TEST RUN<>
082015<><>

Kickass Undelete 1.5.2

Portabilni čuvar mirnog sna

Kada novajliji u svetu računara pokušate da objasnite da obrisani fajl ne znači isto što i zauvek izgubljen podatak, gledaće vas sa vilicom razjapljenom do poda. No, pre nego što se upustite u objašnjavanje kako funkcioniše sistem „prepisivanja” podataka i „rezervacije” sektora, možda ne bi bilo loše da mu pokažete kako se stvari odvijaju u praksi. Za tako nešto Kickass Undelete je kao bogom dan...

U pitanju je, manje-više, klasičan program za povraćaj slučajno obrisanih podataka. Namenjen je isključivo korisnicima Windowsa, pošto se snalazi samo sa FAT i NTFS particijama. Naravno, pored hard-diskova, podatke ume da „vadi” i sa memorijskih kartica, kao i sa USB fleš memorija, što ga čini idealnom alatkom za upotrebu u prosečnom, kućnom okruženju. Međutim, još jedna stvar je važna pomena – Kickass Undelete je kao stvoren za iste one korisnike-početnike koje smo pomenuli na početku teksta. Zašto? Donosi izuzetno jednostavan upravljački interfejs i prilikom njegove upotrebe glava nikog neće boleti od mnoštva opcija i suvišnih mogućnosti.

Zanimljivo je da je Kickass Undelete portabilan program, pa se kao takav može nositi svuda sa sobom na prenosnim memorijama i koristiti u vanrednim situacijama. Ovo je posebno važno i sa stanovišta očuvanja izbrisanih podataka, pogotovo ako se zna da nakon brisanja svako naknadno upisivanje podataka smanjuje šansu za uspešan povraćaj. Ne treba posebno isticati da većina korisnika tek nakon što nešto slučajno obriše obavi instalaciju alata koji može da poništi nesmotreni potez. Možemo da kažemo da je upravljački interfejs krajnje jednostavan i da je podeljen na tri dela. Uz levu ivicu nalazi se spisak prepoznatih particija i uređaja koji se mogu skenirati. Najveće polje nalazi se na sredini ekrana i u njemu se izlistavaju pronađeni fajlovi, dok je iznad njega smeštena Search linija i dugme Scan koje zauzima četvrtinu ekrana (valjda da ga korisnici ne bi promašili). Za svaki detektovani fajl dobija se informacija o nazivu, tipu datoteke, fizičkoj lokaciji na skeniranom medijumu, veličini i datumu poslednje izmene. Najbitnije od svega je što će program nedvosmisleno naznačiti da li je moguće obaviti povraćaj podataka, odnosno da li su sektori koji sadrže podatke delimično ili u potpunosti „pregaženi” novim informacijama. Ukoliko se u tabeli nađe veliki broj datoteka, pogoci mogu da se filtriraju eliminisanjem sa liste sistemskih fajlova, ali i upisivanjem ključnih reči u Search liniju. Povraćaj fajlova, inače, može da se radi pojedinačno ili grupno.

Kickass Undelete je jednostavan da jednostavniji ne može biti. Veoma je važno, sa stanovišta manje iskusnih korisnika, što je upotreba svedena na označavanje particije i pritiskanja tastera Scan. Takođe, od velike pomoći biće i to što se pronađene datoteke označavaju bojom (ali i opisno) koja nedvosmisleno ukazuje da li je moguće izvršiti povraćaj podataka ili ne (kada vidite crvenu možete da se pozdravite sa podacima). Napredne funkcije su izostale u potpunosti, ali to u ovakvoj postavci stvari i nije toliko bitno. Možda bismo jedino mogli da zažalimo za preview funkcijom, ali ona do izražaja dolazi tek u slučajevima kada je obrisana velika količina podataka sastavljena od datoteka veoma sličnog imena. Konačno, Kickass Undelete nema ama baš nijednu dodatnu opciju u dijapazonu funkcija. Zapravo, ovaj program ni nema sekciju sa podešavanjima i koristi se isključivo u zatečenom stanju. Za prvu liniju odbrane, sasvim je dovoljno.

Vladimir PISODOROV

 
Windows 10 TH1 Enterprise 10240
Icecream Ebook Reader 1.67
Empty Folder Finder 1.3.1
Yet Another Cleaner 6.6
Eagle Mode 0.89
Apowersoft Phone Manager 2.4.6
puush
VDownloader 4.1
CloneApp 1.05
ExeWatch 1.34
Kickass Undelete 1.5.2
Šta mislite o ovom tekstu?
PolyBrowser 2.0
Impressive 0.11
PDF To DjVu GUI 2.5
Imagina 1.9
WordPress Zero Spam 2
Desktop Movie 2.5.1
4K Downloader 4.0.9
Firefox Showcase 0.9.5
Font Finder 1.1.1.1
LoneColor 3.0
PinMe! 0.8a
Fatkun Batch Download Image 2.5

Potrebno:
Windows
Veličina:
194 KB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
kickassundelete .sourceforge .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera