TEST DRIVE<>
102017<><>

Asus VivoBook Max (X541NA-G0134)

Ekonomičnost

Kada je Asus koncipirao VivoBook Max seriju laptopova, verovatno nije imao u vidu da će tržište zahtevati i najekonomičniju varijantu te serije koju je moguće zamisliti. VivoBook Max serija je originalno zamišljena kao perjanica mainstream tržišta, na poslednjoj generaciji Intel platforme, sa perfektnim zvukom i slikom, sa minimalnim ili nikakvim kompromisima na polju hardvera (i softvera). Ipak, ovoga puta vam predstavljamo izdanak te serije koji je dobrano „skresan”, sve po meri našeg tržišta i početka nove školske godine. Ako se pitate kako je moguće toliko hardverski raširiti jednu seriju računara, odgovor je veoma visok nivo integracije u novim Intelovim mobilnim platformama. To je svakako dobra vest za proizvođače jer praktično sve tržišne niše lako pokrivaju lepezom proizvoda u svim cenovnim klasama.

X541NA-G0134 je tačna oznaka modela koji vam predstavljamo, a taj model ima konfiguraciju koju pokreće Intel Celeron N3350. Ovaj CPU je predstavljen pre skoro godinu dana, radi na vrlo skromnih 1,1 gigaherca, sa turbo skokovima do 2,4 gigaherca. Rađen je na 14-nanometarskoj litografiji i glavni kvalitet mu je toplotna disipacija od svega šest vati. Asus je ovom modelu „podario” četiri gigabajta DDR3L SDRAM-a, jasno određujući namenu ovoj mašini. U istom svetlu se nalazi i Intel HD Graphics 500 koji je integrisan na pomenutom Celeron CPU-u. To što Intelova integrisana grafička rešenja dele memoriju sa sistemom, znači da za OS i sve aplikacije neće ostati ni cela četiri gigabajta.

Imajući sve ovo u vidu, Asus je mudro odlučio da preinstalirani OS na X541NA ne bude Windows, već sve interesantnija Linux distribucija pod nazivom Endless OS. Za potrebe našeg standardnog testiranja, mi smo se odvažili i podigli Windows 10 Home. Ovaj OS prosto nije okruženje u kome se skromni Celeron N3350 sa samo četiri gigabajta radne memorije i prosečnim mehaničkim diskom adekvatno snalazi. Učitavanje nekih test aplikacija je bilo predugo i korisnik često nije siguran da li je neka aplikacija pokrenuta ili ne. Ukoliko niste ljubitelj multitaskinga ili velikog broja tabova u browseru, Prozori će raditi korektno, ali od udobnog rada sa više (netrivijalnih i konkurentnih) aplikacija nema ništa. Granice performansnih ograničenja se u Endless OS-u mnogo ređe sreću, pa je to još jedan razlog da ga isprobate pre nego što pokleknete pred starim refleksima.

Integrisani Intel HD Graphics 500 GPU je pristojno rešenje za desktop aplikacije ili konzumiranje veb sadržaja, ali praktično bilo kakvo zahtevnije igranje je isključeno. Čak su i neki stari klasični casual naslovi (Zuma, Bejeweled...) pokretani isključivo na minimalnim podešavanjima i bez naprednih akceleratorskih funkcija. Ukoliko vam je potreban računar za igranje na Windowsu, makar i povremeno, ovo najverovatnije nije model koji tražite. Na Endless OS-u su igre (iz Endless repozitorijuma) nešto manje zahtevne, shodno tome sa manje atraktivnom grafikom, ali rade uglavnom bez problema.

Usko grlo koje najverovatnije najviše utiče na tromost (pod Windowsom) jeste prosečni mehanički disk od 500 gigabajta koji je potpisao Seagate. Zbog manje količine slobodnog RAM-a, Prozori intenzivnije koriste disk, a to se sa mehaničkim diskovima i te kako oseti. Osim toga, cena SSD-ova od 120+ gigabajta odavno nije tolika da bi predstavljala nepremostivu prepreku, čak i za računare sa izuzetno „osetljivim” budžetima. Zbog toga, kao i na svim drugim laptopovima, treba razmisliti o zameni mehaničkog diska koji se nakon toga lako pretvara u adekvatnu eksternu banku podataka za multimediju ili druge kabastije datoteke.

Kompromis sa slabijim i štedljivijim centralnim procesorom, na ovoj mašini se nije naročito dobro unovčio, jer je autonomija tek nešto duža od nekih modela sa znatno jačim procesorima. Razlog za to je relativno jednostavan, a to je da CPU, iako značajan potrošač električne energije, nije jedini potrošač i da, pogotovo u slučaju ekonomičnijih procesora, ne predstavlja najvećeg potrošača koga treba eliminisati iz „jednačine” za dužu autonomiju. Na našem standardnom testu, baterija od nekih 35.000 mWh je izdržala dva časa i deset minuta pre nego što se računar ugasio. Ukoliko samo pišete ili radite lagana tabelarna proračunavanja, ovaj računarčić će vam možda omogućiti i preko pet sati autonomije, ali to je relativno redak scenario u doba mobilnih komunikacija, sveprisutnog interneta, Wi-Fi zona, društvenih mreža itd. Asus je u ovoj seriji računara koristio baterije nove tehnologije (SuperBatt) koje imaju znatno duži životni vek i čak do 700 ciklusa punjenja, što je značajno više nego što imaju standardne baterije.

Možda je više smisla imalo da se računar poput VivoBook Max X541NA koncipira sa znatno manjim ekranom, koji bi ujedno bio i manji potrošač, pa bi autonomija bila veći adut. Petnaest inča je, sa druge strane, nekim klasama korisnika ključna stavka, pa ne sumnjamo da će X541NA naći svoj tržišni put do njih. Ovo tim pre što je u pitanju računar veoma dopadljive spoljašnjosti i sa izuzetnom reprodukcijom zvuka na kakvu smo već navikli kod Asusove SonicMaster tehnologije. Integrisane rezonantne kutije imaju zapreminu od čak 24 kubna centimetra, a sami zvučnici imaju snagu od po tri vata.

Osim toga, Asus je osvežio tastaturu u poslednjem izdanju VivoBook serije, pa je pređašnja kvalitetna čiklet tastatura u punoj veličini (za alfanumerički deo) postala još bolja, sa dubljim hodom tastera od 2,3 milimetra. Otpor tastera je još uvek nešto niži od idealnog, ali tastatura omogućava maksimalno brzo kucanje i praktično joj je jedina mana škriputavi zvuk opruge na ’space’ tasteru koji se obično ne javlja na svim primercima neke serije. Raspored tastera je standardni sa latiničnim slovima, a u gornjem redu tastera, među tasterima specijalne namene, nalazi se i taster za (de)aktivaciju tačpeda. Tačped je inače veoma osetljiv, 11 odsto je veći nego na prethodnim modelima ove serije i poseduje tehnologiju koja bi trebala da detektuje razliku između dodira vrha prsta i dlanova. Iako ova tehnologija radi poprilično dobro i u većini slučajeva zaista eliminiše dodir dlanovima, lakši dodir dlanom se ponekad i dalje detektuje kao dodir prsta, pa je dobro da tačped ipak može da se deaktivira, naročito ukoliko sa sobom nosite neki manji bežični miš.

VivoBook Max N541NA nije mašina koja će vas zaseniti svojim performansama u Windowsu, ali može da predstavlja odličan i ekonomičan izbor koji će nekoj GNU/Linux distribuciji za početnike dati pravu šansu na izbirljivom tržištu portabilnih računara.

Stevan JOSIMOVIĆ

Futuremark 3DMark
Ice Storm23351
Cloud Gate2141
Unigine
Heaven [min/avg/max fps]3.3 / 6.5 / 15.2
Maxon Cinebench R15 (64bit)
OpenGL [fps]15.54
CPU [pts]94
CPU, samo jedna nit [pts]49
MP Ratio [x]1.92
Fritz 12 Chess Benchmark
Relativna brzina4.91
Knodes/s2356
CrystalDiskMark
Sekvencijalno [read/write, MB/s]102.2 / 97.29
Trajanje baterije
Battery Eater, maksimalno opterećenje2:10:00
 
AMD Radeon RX Vega 56
Gigabyte GA-Z270X-Ultra Gaming
LC-Power Gaming 991B Lighthouse
Kingston KC1000 480GB M.2 NVMe SSD
WD Green i Blue SSD-ovi
Ugreen US192 Bluetooth Adapter
Aorus ATC700
Dell S2218M i S2718H InfinityEdge
Asus VivoBook Max (X541NA-G0134)
Šta mislite o ovom tekstu?
Logitech Craft Advanced Keyboard
Benq MH534
Kingston MobileLite Duo 3C Reader
Sony VPL-PHZ10
Epson WorkForce DS-310
Aruba IAP-207
TP-Link Talon AD7200
TP-Link Archer T4UH

Procesor:
Intel Celeron N3350 1,1 GHz (turbo 2,4 GHz)
Ekran:
15,6 inča, 1366 × 768 px, TN, LED
Memorija:
4 GB DDR3L 1600 MHz
Grafika:
integrisana Intel HD Graphics 500
Skladište:
Seagate, 500 GB, 5400 obr/min
Mreže:
802.11b/g/n, BT 4.0, Ethernet 10/100 Mbit/s
Priključci:
USB 3.1 tip C, RJ-45, VGA, HDMI, USB 3.1 tip A, USB 2.0, 3,5 mm combo audio (levo), čitač SD/SDHC/SDXC kartica (napred)
Zvuk:
Asus SonicMaster
Kamera:
VGA webcam
Baterija:
SuperBatt, 3-ćelijska, 35 Wh
Dimenzije i masa:
381,4 × 251,5 × 27,6 mm, ~2 kg
Operativni sistem:
Endless OS
Proizvođač:
Asus
Kontakt:
List Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera