TEST DRIVE<>
022006<><>

Sapphire Theatrix

Safir za pohvalu

Sapphire Theatrix
Sapphire Theatrix
ATI sa svojom serijom All-in-Wonder kartica već dosta dugo vrlo čvrsto drži vodeću poziciju što se tiče kombo multimedijalnih TV kartica. Međutim, mnogi korisnici ne žele da kupe sve u kompletu ili jednostavno već imaju video-kartu koju ne žele da menjaju pa se češće opredeljuju za dodatnu TV karticu ATI je i u tom segmentu tržišta prisutan sa svojom TV Wonder serijom, ali nije tako dominantan. Ipak, sa poslednjim modelom, TV Wonder Elite, u koji je ugrađen ATI-jev novi dekoder Theater 550 Pro, kanadski proizvođač je na putu da opet postane uzor kvaliteta među add-on TV karticama.

Kao što je slučaj i sa video-karticama, ATI je izradu TV tjuner kartica poverio svojim sertifikovanim partnerima. Tako je Sapphire Theatrix zapravo klon kartice TV Wonder Elite, a razlikuje se od nje samo po opremi (i ceni). Uz Theatrix se dobija Cyberlinkov IR daljinski, za razliku od ATI-jevog Remote Wondera koji je RF. To znači da se pri zadavanju komandi mora usmeriti ka senzoru (koji se priključuje na USB port), dok ATI-jev može da šalje komande čak i kroz zid. Osim toga, ovaj daljinski ima i manje dugmića i ne može se koristiti ni za šta drugo sem za gledanje TV-a. Takođe, i Sapphire pakovanje je nešto siromašnije. U njemu se nalaze kombo-konektor sa A/V ulazima, dva CD-a (sa drajverima i softverom), radio-antena i kratko uputstvo, a ne dobijaju se video-kablovi za povezivanje kao kod ATI-ja.

Kartica je malih dimenzija čemu doprinosi Microtuneov digitalni tjuner MT2050 koji je dosta mali, ali ipak ne toliko kao Philipsov TDA8275 o kojem smo pisali u prošlom broju. Kao što smo rekli, ugrađen je novi dekoder Theater 550 Pro koji donosi brojna unapređenja u odnosu na stari čip Theater 200. Kao prvo, dekoder sada poseduje 3D Comb filter koji se koristi na Sony televizorima. On je zadužen za eliminisanje pikselizacije statičnih delova slike, kao što je recimo logo televizije i slično. U stanju je da analizira pet susednih linija na tekućoj slici i da skenira jednu sliku unapred da bi predvideo ima li promena i tako što bolje izvršio separaciju hroma i luma signala. Za pokretne delove slike koristi se poboljšani 2D comb filter koji takođe može da skenira pet linija, a za odlučivanje o tome koji će se filter kad koristiti zadužen je adaptivni Comb filter. AD konvertor je, naravno, kao i do sada 12-bitni, a tu je i novi algoritam za otklanjanje šuma (noise reduction), što sve ukupno doprinosi preciznijoj slici, realističnijim bojama i manjim smetnjama. Najzad, u novi čip je ugrađen i digitalni audio-dekoder koji obezbeđuje da video i audio budu uvek sinhronizovani i eliminiše potrebu za spoljnim povezivanjem zvuka na audio-kartu (loopback) pošto se zvuk prenosi kroz PCI magistralu. Sve ovo su bitne osobine koje se tiču kvaliteta slike, međutim, glavna odlika novog čipa jeste to što poseduje moćan hardverski MPEG-2 enkoder koji je u stanju da savlada i najkomplikovanije scene bez ispuštenih frejmova. Da bi to bilo moguće, na karticu je ugrađen i bafer od 16 MB brze memorije, koji može da „progura” i bitrate od 15 Mbps, što je zavidan rezultat.

Međutim, ovo lepo izgleda na papiru, ali u praksi nije sve tako idealno. Da bi sve bilo kako treba, odličan hardver mora da prati i odličan softver, što ovde nažalost nije slučaj. Naime, uz karticu se dobija Cyberlinkov PowerCinema 3.0 koji je možda dobar izbor za barebone računare i za one koji ne žele mnogo da čačkaju po računaru, ali sigurno neće zadovoljiti većinu korisnika. U njemu možete da slušate radio, gledate (i snimate) TV, teletekst, kao i da prikazujete DVD diskove i video-snimke. On praktično pretvara vaš računar u TV Box, ali ima jako pojednostavljene komande i ne dozvoljava skoro nikakvo podešavanje. Inače, program uglavnom radi dobro (ako izuzmemo trome komande, sporu promenu programa i slično), ali ima ograničene mogućnosti. Njega uglavnom možete da koristite samo za gledanje televizije, a uz ovakvu karticu ćete svakako poželeti i više od toga.

S druge strane, ATI-jev MMC (Multimedia Center) tek od verzije 9.13, koja se nedavno pojavila, podržava čip-set 550 i još uvek ne radi kako treba. Prosto je neverovatno da jedna firma poput ATI-ja ostavi mušterije bez odgovarajućeg softvera više meseci, naročito ako se radi o njenom top-modelu. Ni sa ostalim softverom nije bolja situacija. Probali smo više programa i uglavnom je bilo većih ili manjih problema. Za sada se kao najbolje rešenje pokazao ChrisTV (www.chris-tv.com) koji nije besplatan (Pro verzija). Ni on nije imun na bagove, ali ako uspete da se snađete u gomili običnom korisniku nerazumljivih opcija, on će vam jedini omogućiti podešavanje svih parametara kartice, uključujući i detaljno nameštanje Comb filtera, hardverskog enkodera i ostalog, što nije moguće čak ni u ATI-jevom originalnom softveru.

Ako pri tom pomenemo i razne probleme s drajverima, stiče se utisak kao da ATI namerno koči podršku za 550 da bi se otarasio zaliha zastarelog čipa Theater 200 koji i dalje ugrađuje u nove AIW kartice. Možda je i nešto drugo u pitanju, ali, u svakom slučaju, Theatrix kartica je za svaku pohvalu. Slika je prosto fenomenalna. Kristalno je oštra, boje su odlične i, ukratko rečeno, jedna je od najboljih koje smo videli. Hardverski MPEG-2 enkoder radi zaista odlično. Za vreme snimanja procesor je zauzet oko 15 odsto tako da slobodno možete raditi i druge stvari, a da to ni najmanje ne utiče na snimak, što je do sada bilo nezamislivo na low budget karticama. Da nije nepraktičnog softvera, utisak bi bio još bolji, ovako mislimo da ipak treba sačekati novu verziju softvera. Da budemo sasvim precizni, softver koji se dobija nije loš, ali jednostavno ne izvlači maksimum iz kartice, što ona svakako ne zaslužuje. Ako vam to ne predstavlja smetnju, kartica je po ceni od 75 evra za svaku preporuku.

Dejan STEPANOVIĆ

 
ATi Radeon X1900XTX
Microstar NX6800GS-TD256E i Microstar NX6800XT-TD256E
Microstar RX1600Pro-TD256E
Samsung SyncMaster 711MP, LG Flatron M1740A
Asus W3000V, LG LS70 Express
Epson Stylus C46
ST Lab USB 2.0 24 in 1 Card Reader
Pentax Optio S5i, Canon Ixus 55, Fuji FinePix F10, Nikon Coolpix 5900
TwinMOS Z4 Mobile Disk
Sapphire Theatrix
Šta mislite o ovom tekstu?
USB Radio dongle
Network Video Server LJ-703, iMove CP-W380
Kasaku MK-1000
iRiver T20 i Creative Zen Nano Plus
Creative SBS Vivid 60 i 80

Sapphire Theatrix
Tjuner:
Microtune MT2050
Ostalo:
daljinski upravljač, hardverski MPEG-2 enkoder, zvuk preko PCI magistrale, teletekst, FM radio, loš softver
Proizvođač:
Sapphire
Kontakt:
CT Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera