TEST DRIVE<>
022006<><>

Network Video Server LJ-703, iMove CP-W380

Unapređene Web kamere

Network Video Server LJ-703 i iMove CP-W380
Network Video Server LJ-703 i iMove CP-W380
Jedan od sve češće prisutnih uređaja na računarskim stolovima jesu i Web kamere. Ovi jeftini uređaji skromnih mogućnosti uglavnom se koriste za potrebe video-ćaskanja sa poznanicima iz „belog sveta”. Međutim, zbog svoje izuzetno niske cene, Web kamere potencijalno predstavljaju idealno rešenje za jeftini kućni sistem video-nadzora jer ne zahtevaju upotrebu TV kartica ili grafičkih kartica s video-ulazom.

Kako bi ovo bilo izvodljivo, nephodno je obezbediti pristup ovim kamerama preko računarske mreže. Iako je ovo moguće postići posebnim softverom, postoji i elegantnije rešenje u vidu posebnog uređaja koji smo ovom prilikom testirali. Network Video Server LJ-703 proizvod je honkonške firme Lanjin Electronics. Radi se o crnoj kutiji izuzetno malih dimenzija koja na sebi ima LCD, dva USB 2.0 porta, jedan RJ-45 FastEthernet port i priključak za ispravljač. Povezivanje je krajnje jednostavno: kamere se priključuju na USB portove, a server se zatim povezuje s mrežom. Nakon priključivanja napajanja, LCD ispisuje podrazumevane parametre mrežnog interfejsa (IP adresa, subnet maska i gejtvej), na osnovu kojih se podešavaju mrežni parametri računara kako bi se omogućio pristup serveru. Za potrebe inicijalnog podešavanja, server je neophodno priključiti u LAN ili povezati direktno s računarom putem ukrštenog kabla, ali, radi lakše eksploatacije, uređaj podržava i protokol PPPoE za povezivanje na razne vrste modema.

Nakon obavljenog podešavanja mreže, serveru je moguće pristupiti iz browsera ukucavanjem njegove IP adrese. Web interfejs omogućava podešavanje mrežnih parametara servera, definisanje korisničkih naloga i lozinki, kao i određivanje liste IP adresa s kojih se može pristupiti serveru. Pored toga, mogu se definisati lozinke za pristup priključenim kamerama, podesiti korekcija na frekvenciju energetske mreže, kao i balans bele boje. Preko Web interfejsa je moguće i pristupiti kamerama putem posebnih ActiveX komponenti ili Java appleta. ActiveX omogućava i snimanje video-zapisa u nekom od kompresovanih formata.

Od naprednih mogućnosti LJ-703 nudi pre svega detekciju pokreta. Osetljivost na pokrete se može podešavati u veoma širokom rasponu, a moguće je odrediti i u kojim periodima će se koristiti. Pored ovoga, serveru se mogu zadati i adresa i nalog za pristup SMTP i FTP serveru za potrebe slanja obaveštenja o otkrivenim pokretima i događajima odnosno za snimanje slika s kamere u određenim intervalima. Od ostalih mogućnosti, treba pomenuti opciju slanja slika na posebne Image servere.

Uz server se isporučuje i softver koji može da zameni Web interfejs. Radi se o programima IP2Cam i iView koji zapravo predstavljaju prepravljene programe iCamView i iMultiView koji se isporučuju uz identičan uređaj firme Tophine (www.tophine-online.com/end/down-loads.htm) i koji omogućavaju upravljanje svim aspektima rada ovog uređaja.

Za potrebe testiranja uređaja iskoristili smo dve Web kamere CP-W380 koje nose logo firme iMove. Međutim, firma iMove (www.imoveinc.com) koja se zaista bavi proizvodnjom kamera za nadzor nema nikakve veze s proizvodima koje smo mi imali na testu (i logoi firmi se razlikuju). CP-W380 je kamera sa sistemom motora za pokretanje objektiva po dve ose (pan i tilt). Web interfejs, kao i softver koji ide uz kamere podržavaju ovakve uređaje, a postoji i mogućnost automatskog pomeranja kamere levo-desno. Kamere koje poseduju daljinsko upravljanje zumom, nažalost, nisu podržane.

Na rad samog servera nismo imali veće zamerke, ali smo velike zamerke imali na softver koji se uz njega isporučuje jer smo nakon nekoliko pokušaja da ga nateramo da radi, pri čemu se prateća dokumentacija pokazala beskorisnom, odustali i iskoristili originalne verzije koje smo preuzeli s gorenavedene Web stranice. Pri tom smo otkrili da program iMultiView sadrži i AdWare, što nije tako strašno jer je iCamView sasvim dovoljan za potpuno korišćenje servera.

Za kraj treba reći da se radi o izuzetno zanimljivom rešenju za video-nadzor. Međutim, iako je u opštem slučaju konfigurisanje ovog uređaja jednostavan posao, ako slučajno naiđete na problem nevezan za podešavanje rutera, ne možete računati ni na kakvu podršku jer uređaj nije naročito popularan, a ne postoji ni dovoljno podataka o proizvođaču.

Bojan ŽIVKOVIĆ

 
ATi Radeon X1900XTX
Microstar NX6800GS-TD256E i Microstar NX6800XT-TD256E
Microstar RX1600Pro-TD256E
Samsung SyncMaster 711MP, LG Flatron M1740A
Asus W3000V, LG LS70 Express
Epson Stylus C46
ST Lab USB 2.0 24 in 1 Card Reader
Pentax Optio S5i, Canon Ixus 55, Fuji FinePix F10, Nikon Coolpix 5900
TwinMOS Z4 Mobile Disk
Sapphire Theatrix
USB Radio dongle
Network Video Server LJ-703, iMove CP-W380
Šta mislite o ovom tekstu?
Kasaku MK-1000
iRiver T20 i Creative Zen Nano Plus
Creative SBS Vivid 60 i 80

Network Video Server LJ-703
Konekcija:
FastEthernet mreža
Ostalo:
2 x USB 2.0 za priključivanje kamera, pristup pomoću Web browsera, podrška za PPPoE, detekcija kretanja, obaveštavanje putem e-maila i snimanje slika
Proizvođač:
Lanjin Electronics
Kontakt:
Perun kompjuteri

iMove CP-W380
Konekcija:
USB
Ostalo:
sistem koračnih motora za okretanje kamere po dve ose, maksimalna rezolucija: 320 x 240 piksela, 30 fps, napajanje i upravljanje putem USB priključka
Proizvođač:
iMove
Kontakt:
Perun kompjuteri
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera