TEST DRIVE<>
102017<><>

Sony VPL-PHZ10

Laserom po zidovima

Ovoaj video-projektor će već na prvi pogled privući zaljubljenike u tehniku, a sama činjenica da je od prosečnog projektora duplo veći i gotovo tri puta teži, govori da je reč o vanserijskom uređaju. Iako dimenzijama vraća u prošlost kada je težina bila jedno od merila kvaliteta, ovaj model zapravo nije usavršena i bolja varijanta klasičnog kućnog projektora, već manja i povoljnija izvedba vrhunskih laserskih uređaja koji su do sada bili rezervisani samo za one sa izrazito dubokim džepom.

Na cenu se moramo odmah osvrnuti kako čitaoci ne bi stekli utisak da se radi o jeftinom uređaju - očekuje se da će u maloprodaji koštati oko 6.000 evra, dok će obrazovnim ustanovama biti dostupan za pola tog iznosa. Treba uzeti u obzir da vrhunski laserski projektori obično koštaju preko 20.000 evra, te je cena ovog Sony modela zapravo presedan koji lasersku tehnologiju spušta na nivo koji je dostupan i pojedincima. Napomenućemo da je u vreme pisanja teksta ovaj uređaj postao dostupan kod većih američkih distributera po nižoj ceni od oko 3.200 dolara, bez obzira na to da li ste školska ustanova ili ne, što ga čini trenutno najjeftinijim laserskim uređajem ove klase na svetskom tržištu.

Pre nego što se pozabavimo konkretnim modelom, osvrnućemo se na primenu laserske tehnologije kod video-projektora koja u praksi zapravo ne predstavlja toliko veliku tehnološku promenu koliko bi se iz reklama moglo zaključiti. Srž većine projektora i dalje čini jedna od dve vodeće tehnologije: DLP ili 3LCD. DLP čip sadrži ogroman broj malih ogledala na sebi koja reflektuju svetlost lampe i provlačenjem kroz točak sa kolornim filterima daju sliku. 3LCD tehnologija podrazumeva projekciju svetla kroz tri minijaturna ekrana izrađena u osnovnim bojama (RGB), čijim „sabiranjem” se dobija slika. Obema tehnologijama treba i izvor svetlosti, a do sada smo se susretali sa živinim lampama i LED osvetljenjem. Lampe karakteriše veća jačina svetlosti, ali i veća potrošnja energije, kao i slabljenje tokom vremena, dok LED osvetljenje i dalje nema dovoljnu snagu i pati od nešto užeg svetlosnog spektra. Primena lasera kod projektora menja samo segment osvetljenja, te se teoretski može upariti i sa DLP i sa 3LCD tehnologijom.

Lasersko osvetljenje postoji u dve izvedbe: prva podrazumeva izrazito jake lasere koji direktno emituju svetlost, a druga, povoljnija, zasniva se na slabijim laserskim diodama koje osvetljavaju fosfornu površinu, poput one na CRT televizorima. Sony se kod ovog projektora opredelio za kombinaciju svoje BrightEra 3LCD tehnologije i povoljnijeg Z-phospor osvetljenja. Prednosti laserskog osvetljenja nad lampama i LE diodama su višestruke, a najbitnije su radni vek, koji u konkretnom slučaju iznosi čak 20.000 radnih sati, i to bez slabljenja u intenzitetu svetla, kao i spektar svetlosti koji je širi, te je prikaz boja teoretski daleko bolji i ne dolazi do promena u zasićenju tokom vremena. Postoji i funkcija automatskog samočišćenja filtera koju će projektor pokrenuti na svakih sto sati rada, tako da, teoretski, projektor ne zahteva nikakvu intervenciju korisnika ili servisa za ceo svoj životni vek od 20.000 sati.

Iako model na testu nije napravljen u Japanu, već u komšijskoj Kini, projektor je veoma dobro izrađen i sklopljen. Sočivo maksimalnog zuma do 1,45 puta je smešteno iza zaštitnog stakla, a fokusiranje i zum se obavljaju manuelno, kvalitetno izrađenim prstenovima sa gornje strane. Samo sočivo je pomično po visini u rasponu od 20 do 55 odsto, te je prstenovima moguće podesiti poziciju slike na zidu bez petljanja kroz meni i softversku korekciju. Masivne nožice za podešavanje visine su smeštene na obe strane uređaja, a tu je, naravno, i kačenje na plafonski nosač.

Pored standardnog dijapazona konektora koji uključuje HDMI i analogne priključke, zanimljivo je prisustvo mrežnog ulaza po HDbaseT standardu. To omogućava da, umesto skupocenog HDMI kabla, razvučete do sto metara klasičnog jeftinog Cat5e kabla, pa da, uz odgovarajući program na računaru (ili uz HDMI-HDBaseT adapter za ostale uređaje), dobijete sliku na projektoru. Pored slike i zvuka, kroz HDBaseT kabl se prenose i komande za daljinsko upravljanje, te i na daljinski upravljač može da se zaboravi. Wi-Fi veze nema, mada odgovarajući modul može da se dokupi, ali mu je upotrebna vrednost diskutabilna uzevši u obzir da projektor nema podršku za samostalnu reprodukciju video formata. Iz istog razloga USB priključak nije namenjen flešićima i drugim memorijskim uređajima, već samo pomenutom Wi-Fi modulu.

Najbitnija stavka je svakako kvalitet slike, i odmah ćemo reći da, za uređaj koji košta tri do pet puta više od prosečnog Full HD projektora, na prvu loptu slika nije tri do pet puta bolja. Nivo osvetljenja je definitivno najveća prednost u odnosu na klasične modele, gotovo da nismo uočili razliku između prikaza u zamračenoj prostoriji i nakon razmicanja zavesa i puštanja dnevne svetlosti u prostoriju. Sony kroz softver nije uvrstio odabir boje podloge na koju se projektuje, te je žućkasta pozadina zida na kome smo testirali uređaj i te kako uticala na kvalitet prikaza. Međutim, dok belo platno kod klasičnog projektora donekle popravlja kontrast, kod laserske tehnologije pravi toliko značajnu razliku da smatramo da je greh ne posedovati ga. Refleksija koju stvara platno čini da bela sija, a boje prosto „iskaču” i imaju gotovo neonski kvalitet prikaza, uz izuzetno dobro zasićenje.

Sony se hvali fabričkom kalibracijom položaja 3LCD panela i u praksi se pokazalo da su uradili dobar posao, jer kod loše postavljenih panela dolazi do preklapanja boja, te se, na primer, oko teksta primećuje osenčenje u jednoj od osnovnih boja koja je „pobegla”, a taj problem ovde nismo uočili. Oštrina slike je takođe na zavidnom nivou i kvalitet optike omogućava da je i najsitnija veličina fonta čitljiva, uprkos visokoj rezoluciji.

Naravno, kao i svaki projektor sa jakom lampom i Sony zapravo prikazuje tamno sive nijanse umesto prave crne. Napomenućemo da ovaj model izuzetno malo rasipa svetlost oko samog projektora, te nema klasičnog efekta gde je ceo sto na kome projektor stoji osvetljen; nismo sigurni da li je u pitanju kvalitetnija optika ili činjenica da je laserska svetlost bolje fokusirana, ali razlika je više nego evidentna.

Video-procesor nudi mnoge mogućnosti koje tipično susrećemo na Sony televizorima i donosi mogućnosti izoštravanja slike i naglašavanja kontrasta dinamično u realnom vremenu, u zavisnosti od scene prikazane na platnu, dok oni koji nisu ljubitelji opcija za „ulepšavanje”, mogu da ih isključe. Procesor se odlično snalazi sa brzim scenama, te nismo primetili niti kašnjenja niti cepanja slike, što ga čini idealnim i za praćenje sportskog sadržaja i gledanje akcionih filmova.

Ova mašina je predviđena da se koristi u poslovnom okruženju, pa samim tim cena nije faktor. Bilo da se radi o učionici, manjoj dvorani ili holu, do izražaja će doći njene prednosti u vidu izuzetno dugog radnog veka i dobrog prikaza, bez obzira na ambijentalno osvetljenje. S obzirom na to da nema potrebe za održavanjem, jasno je da kupci kojima je ova sprava namenjena neće žaliti novac.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
AMD Radeon RX Vega 56
Gigabyte GA-Z270X-Ultra Gaming
LC-Power Gaming 991B Lighthouse
Kingston KC1000 480GB M.2 NVMe SSD
WD Green i Blue SSD-ovi
Ugreen US192 Bluetooth Adapter
Aorus ATC700
Dell S2218M i S2718H InfinityEdge
Asus VivoBook Max (X541NA-G0134)
Logitech Craft Advanced Keyboard
Benq MH534
Kingston MobileLite Duo 3C Reader
Sony VPL-PHZ10
Šta mislite o ovom tekstu?
Epson WorkForce DS-310
Aruba IAP-207
TP-Link Talon AD7200
TP-Link Archer T4UH

Osnovno:
3LCD, laserska dioda, rezolucija 1920 × 1200 px @ 92 Hz, osvetljenje 5000 lumena, kontrast 500.000:1
Konekcije:

2 × HDMI, VGA, USB, kompozitni, mini BNC, 3,5 mm audio, HDbaseT
Ostalo:
zum do 1,45:1, veličina slike 1-7,62 m, zvučnik 16 W, dimenzije 11,3 × 51 × 35,5 cm, masa 8,7 kg
Proizvođač:
Sony
Kontakt:
KimTec
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera