TEST DRIVE<>
102017<><>

Epson WorkForce DS-310

Arhivator za poneti

Kada bi ugledao novi Epsonov skener na svom stolu, Đorđe Čvarkov, glavni arhivator iz popularne serije, verovatno bi ponovo citirao svoju babu: „Čovek je đavo šta sve neće izmisliti”. Otpor prema digitalizaciji je na našim prostorima evidentan, pogotovo u državnom sektoru gde ljudi na pomen digitalizacije odmah strahuju da će izgubiti posao i biti zamenjeni računarima ili da će možda morati da nauče i da rade nešto novo. Istog momenta kreću sa pominjanjem đavoljeg posla i kako će jednog dana svi ti računari prestati da rade i pitaju se kako li ćemo onda doći do informacije. Koliko su ostvariva apokaliptična predviđanja o jednom velikom elektromagnetnom udaru i da li postoji šansa da sve znanje i podaci koje čuvamo u digitalnoj formi jednoga dana nestanu – pokazaće budućnost. U sadašnjosti je činjenica da formiranje baza podataka, međusobno umrežavanje i prelazak sa papirne na elektronsku formu drastično štede vreme i olakšavaju administrativni posao.

Uređaj koji danas imamo na testu je skener dokumenata, prva karika u lancu digitalizacije postojeće papirne dokumentacije. Proizvod je japanskog Epsona i pripada WorkForce seriji namenjenoj poslovnim korisnicima. Međutim, prvi pogled na DS-310 jasno daje na znanje da ovo nije uređaj koji bi se našao u kancelariji pomenutog gospodina Čvarkova, već pre u torbi sa laptopom modernog poslovnog čoveka kojem je neophodno da ima mogućnost pretvaranja papirne u digitalnu formu uvek pri ruci.

Težina od oko 1100 grama i izuzetno male dimenzije su i naša očekivanja učinila malim. Poučeni pređašnjim iskustvima, navikli smo da ozbiljni skeneri dokumenata obavezno zauzimaju pola stola. I ranije smo imali prilike da se susretnemo sa prenosnim skenerima, i tu je naglasak bio upravo na mobilnosti u vidu samostalnog rada putem baterijskog napajanja ili čak na mogućnosti skeniranja direktno na SD memorijsku karticu, nezavisno od računara.

DS-310 nije uređaj tog tipa. Osim malih dimenzija, ne deli puno toga sa ostalim skenerima ovog formata, jer može da radi isključivo uz računar sa kojim se povezuje putem USB 3.0 veze. Iako zatvoren deluje maleno, gornja i prednja maska uređaja se podižu i dodatno rasklapaju u vidu plastičnih makaza koje mogu da drže listove punog A4 formata. Na prvi pogled, ulazna „tacna” deluje slabašno, ali treba uzeti u obzir da ona ne nosi preveliki teret, kao i da šarke deluju pouzdano, a to je najbitnije za uređaj ovog tipa koji će bezbroj puta biti spakovan i ponovo otvoren.

Kapacitet skenera je 20 listova A4 formata standardne težine od 70-80 gr/m2, a pohvalno je što DS-310, iako namenjen skeniranju kancelarijskih dokumenta, podržava i deblji papir težine do čak 230 gr/m2, što obično ne viđamo na skenerima ovog tipa. Mehanički deo povlačenja papira je rešen na tradicionalni način u vidu rotacione gumice koja povlači papir i statičnog gumenog separatora koji sprečava da skener povuče više od jednog lista istovremeno. Veoma je bitno napomenuti da su oba dela kod Epsona dostupna kao deo rezervne opreme, tako da uređaj neće završiti na reciklaži jer se istrošilo obično parče gume.

Pored signalnih lampica i tastera za pokretanje skeniranja, na gornjoj masci je prisutan mali prekidač koji omogućava da, umesto skeniranja dokumenta, sa tacne obavljate drugu bitnu ulogu ove mašine, skeniranje plastičnih ID kartica, poput lične karte, za koje služi poseban ulaz sa prednje strane uređaja.

Optički deo je rešen pomoću senzora rezolucije 600 tpi koji za osvetljenje koristi RGB diode, što garantuje nisku potrošnju električne energije. Kao i kod većine uređaja biznis klase, postoje isključivo drajveri za Windows i Mac računare. Dok za uređaje ovog tipa podrška za mobilne platforme nije toliko bitna, zasmetao nam je nedostatak podrške za Linux operativne sisteme, koji se sve češće nalaze u poslovnom okruženju.

Pored klasičnog skeniranja kroz sam operativni sistem, Epson uz skener isporučuje nekoliko aplikacija, a osnovu čini Epson Document Capture Pro, program za skeniranje koji nudi širok spektar mogućnosti, poput prekrajanja rasporeda i orijentacije stranica, bazične korekcije skeniranih dokumenata, mogućnosti OCR-a (optičkog prepoznavanja teksta), čuvanja u PDF formatu ili automatskog otpremanja na neku od cloud platformi. Drugi zanimljiv program u paketu je NewSoft Presto BizCard, koji omogućava skeniranje i OCR pomenutih ID kartica, sposoban je da prepozna tekst, pretpostavi da li je reč o imenu ili adresi, te dobijenu vrednost postavi u odgovarajuću „kućicu” za unos i, najbitnije, izveze podatke u nekoliko formata koji odgovaraju popularnim rešenjima za skladištenje kontakt informacija.

U praksi, ostali smo zaista iznenađeni brzinom kojom je DS-310 skenirao dokumenta. Papir prosto proleće kroz skener. Specifikacija navodi čak 25 stranica u minuti pri rezoluciji od 300 tpi, mada je tu brojku zapravo nemoguće postići jer je kapacitet tacne 20 listova, te su prekidi pri skeniranju veće količine dokumenata neminovni. Naravno, na terenu, za šta je ovaj skener i namenjen, potreba za skeniranjem tolike količine papira je retka. Čak i uz pauzu između postavljanja nove ture dokumenata, skener je definitivno najbrži mobilni uređaj koji smo da sada videli, a brži je i od dobre većine skenera na MF (multifunkcijskim, 3-u-1) mašinama koje obično zatičemo po kancelarijama. Kada na ovo dodamo da je skener obostran, tj. da poseduje glavu za skeniranje dokumenata sa obe strane, pa može da u istom prolazu papira snimi i lice i naličje, efikasnost i ušteda vremena se podižu na još viši nivo. Naravno, kao i kod svih skenera ovog tipa, postoje stvari koje nije moguće skeniranti, a tu spadaju novine, dokumenti na tankom NCR papiru, poput uplatnica, a tu je i obavezno uklanjanje spajalica i zaheftanih dokumenata, kako bi se izbeglo zaglavljivanje i eventualno oštećenje uređaja.

Kvalitet skeniranih dokumenta je ipak nešto ispod onoga što smo očekivali, barem kada je reč o standardnim rezolucijama u rasponu do 300 tpi, jer su ivice teksta krzave i jasno je da dobijena brzina ima svoju cenu. Ipak, kako je kod ovakvog tipa dokumenata jedino bitno da su čitka, ovu manu možemo i da oprostimo, a tekst je dovoljno oštar da OCR programi rade kako treba, a kome je potreban veći kvalitet može da podigne rezoluciju, ali tada, naravno, više ne može da se računa na brzinu, koja je glavna prednost ovog uređaja u odnosu na konkurenciju.

Cena Epson WorkForce DS-310 mobilnog skenera u našim radnjama iznosi oko 240 evra, što ga čini jednim od najskupljih mobilnih skenera dostupnih na našem tržištu. Ipak, ta cena je, rekli bismo, opravdana: Epson nudi izuzetno brz uređaj malih dimenzija, podršku u vidu dobrog softvera, kao i mogućnost zamene potrošnog materijala. Sve to je dovoljno da dobije naše preporuke ukoliko tražite uređaj koji će olakšati vaše poslovanje.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
AMD Radeon RX Vega 56
Gigabyte GA-Z270X-Ultra Gaming
LC-Power Gaming 991B Lighthouse
Kingston KC1000 480GB M.2 NVMe SSD
WD Green i Blue SSD-ovi
Ugreen US192 Bluetooth Adapter
Aorus ATC700
Dell S2218M i S2718H InfinityEdge
Asus VivoBook Max (X541NA-G0134)
Logitech Craft Advanced Keyboard
Benq MH534
Kingston MobileLite Duo 3C Reader
Sony VPL-PHZ10
Epson WorkForce DS-310
Šta mislite o ovom tekstu?
Aruba IAP-207
TP-Link Talon AD7200
TP-Link Archer T4UH

Osnovno:
rezolucija 600 tpi, ADF, obostrano skeniranje
Ostalo:
skeniranje plastičnih kartica, mikro USB 3.0 konekcija
Proizvođač:
Seiko Epson Corporation
Kontakt:
List Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera