TEST DRIVE<>
102017<><>

Logitech Craft Advanced Keyboard

Super-moć leve ruke

Prvo što ćete primetiti na ovoj tastaturi jeste točkić u levom gornjem uglu. Kada ga okrenete ulevo ili udesno smanjićete ili pojačati zvuk na računaru. Zar služi samo za to?!? Naravno da ne! Točkić može da ima više funkcija, a može da se podesi da u svakom programu u kojem radite ima drugačiju funkciju. Iz nekog razloga Logitech ovaj točkić zove Crown.

Ispod točkića nalazi se još jedan mikroprekidač, tako da i lagani pritisak na točkić može da ima neku funkciju, a posebna akcija može da bude i okretanje točkića dok je pritisnut. Čak može da se definiše da li će se okretati glatko ili će se ponašati kao da je u njemu nazubljeni mehanizam koji skokovito pruža otpor.

Moguće funkcije točkića su: Volume, Brightness, Media Control, Horizontal scroll, Swith applications, Tab switch, Zoom i Custom Key. Sve funkcije su jasne, a poslednja opcija omogućava da okretanje točkića pokreće dve kombinacije tastera (na primer, ’Ctrl’ + strelica levo i ’Ctrl’ + strelica desno). Što je najlepše od svega, kada podesite sve tri funkcije točkića (okretanje, pritisak i okretanje uz pritisak), to je samo deafult akcija, a zatim posebno možete da podesite kako će točkić reagovati u svakoj aplikaciji ponaosob. Na primer, u nekom programu za obradu slika će vam biti potreban horizontalni scroll, u browseru ćete točkićem birati aktivni jezičak (tab) tj. prikaz jedne od više otvorenih stranica; u Acrobat Readeru ćete možda želeti da točkić bude isto što i ’PgUp’ i ’PgDn’, tako da se točkićem brzo krećete kroz neki dugačak PDF dokument.

I to nije sve. Za neke aplikacije postoje i detaljniji profili, gde se točkić ponaša u zavisnosti od konteksta u samoj aplikaciji, tj. uloga mu se menja kako menjate alatke i prozorčiće tokom rada. Takve aplikacije su (za sada) Microsoft Word, Excel i PowerPoint, kao i Adobe Photoshop, Illustrator i Premiere, i to novije verzije tih aplikacija.

I to nije sve. Točkić je osetljiv na dodir i čim ga pipnete, drajver tastature na ekranu ispisuje simbol koji pokazuje šta će se desiti kada točkić okrenete. Kada smo već kod senzora, belo pozadinsko osvetljenje tastera se automatski gasi nekoliko sekundi nakon što sklonite ruke sa tastature i ponovo pali kada ih približite. Tastatura zna i koliko treba sebe da osvetli, u zavisnosti od toga koliko je u mraku.

I to nije sve. Pošto je ovo Advanced Keyboard, a ne samo „Advanced točkić”, svi tasteri gornjeg reda, plus tri custom tastera iznad numeričkog dela, mogu da imaju funkcije po vašoj želji. Od više desetina funkcija koje se mogu dodeliti svakom od tih tastera, pored standardnih „multimedijalnih” opcija, moguće je odabrati i malo komplikovanije akcije, kao što je otvaranje My Documents foldera, promena jezika tastature, trostruki klik ili, recimo, ekvivalent akciji ’Ctrl’ + ’Shift’ + levi klik. Pritom, kao i kod podešavanja uloge točkića, možete sve to da podesite za svaku aplikaciju posebno.

I, napokon, da se pozabavimo fizičkim opisom ove fenomenalne tastature. U pitanju je tastatura pune veličine, tzv. slim tipa, što znači da su tasteri prilično kratkog hoda, ali ovo je Logitech, i što se tiče kvaliteta i odziva nema nikakve greške. Teška je gotovo kilogram i zbog toga veoma stabilna. Baterija je trajno ugrađena, a puni se preko USB kabla. Craft koristi uobičajeni Logitechov unifying receiver, a može da se koristi sa tri računara istovremeno, pri čemu se izbor jednog od ta tri računara vrši jednim od tri specijalna tastera na samoj tastaturi.

Craft je remek-delo među računarskim periferijama, a najveća vrlina joj je što, mudrom upotrebom, može da vam značajno poveća produktivnost u radu. Ako treba da joj nađemo neku manu, zasmetalo nam je što se mehanizam razmaknice čuje (tiho škripi), kao i to da točkić pomalo smeta pristupu ’Esc’ tasteru. Najveća mana, zbog koje će mnogi odmah zaboraviti na ovaj tekst, jeste preporučena cena od 200 evra, što znači da će na našem tržištu Craft koštati i par desetina evra više.

Tihomir STANČEVIĆ

 
AMD Radeon RX Vega 56
Gigabyte GA-Z270X-Ultra Gaming
LC-Power Gaming 991B Lighthouse
Kingston KC1000 480GB M.2 NVMe SSD
WD Green i Blue SSD-ovi
Ugreen US192 Bluetooth Adapter
Aorus ATC700
Dell S2218M i S2718H InfinityEdge
Asus VivoBook Max (X541NA-G0134)
Logitech Craft Advanced Keyboard
Šta mislite o ovom tekstu?
Benq MH534
Kingston MobileLite Duo 3C Reader
Sony VPL-PHZ10
Epson WorkForce DS-310
Aruba IAP-207
TP-Link Talon AD7200
TP-Link Archer T4UH

Osnovno:
bežična konfigurabilna tastatura, Crown točkić i 17 programabilnih tastera
Ostalo:
pozadinsko osvetljenje, unifying receiver 2,4 Ghz, upotreba sa do 3 kompjutera, dimenzije 430 × 149 × 32 mm (sa točkićem; na najtanjem delu 6 mm), masa 960 g
Proizvođač:
Logitech
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera