home stranica, ne zna se koji je podrazumevani online pretraživač i slično), mada ima onih koje su zaista zahtevale našu intervenciju. Deinstalirali smo nekoliko dosadnih toolbarova za browsere, izbacili smo na desetine unosa iz registry baze koji su tamo nepotrebno „čučali”, sa hard-diska smo jednim potezom obrisali preko 1 gigabajta raznog đubreta koje se nakupilo korišćenjem sistema i tako dalje.

Korisnik nije ograničen na globalno skeniranje i napadanje svih detektovanih problema istovremeno. Na raspolaganju je šest oblasti od kojih svaka ima svoj delokrug akcija i delovanja. Iz svake od njih može se vršiti fino podešavanje radnih parametara, čime se ostvaruje totalna kontrola nad radnim procesom. Na primer, kod Junk datoteka tačno se može naglasiti koji programi će se „tretirati”, da li će se izvršiti brisanje istorije korišćenja interneta, da li će se zaviriti u sekciju sa naročitim plug-inovima... Prijatno nas je iznenadila oblast za deinstaliranje programa iz koje ne samo da možete obaviti klasično dezintegrisanje nepotrebnih alatki, već se baciti i u poteru za zaostalim datotekama, koje kao kakvi repovi ostaju nakon završetka procesa deinstalacije. Brišu se i svi tragovi iz registry baze, a korisnik za sve iteme može da dobije informaciju gde se nalaze. YAC je čak uspeo da deinstalira neke mušičave programe koje nikako nije bilo moguće ukloniti sa sistema na klasičan način. Treba pomenuti i Speedup sekciju koja do detalja češlja podešavanja i predlaže mere za ubrzavanje podizanja, ali i korišćenja sistema. Ovde je već potrebno posedovati nešto veće predznanje, jer je parametara mnogo, a za većinu ne možete biti sigurni da li će vam doneti poboljšanje u praksi ili ne. Na svu sreću, autori su se potrudili da za gotovo svaki item ponude kratko objašnjenje, odnosno preporuku da li je smisleno preduzimati neke akcije. Naravno, i ovde postoji automatska optimizaciona rutina koja će izvršiti podešavanje opcija u preporučenom maniru, pa ako ne poznajete mnogo ovu tematiku, savet je da se držite nje. YAC donosi i zaštitu od malwarea u realnom vremenu, uz mogućnost definisanja „pregleda” sistema u tačno određenom vremenu, sačinjavanja liste izuzetaka i tako dalje.

Već smo rekli da program ima i neke dodatne mogućnosti, kao što je lociranje i brisanje gabaritnih privremenih fajlova. Pored toga, u sekciji Tool Box nalazi se i takozvana Quick Clean rutina koja će ekstremnom brzinom obaviti skeniranje sistema i registry baze i ponuditi brisanje đubreta. Ovde se nalazi i YAC Booster, programče koje za tili čas oslobađa okupiranu memoriju tako što gasi programe koje korisnik odabere sa ponuđene liste. Booster radi i sa programima koji komuniciraju sa internetom i takođe nudi mogućnost njihove brze i bezbolne terminacije.

Yet Another Cleaner niti je najbrži niti je najmanji program iz klase na tržištu. Zapravo, brzina mu je sasvim OK, ali pogledajte samo koliko prostora zauzima na hard disku – gotovo 400 MB. Posao obavlja više nego dobro, a na raspolaganju ima i sijaset odlično odabranih funkcija koje će vam zaista pomoći da očistite i (donekle) ubrzate operativni sistem. Komandni interfejs zahteva određeno vreme za privikavanje, mada stvari bivaju znatno bolje kada shvatite da treba preskočiti karticu Home u kojoj se nalazi sažetak namenjen manje iskusnim korisnicima. Šteta je i što je Anti-Malware modul probnog karaktera i ako želite da nastavite da ga koristite, moraćete nakon 14 dana da uplatite registraciju.

Vladimir PISODOROV

 
Windows 10 TH1 Enterprise 10240
Icecream Ebook Reader 1.67
Empty Folder Finder 1.3.1
Yet Another Cleaner 6.6
Šta mislite o ovom tekstu?
Eagle Mode 0.89
Apowersoft Phone Manager 2.4.6
puush
VDownloader 4.1
CloneApp 1.05
ExeWatch 1.34
Kickass Undelete 1.5.2
PolyBrowser 2.0
Impressive 0.11
PDF To DjVu GUI 2.5
Imagina 1.9
WordPress Zero Spam 2
Desktop Movie 2.5.1
4K Downloader 4.0.9
Firefox Showcase 0.9.5
Font Finder 1.1.1.1
LoneColor 3.0
PinMe! 0.8a
Fatkun Batch Download Image 2.5

Potrebno:
Windows
Veličina:
847 KB, 379,2 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .yac .mx
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera