TEST DRIVE<>
102017<><>

Gigabyte GA-Z270X-Ultra Gaming

I dalje odlična

U susret novoj generaciji Intelovih čipsetova i procesora, predstavljamo vam jedan model koji može da posluži kao odlična osnova igračima koji nisu razmaženi i kojima nije imperativ da je svako parče hardvera u njihovoj mašini uvek najnovije. Uporedo sa brendom Aorus, Gigabyte je ipak zadržao i svoju izvornu Gaming seriju matičnih ploča, u koju spadaju nešto manje fensi, ali i dalje i te kako pažnje vredni modeli. Jedan od njih je i GA-Z270X-Ultra Gaming.

Naponska sekcija od sedam faza i skromni hladnjaci verovatno neće izvući poslednji megaherc iz nekog od procesora sa sufiksom „K”, ali će obezbediti stabilan rad pri prosečnom overkloku. Elektromagnetno izolovani i mehanički ojačani memorijski i PEG slotovi deluju ubedljivo i spremni su da prihvate grafičke kartice i RAM module sa masivnim hladnjacima, bez bojazni od deformacije ploče.

Od opcija za povezivanje skladišnih uređaja, na raspolaganju su po jedan M.2 i U.2, dva SATA Express i šest klasičnih SATA konektora. Upotrebna vrednost ovakvog rešenja je upitna, pogotovo na gejmerskoj ploči, ali Gigabyte i dalje smatra da U.2 i SATA Express imaju perspektivu.

Mrežni kontroler je Intelov, što je po našem mišljenju bolje, ali i jeftinije rešenje od Killer modela, koji se obično sreću na Gaming pločama. Za zvuk se stara Realtekov ALC1220 čip, kome pomažu Chemicon audio-kondenzatori, ali se tu spisak komponenata koje se staraju za zvuk završava. Nema izmenjivih pojačala za slušalice i kontrole pretpojačanja, što je danas popularna oprema sličnih modela. Ipak, zadržana su dva DAC-UP USB porta sa pozlaćenim konektorima, posebna filtracija signala i kontrola napona, kako bi eksternom pojačalu bio isporučen savršeno čist signal. Na taj način korisnik će imati sasvim upotrebljivo zvučno rešenje, a ako želi kvalitetniji zvuk, namenski USB portovi će mu svakako olakšati povezivanje dodatne tehnike.

Uprkos impresivnoj estetici, za koju su najzaslužniji crno-sivi tonovi, jedan detalj je prilično narušava. Pogađate, reč je o LED šarenilu. Najsloženiji RGB Fusion sistem sa 16,8 miliona nijansi našao je mesto i na ovom modelu, a u ovoj verziji izveden je u dve nezavisno kontrolisane zone i jednim konektorom za dodatnu RGBW traku.

Rezultate testova brzine ovoga puta nećemo objaviti, jer su identični drugim, ranije testiranim modelima sa Z270 čipsetom. Utisak o radu koji je Ultra Gaming ostavio je besprekoran. Bogata podešavanja u BIOS-u i sasvim razuman odabir dodatnih komponenata čine ovu ploču jednim od best buy modela više srednje klase.

Sa cenom koja je na našem tržištu niža od 200 evra, ovaj model predstavlja odličan izbor koji će zadovoljiti prohteve mnogih. Možda je mogao da bude još jeftiniji da je makar deo LED rasvete izostavljen, ali zato je i svrstan u Gaming seriju.

Vladimir TRAJKOVIĆ

 
AMD Radeon RX Vega 56
Gigabyte GA-Z270X-Ultra Gaming
Šta mislite o ovom tekstu?
LC-Power Gaming 991B Lighthouse
Kingston KC1000 480GB M.2 NVMe SSD
WD Green i Blue SSD-ovi
Ugreen US192 Bluetooth Adapter
Aorus ATC700
Dell S2218M i S2718H InfinityEdge
Asus VivoBook Max (X541NA-G0134)
Logitech Craft Advanced Keyboard
Benq MH534
Kingston MobileLite Duo 3C Reader
Sony VPL-PHZ10
Epson WorkForce DS-310
Aruba IAP-207
TP-Link Talon AD7200
TP-Link Archer T4UH

Čipset/podnožje:
Intel Z270/LGA 1151
Memorija:
DDR4, 4 slota, maksimalno 64 GB i 3866 MHz
Napajanje i naponska sekcija:
24-pin ATX, 8-pin EPS 12V, 7-fazna naponska sekcija
Slotovi za proširenje:
3 × PCI-E 3.0 x16 (x16/x8/x4), podrška za dvostruke SLI ili trostruke Crossfire konfiguracije, 3 × PCI-E 3.0 x1, M.2 PCIe/SATA x4 (110 mm), U.2, 2 × SATA Express, 6 × SATA 3 (6 Gb/s)
USB:
2 × USB 3.1 (tip A i C) na zadnjem panelu, 4 × USB 3.0 na zadnjem panelu (od toga 2 × DAC-UP) + 4 opciona na internim konektorima, 2 × USB 2.0 + 4 opciona na internim konektorima
Mreža:
Intel I219-V Gigabit LAN
Zvuk:
Realtek ALC1220, Chemicon audio kondenzatori, podrška za 7.1, optički izlaz, EM izolovana audio sekcija
Hlađenje:
pasivno hlađeni čipset i naponska sekcija, 5 × PWM konektori za ventilatore (od toga 2 × 2 A konektora)
Ostalo:
Ultra Durable, Dual BIOS, aluminijumski Premium 10K kondenzatori, LED osvetljenje sa 16,8 miliona nijansi i dve nezavisno podesive zone + 1 konektor za eksternu RGBW LED traku, 2 pozlaćena USB porta za audio uređaje (DAC-UP), EM izolovani i mehanički ojačani PEG i DIMM slotovi, CPU/DRAM/VGA/Boot error svetlosna indikacija
Dimenzije:
30,5 cm × 24,4 cm, ATX
Proizvođač:
Gigabyte
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera