TEST DRIVE<>
102017<><>

LC-Power Gaming 991B Lighthouse

Svetionik svetle budućnosti

Još jedan mesec, još jedan LC-Power. Ova kompanija, čini se, neprestano širi dijapazon svojih proizvoda. Iako je većina kućišta u ponudi i dalje prosečna, LC-Power očigledno namerava da se pridruži višoj klasi proizvođača. Izgleda da je Ovih dana najbolji način da se nametnete kao kvalitetniji proizvođač jeste da kućište začinite kaljenim staklom. Ovaj proizvođač je već predstavio kućište sa stranicama izrađenim od ovog materijala – Gaming 981-S Silverback (SK 4/2016), ali je u pitanju bilo ekstravagantno i skupo kućište. Njegov mlađi brat Gaming 991B Lighthose predstavlja mnogo konkretniji proizvod namenjen entuzijastima, cenovno pristupačniji većini potencijalnih korisnika.

Suština vizuelnog utiska je staklo. Obe bočne i maska prednje strane izrađeni su od njega. Gornja strana i lajsna prednje maske koja „nosi” I/O panel izrađene su od istog lima od kojeg je osnova kućišta. Dakle, Lighthouse nema plastiku u konstrukciji, što je veoma lepo. Lim je dobro obrađen i čvrst, mada nosač matične ploče malo „flopuje”, ali samo ako insistirate. Zahvaljujući „podrumu” za napajanje i hard-diskove, cela konstrukcija je dodatno učvršćena, iako je kućište (bez stakla) lagano. Stabilnosti doprinose i stope sa gumenim podlošcima. Kao višnjica vizuelnog utiska, tu je osvetljenje. Lighthouse ima RGB fenjere u ventilatorima i pozadini I/O panela. Nažalost, ne postoji kontrola osvetljenja, te će vam biti potrebna ploča sa četvoropinskim konektorom (što je danas maltene standard) ili ćete morati da dokupite kontroler da biste iskoristili mogućnosti osvetljenja. Konektori i tasteri I/O panela raspoređeni su vertikalno uz levu ivicu prednje strane: veliki taster za uključivanje i nešto manji za reset, zatim audio-konektori i po dva USB 2.0 i 3.0 porta.

Uklanjanjem svega što bi moglo da smeta protoku vazduha i ugradnji komponenata, ostavljena je velika unutrašnja površina (od milošte zvana „rupa”) koja olakšava manipulaciju unutrašnjim prostorom. Uređaji formata 5,25 inča „dobili su nogu”, dok je kapacitet za hard-diskove sveden na dva uređaja kojima je na raspolaganju kavez sa plastičnim fiokama. Ovim je u standardnom midi-tower formatu dobijeno dovoljno prostora za grafičke karte dužine do 40 centimetara (sa ugrađenim ventilatorima) i hladnjak za procesor „visine” 17 centimetara. I pored sakaćenja prostora za uređaje za skladištenje podataka, njega ima sasvim dovoljno, čak i za ozbiljnije mašine. Tri uređaja od 2,5 inča mogu da se postave na nosač matične ploče, a još dva mogu da se smeste u pomenute plastične fioke, koje podržavaju oba formata. Kavez ima otvore za montažu još jednog hard-diska od 3,5 inča na vrhu, pa je maksimalan broj ovih uređaja tri. Uz neki M.2 ili PCI-E SSD, ukupan broj uređaja koji mogu da se ugrade u ovo kućište prelazi sedam, što će biti sasvim dovoljno za svaki računar koji ne funkcioniše kao server.

Ovo kućište fabrički dolazi sa četiri ventilatora prečnika 12 centimetara, što je danas retka pojava i što svakako pozdravljamo. Ventilatori imaju RGB osvetljenje, pa ako vam je i to motiv kod kupovine, eto dodatnog razloga za veselje. Zona kućišta namenjena napajanju i hard-diskovima dovoljno je kratka, pa postoji prostor da jedan od tri ventilatora iza prednje stranice hladi kavez sa hard-diskovima, iznad kojeg se nalaze i prorezi i otvori za još jedan ventilator koji će dodatno poboljšati hlađenje. Na kraju gornje stranice nalaze se dva plastična nosača na koje se kače (bez šrafova) još dva ventilatora prečnika 12 centimetara, koji izbacuju vreo vazduh iz kućišta. Kako je Lighthouse oklopljen staklom, postoje samo mali otvori za uvlačenje, odnosno izbacivanje vazduha. Doduše, prostor između prednje i gornje stranice i samih ventilatora je izdašan, što olakšava strujanje vazduha. Nema sumnje da će ovo kućište pružati dobro hlađenje komponentama, ali sigurno ne na nivou modela koji imaju velike otvore. Prostor između ventilatora na prednjoj stranici i „podruma” dovoljno je veliki, te bez problema može da se ugradi 360 radijator debljine 30, pa čak i 45 milimetara, i da na gornjoj strani ostane dosta mesta za fitinge i creva. Teoretski je moguća ugradnja radijatora i sa gornje strane ali, zbog blizine komponenata matične ploče, to nije preporučljivo.

LC-Power Gaming 991B Lighthouse je odličan primer kućišta koje je projektovano da dobro izgleda, ali kod kog se nije štedelo na funkcionalnosti. Uvek smo rastrzani između ubedljivog izgleda i težine stakla, koje odaje utisak da na stolu imate nešto posebno, i druge strane medalje koju predstavlja stalna potreba za čišćenjem, kao i strah od dramatične lomljave vašeg kompjuterskog čeda sa posledicama koje ne mogu da se predvide. Još jedan faktor je i cena, koja je uvek veća, ponekad i preterano. LC-Power je spakovao kvalitetnu čeličnu konstrukciju, tri staklene stranice, dovoljno prostora za zver i četiri fabrički ugrađena RGB ventilatora u cenu od oko 125 evra. Pogledom na konkurenciju u istom cenovnom rangu naići ćete na sličan kvalitet izrade i uglavnom na nedostatak ventilatora. Sa druge strane, i na nešto bolju završnu obradu, zanimljiviji i promišljeniji dizajn i „ime”. Iako nekome ovi faktori mogu da deluju zanemarljivo, za reč „racionalno” nema mesta u kategoriji preko sto evra.

Danilo LUKINOVIĆ

 
AMD Radeon RX Vega 56
Gigabyte GA-Z270X-Ultra Gaming
LC-Power Gaming 991B Lighthouse
Šta mislite o ovom tekstu?
Kingston KC1000 480GB M.2 NVMe SSD
WD Green i Blue SSD-ovi
Ugreen US192 Bluetooth Adapter
Aorus ATC700
Dell S2218M i S2718H InfinityEdge
Asus VivoBook Max (X541NA-G0134)
Logitech Craft Advanced Keyboard
Benq MH534
Kingston MobileLite Duo 3C Reader
Sony VPL-PHZ10
Epson WorkForce DS-310
Aruba IAP-207
TP-Link Talon AD7200
TP-Link Archer T4UH

Osnovno:
3 × 3,5” 3÷5 × 2,5” HDD/SDD, 2 × USB 3.0, 2 × USB 2.0, audio konektori
Ventilatori:
4 × 120 mm (RGB LED osvetljenje), mogućnost ugradnje još tri ventilatora prečnika 120 mm
Ostalo:
podržava ATX, Micro-ATX, Mini-Itx standard, filter za prašinu ispod napajanja i na gornjoj strani, bočne strana i prednja maska izrađene od kaljenog stakla
Proizvođač:
LC-Power
Kontakt:
Mid9
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera