TEST RUN<>
082015<><>

Eagle Mode 0.89

Trodimenzionalni fajl-menadžer

Uvođenje Metro interfejsa u Windows 8/8.1 izazvalo je dosta oprečnih reakcija kod korisnika tog operativnog sistema. Dok se na tablet računarima i mobilnim telefonima, tačnije na uređajima koji imaju ekrane osetljive na dodir, ovaj interfejs pokazao kao praktičan, na klasičnim računarima je mnogim korisnicima zagorčao život. Bio on prihvaćen ili ne, Metro interfejs je pokazao da je kontrolu računara moguće obaviti i na neki drugačiji način, a ne samo putem standardnih fajl-menadžera i menija.

Eagle Mode predstavlja svežu ideju koja se zasniva na toj paradigmi, jer pokazuje da postoji još mnogo inovativnih načina upravljanja računarom. Samo je potrebno imati dovoljno hrabrosti za njihovo promovisanje. Njegova upotreba zasniva se na trodimenzionalnom načinu prikaza, gde se komunikacija sa računarom ostvaruje „po dubini”. Program koristi takozvani ZUI (Zoomable User Interface) i suštinski je napravljen da promoviše taj način kontrole računara. Mogli bismo da kažemo da se radi o demo aplikaciji koja ukazuje na mogućnosti ovakvog načina kontrole, pošto je jasno da na razvoju ovog sistema ima još dosta da se radi, ukoliko autori žele da ga zaista „puste u promet”.

Prva stvar koja pada u oči je zastareli interfejs, koji će verovatno odbiti veliki broj potencijalnih korisnika. Ali, kao što rekosmo, svrha ovog programa je demonstracija mogućnosti ZUI-a, pa stoga vizuelnu stranu ovog puta nećemo komentarisati.

Kako je zamišljeno da Eagle Mode funkcioniše? Upotrebom točkića miša ili kombinacijom tastera na tastaturi uz pokretanje miša napred-nazad-levo-desno moguće je zumiranje i pomeranje kroz trodimenzionalni prostor (virtuelni kosmos) u kome su raspoređene određene aplikacije. Upravljanje jeste neobično u prvi mah, ali se na ovaj način kontrole brzo navikava. Svaka od aplikacija unutar programa predstavlja određeni plug-in. Trenutno unutar ovog „zumabilnog” radnog prostora postoji nekoliko aplikacija – pomenuti fajl-menadžer, časovnik, nekoliko igara i zabavnih programčića... S obzirom na to da je u pitanju samo demonstracija mogućnosti interfejsa, a ne punokrvna aplikacija, za sada nema dodatnih plug-in modula, što ne znači da ih u budućnosti neće biti (možda kada program izađe iz demo faze). Uostalom, na sajtu proizvođača nalazi se kompletno uputstvo za pisanje takvih dodataka, pa ko želi može da se baci na posao...

Prozor programa sastoji se iz više celina – zaglavlja koje ima fiksni i kontekstno osetljiv deo, kao i radnog dela u kome se prikazuju dostupne aplikacije. Način na koji je sve osmišljeno je inteligentan, ali je za današnje pojmove možda previše radikalan i zbog toga sumnjamo da će postići veću popularnost. Možda se to i desi ako postanu popularni inovativni načini kontrole računara, kao što je na primer Leap Motion (SK 9/2013).

Za kraj, ostalo nam je samo da otkrijemo tajnu zašto je program nazvan baš Eagle Mode. Ako dovoljno odzumirate interfejs, videćete da se pomenuti virtuelni kosmos nalazi u oku orla...

Branislav BUBANJA

 
Windows 10 TH1 Enterprise 10240
Icecream Ebook Reader 1.67
Empty Folder Finder 1.3.1
Yet Another Cleaner 6.6
Eagle Mode 0.89
Šta mislite o ovom tekstu?
Apowersoft Phone Manager 2.4.6
puush
VDownloader 4.1
CloneApp 1.05
ExeWatch 1.34
Kickass Undelete 1.5.2
PolyBrowser 2.0
Impressive 0.11
PDF To DjVu GUI 2.5
Imagina 1.9
WordPress Zero Spam 2
Desktop Movie 2.5.1
4K Downloader 4.0.9
Firefox Showcase 0.9.5
Font Finder 1.1.1.1
LoneColor 3.0
PinMe! 0.8a
Fatkun Batch Download Image 2.5

Potrebno:
Windows
Veličina:
8,27 MB, 26,29 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
eaglemode .sourceforge .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera