TEST DRIVE<>
022006<><>

TwinMOS Z4 Mobile Disk

Sportski model

TwinMOS Z4 Mobile Disk
TwinMOS Z4 Mobile Disk
Ko kaže da se sportski modeli ne mogu naći i među računarskim dodacima? Ako BMW može da ima izuzetno brz model Z3, zašto ne bi i TwinMOS mogao da ima svog brzinca? Model Z4 Mobile Disk je baš to – sportski model USB fleš diska koji je sposoban da dostigne vratolomne brzine.

TwinMOS se ovim modelom uhvatio u koštac sa Kingstonovim DataTraveler Elite (SK 1/2005) i Apacerovim Handy Steno HT203 (SK 12/2004). U potpunosti je uspeo da se stavi rame uz rame s njima i što je dokazao transferom od 20 MB/s prilikom čitanja i 9 MB/s prilikom pisanja. Naravno, brzina opada sa smanjenjem fajlova, ali to je i očekivano od fleš memorije. TwinMOS je odlučio da ugradi zaštitu od neželjenog brisanja podataka. Na bočnoj strani, skoro neprimetno, stavljen je prekidač koji omogućava ili zabranjuje zapisivanje podataka, i to na hardverskom nivou, dok se čitanje vrši neometano. Dimenzije su male tako da lako staje u bilo kakav džep i nema nikakvih poteškoća prilikom spajanja na zadnje USB portove kompjutera. Signalna lampica se nalazi ispod providne plastične omče koja ujedno služi za pričvršćivanje kanapčeta za nošenje oko vrata (koje se, međutim, ne isporučuje uz fleš).

Nažalost, odličan utisak koji je performansama ostavio ovaj USB brzinac kvari loš kvalitet plastike od koje je izrađen. Usled ovakve loše izrade, prekidač za zaključavanje se dosta klima i lako može slučajno da se prebaci iz jednog položaja u drugi, čime on gubi smisao i postaje nedostatak. Takođe, pored prekidača ne postoji nikakva oznaka pa je jedino eksperimentalnim putem moguće odrediti koji položaj omogućava pisanje, a koji ne. Još jedna mana jeste veličina fleš memorije s kojom se ovaj model može nabaviti. TwinMOS je odlučio da Z4 opremi sa najviše 512 MB memorije, a pored ovog najvećeg modela, postoje i model sa 128 i sa 256 MB fleš memorije.

Ovaj model je dobrodošla novina među fleš diskovima zbog svoje brzine. Uz malo pažnje koju bi TwinMOS mogao da posveti finalnoj izradi, kao i veličini ugrađene memorije bilo bi nesumnjivo da je TwinMOS napravio dobar uređaj. Ovako, moramo da kažemo da je Z4 Mobile Disk još jedan solidni fleš disk. Sa cenom koja je malo niža od 35 evra, koliko staje model sa 512 MB memorije, naći će put do mnogih kojima veliki kapacitet nije presudan.

Vladimir ČABRILO

 
ATi Radeon X1900XTX
Microstar NX6800GS-TD256E i Microstar NX6800XT-TD256E
Microstar RX1600Pro-TD256E
Samsung SyncMaster 711MP, LG Flatron M1740A
Asus W3000V, LG LS70 Express
Epson Stylus C46
ST Lab USB 2.0 24 in 1 Card Reader
Pentax Optio S5i, Canon Ixus 55, Fuji FinePix F10, Nikon Coolpix 5900
TwinMOS Z4 Mobile Disk
Šta mislite o ovom tekstu?
Sapphire Theatrix
USB Radio dongle
Network Video Server LJ-703, iMove CP-W380
Kasaku MK-1000
iRiver T20 i Creative Zen Nano Plus
Creative SBS Vivid 60 i 80

TwinMOS Z4 Mobile Disk
Kapacitet:
512 MB
Ostalo:
Velika brzina, prekidač za onemogućavanje upisivanja
Proizvođač:
TwinMOS
Kontakt:
CT Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera