TEST DRIVE<>
102017<><>

Aruba IAP-207

Tačka na dva opsega

Na pomen proizvođača mrežnih uređaja Aruba možda ćemo vam upaliti neku lampicu, ali je vrlo verovatno da mnogima nećemo. Međutim, kad pomenemo da je u pitanju firma u vlasništvu velikog Hewlett-Packarda, sasvim smo sigurni da ćemo svima popaliti sve lampice, osim možda onima koji su zadnjih četvrt veka proveli u pećini. O HP-u ne treba trošiti reči: u pitanju je gigant u oblasti IT-a i njihove uređaje srećemo svuda oko nas. Dakle, stigla nam je pristupna tačka (AP – Access Point) sa natpisom Aruba.

Aruba je u kutiju upakovala pristupnu tačku, dva plastična nosača i prateću dokumentaciju. Svedoci smo da u poslednje vreme uz ovakve uređaje ne dolaze napajanja i/ili PoE adapteri. Ukoliko se odlučite za ovaj uređaj, imajte na umu da vam sledi dodatna investicija u vidu pomenutih dodataka, osim ukoliko se ne menja postojeći AP.

Sam uređaj je u dve boje - ako uređaj posmatramo sa plafona, gornji deo je tamnosive mat boje. Donji deo, onaj koji se vidi, je od bele sjajne plastike. Na blago stilizovanom prelomu površine primećujemo dve LED uz logo Arube. Obe LED su dvobojne. Veća je namenjena za status, a manja za radio-signal. Deo do plafona krije otvore za napajanje (DC 12V/1A), LAN port i konzolu. LAN port je gigabitni (10/100/1000BaseT), dok je konzolni port prekriven gumenim poklopcem radi zaštite od prašine. U pitanju je 4-pinski port, a opcioni kabl (AP-CBL-SER) se može dokupiti. Preko konzole Aruba se može povezati na serijski terminal ili na laptop radi direktnog podešavanja. Priključci su upravni na uređaj, tako da se mora voditi računa o postavljanju kablova. Tu su još i pinhole za reset, otvor Kensington brave i bravice za postavljanje nekog od dva nosača koji se dobijaju uz uređaj. Pomenuti nosači su predviđeni da se, kod tzv. „spuštenih” plafona, montiraju na „T” šine širine 15 ili 24 milimetra (9/16 ili 15/16 inča). Zanimljivo je da na uređaju nema nijednog jedinog otvora za ventilaciju. Momci i devojke iz Arube očigledno veruju da će njihov AP ostati hladan i pri najvećim opterećenjima.

IAP-207 je dual bend uređaj po standardu 802.11ac i radi na dva frekventna opsega. Prema specifikaciji, propusna moć na 2,4 gigaherca je 400 Mbit/s, dok je na pet gigaherca to 867 Mbit/s. Dakle, združeni maksimum (aggregate peak) je do 1,3 Gbit/s. Unutar uređaja su dve omnidirekcione antene, od kojih je antena od 3,4 dBi zadužena za frekventni opseg od 2,4 gigaherca, dok je za pet gigaherca zadužena antena od 6,6 dBi. Pomenute snage antena su na maksimumu opterećenja uređaja, dok su u realnom radu oko 40 odsto manje. Antene su tako postavljene da pokrivaju ugrubo ugao od nekih 30 stepeni i rade u 2x2 (SU) MIMO režimu. Svaki od opsega može da opsluži do 256 klijenata u do 16 BSSID po opsegu.

Od tehnologija prisutnih u IAP-207 smo već pomenuli MIMO. Tu je ClientMatch, patentirana tehnologija zadužena za povećanje performansi, kao i eliminisanje „lepljivih” navika klijenata prilikom njihovog prelaska sa AP na AP. AppRF je zadužen za stavljanje prioriteta za bitne poslovne aplikacije. Tu je i napredna Cellular Coexistence tehnologija koja umanjuje smetnje prouzrokovane 3G/4G uređajima. Aruba je u AP integrisala Bluetooth farove radi naprednog traženja lokacije uređaja, što može da bude od koristi pri kasnijim servisiranjima AP-a u većim mrežnim okruženjima.

Aruba se može dodati u postojeću mrežu IAP-a preko istog VLAN-a ili subneta. Podešavanjima pristupamo preko veb sučelja (AirWave), koje je nakrcano opcijama, statističkim podacima i obaveštenjima. U okviru GUI-a se vrše podešavanja AP-a, postavljanje SSID, lozinki, prioriteta i umrežavanje više AP-ova u klastere. Ono što je zanimljivo je da bez obzira na to koja je opcija otvorena, osnovni statistički podaci su uvek u traci iznad, što smatramo da je veoma praktično. Vrlo zanimljiva opcija je Clarity, gde se naizgled klasični logovi prikazuju u praktičnom grafičkom obliku, a „premotavanjem” možemo da vidimo gde se eventualni problem pojavio i da na taj način eliminišemo uzrok. U RAPIDS sekciji možemo da pratimo eventualne hakerske napade, bilo da su sa strane, bilo da su iznutra (od strane zaposlenog, na primer), a AirWave prepoznaje do 30 tipova takvih napada i izlista ih pod Overview. Možda i najzanimljivija opcija je Floor Plans, koja se nalazi pod VisualRF, i omogućava pravljenje plana sprata sa pozicijama IAP-ova, njihovim dometom i trenutnim opterećenjem. Klikom na sličicu AP-a možete zalaziti dalje i dobijati neophodne informacije. Jedna od opcija je pretvaranje IAP-a u Campus AP ili u Remote AP preko Aruba Mobility kontrolera. Sve ovo se odvija preko Instant UI-a. Da bismo vratili AP u Instant mod, da ga ne bi kontrolisao pomenuti kontroler, mora se manuelno resetovati uređaj.

Pristupna tačka iz Arube nam je došla kao prijatno iznenađenje. Sa prijatnim dizajnom i velikim potencijalom za deljenje mreže, zadovoljiće i najprobirljivije. Smatramo da je Aruba napravila pun pogodak, kao idealno rešenje za poslovne zgrade, hotele, škole, tržne centre i slične namene. Možda i ne toliko dometom i brzinom prenosa podataka, koliko web sučeljem i opcijama u njemu. Kamen spoticanja može da bude cena od oko 37.000 dinara, koja možda i nije prevelika ako nam je potreban jedan uređaj, ali ako nam za određeni objekat treba mreža od nekoliko uređaja (pa i nekoliko desetina)...

Dejan PETROVIĆ

 
AMD Radeon RX Vega 56
Gigabyte GA-Z270X-Ultra Gaming
LC-Power Gaming 991B Lighthouse
Kingston KC1000 480GB M.2 NVMe SSD
WD Green i Blue SSD-ovi
Ugreen US192 Bluetooth Adapter
Aorus ATC700
Dell S2218M i S2718H InfinityEdge
Asus VivoBook Max (X541NA-G0134)
Logitech Craft Advanced Keyboard
Benq MH534
Kingston MobileLite Duo 3C Reader
Sony VPL-PHZ10
Epson WorkForce DS-310
Aruba IAP-207
Šta mislite o ovom tekstu?
TP-Link Talon AD7200
TP-Link Archer T4UH

Osnovno:
AP, IEEE 802.11ac 5 GHz + IEEE 802.11n 2,4 GHz
Spoljašnost:
10/100/1000 LAN, konzolni 4-pinski port, Kensington lock, reset, 2 × LED
Ostalo:
MIMO 2x2 2,4 GHz 3,4 dBi, MIMO 2x2 5 GHz 6,6 dBi, 16 BSSID per radio, 256 Concurrent Clients, napajanje 12 V 1 A, VLAN, PoE 802.3az compliant, Bluetooth Low Energy (BLE)
Dimenzije i masa:
150 × 150 × 40 mm, 380 g
Proizvođač:
Aruba
Kontakt:
eKupi
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera