PD KUTAK<>
032007<><>

AlbumPlayer 4.7c

Više od klasičnog audio-plejera

S a programerske tačke gledišta, audio-plejeri spadaju u najnezahvalniju grupu softverskih ostvarenja. Međutim, problemi ne nastaju zbog toga što je za ovaj vid alata teško ispisati programski kôd, već zbog činjenice da se na tržištu nalazi veliki broj kvalitetnih ostvarenja (Winamp, Cowon jetAudio, XMPlay...). Upravo zbog toga, mnoge softverske grupe trude se da korisnike privuku pratećim sadržajem koji često ne utiče na kvalitet reprodukcije. Mnogi razvojni timovi ni ne shvataju da se bore protiv vetrenjača, s obzirom na to da implementacija dodatnog sadržaja često ima suprotan efekat na potencijalnu klijentelu od željenog.

Nepisano je pravilo da se većina prosečnih korisnika najlakše privlači apliciranjem pomodnih vizuelnih rešenja. Upravljački interfejs koji „šljašti”, puno svetlećih dugmića, grafička reprezentacija ulaznog signala i slične bombonice često su vetar u jedra ostvarenjima koja svojim kvalitetom ne zaslužuju da uđu u uži izbor prilikom izbora omiljene alatke za reprodukciju zvuka. S druge strane, šarene košuljice i fancy grafički paketi postali su svakodnevnica i opšte prihvaćen standard pa se situacija dodatno komplikuje. Autori AlbumPlayera, softverska grupa Albumon, donekle su odstupili od uvreženih pravila i napravili neuobičajenu simbiozu.

Odmah nakon prvog startovanja uviđa se da AlbumPlayer nije uobičajen alat za reprodukciju muzičkih numera. Upravljački interfejs u potpunosti je različit od onoga što se naziva standardom u žanru, a uz to se ne oslanja na generička Windows rešenja. Konzola na kojoj su „parkirani” dugmići za kontrolu toka reprodukcije inkorporirana je u ostatak radnog prozora i nalazi se u levom donjem uglu (njeno odvajanje i pomeranje po ekranu nije moguće). Ostatak ekrana namenjen je smeštanju informacija o dostupnim numerama i njihovoj ineterpretaciji korisniku na krajnje neuobičajen način. Naime, ovaj program osmišljen je kao svojevrsan kolektor muzičkih numera pohranjenih na lokalnim medijumima koje će se predstaviti grafički u vidu albuma (sa sličicama omota i informacijama o pesmama). Prikupljanje potrebnih informacija obavlja se automatski, sa Interneta, pa je za vreme trajanja procesa potrebno biti povezan na Mrežu. Postupak je bezbolan i brz, a svi pronađeni albumi na glavnom ekranu biće predstavljeni u obliku kutijice za CD sa pripadajućim omotom i osnovnim informacijama. Kutijice se čak mogu „otvoriti” i tada se dobija spisak pesama i njihova dužina.

S obzirom na to da se prikupljanje informacija obavlja automatski (po defaultu), pojava nepravilnog prepoznavanja skeniranih albuma nije neuobičajena pojava (pogotovu kada su domaći izvođači u pitanju). Pošto to ne zavisi u potpunosti od same programske rutine, već i od online baze podataka (koriste se usluge Amazona i freedba), autori su ubacili čitav niz funkcija (programska celina pod nazivom Collection Editor) koje će vam pomoći da podatke manuelnim putem „doštelujete” i organizujete na način na koji to vama odgovara. Pre svega, sve potrebne informacije mogu se uneti putem tastature, a slike albuma moguće je importovati lokalno dokle god se nalaze u JPG ili BMP formatu. Naravno, albume je moguće odlagati po samostalno određenim grupama koje se kasnije jednostavno mogu pozvati. Broj mogućnosti koje ovaj deo programa nudi za svaku je pohvalu i obradovaće sve audiofile kojima je verodostojnost i uređenost podataka na prvom mestu. Ne treba zaboraviti ni podatak da AlbumPlayer, iako mu je primarna namena rad s kompletnim albumima, dozvoljava ubacivanje pojedinačnih numera što je potrebno posebno naglasiti.

Nakon obavljenog skeniranja i eventualnih izmena, izrada plejlista prava je pesma. Sve što treba da se učini jeste prevlačenje virtuelne CD kutijice do komandne konzole u levom uglu ekrana i zabava može da počne. Ukoliko vam generički raspored pesama ne odgovara, izbor je moguće preurediti, pa čak i izbaciti neželjene numere. Sigurno se pitate kakav je kvalitet reprodukcije. Odgovor je – odličan! Za to je zadužena sposobnost programa da komunicira sa Winampovim DSP plug-inovima za „peglanje” zvuka (mi smo probali simbiozu sa DFX 8.0 plug-inom). Ukoliko na sistemu već imate instaliran Winamp sa pripadajućom kolekcijom odgovarajućih plug-inova, da biste ih koristili u AlbumPlayeru, nije čak potrebna ni ponovna instalacija – program će detektovati njihovo postojanje na sistemu i iskoristiti ih. Pored toga, zvuk se može štelovati uz pomoć priloženog devetostepenog grafičkog ekvilajzera, a tu je i opcija za normalizaciju zvuka.

Što se tiče podržanih formata zapisa, treba reći da AlbumPlayer nije osmišljen kao virtuelna „pomijara” u koju će korisnik trpati sve što mu padne pod ruku. Umesto toga, implementirana je podrška samo za najkorišćenije formate zapisa, a među njima se nalaze MP3, WAV, WMA, OGG i FLAC (plus nekoliko manje poznatih). Sasvim dovoljno za svakodnevni rad!

Album Player ima i tri prilično korisne dodatne mogućnosti. Prva od njih jeste mogućnost kreiranja muzičkih kompilacija od numera koje se nalaze u bazi. Kada korisnik odabere željene, programska rutina pristupa pripremi materijala i pratećih komandnih menija koji će se koristiti za listanje, odabir i reprodukciju numera. Iskorišćena je jednostavna HTML forma koja, opet, prilično ubedljivo deluje nakon kreiranja (albumi su predstavljeni originalnim omotima, omogućen je izbor pojedinačnih numera odnosno reprodukcija kompletnih albuma). Nakon kreiranja, sve što korisnik treba da uradi jeste narezivanje materijala na CD (ova mogućnost ne postoji u samom programu), a nakon njegovog naknadnog ubacivanja u čitač, pripremljeni meni automatski „iskače” pred korisnika. Druga mogućnost direktno je vezana za izradu pomenutih kompilacija. Naime, putem svojevrsnog Wizarda, moguće je izraditi jednostavne omote i odštampati ih direktno iz programa. Treća mogućnost jeste podrška za ispisivanje reči pesama na ekranu za vreme njihove reprodukcije. Da biste to postigli, sa adrese www.evillabs.sk/evillyrics potrebno je preuzeti program pod imenom EvilLyrics (742 KB) i instalirati ga. Ukoliko imate aktivnu Internet konekciju, ovaj program će potpuno samostalno prilikom reprodukcije bilo koje numere sa Mreže povući odgovarajuće reči i prikazati ih na ekranu.

AlbumPlayer je bez svake sumnje neobičan muzički plejer koji „puca” na specifičnu grupu korisnika. Možemo ga preporučiti svima koji uživanju u muzičkim numerama vole da pristupe sa stanovišta kompletnih albuma ili unapred pripremljenih kompilacija. Demo verzija programa dozvoljava reprodukciju bez prekida dužine do 15 minuta, nakon čega je Play taster ponovo potrebno pritisnuti kako bi se ona nastavila.

Vladimir PISODOROV

 
PandoraBrowse
ToolBox 2.62b
AlbumPlayer 4.7c
Šta mislite o ovom tekstu?
Democracy Player 0.9.2
Arial Sound Recorder 1.4.5
All Sound Recorder XP 2.30
3D MP3 Sound Recorder G2 4.04
DupKiller 0.8.1
Extra Drive Creator Pro 6.9
LinkStash 1.7.2
Snarfer 0.7.1
Magic Photo Editor 3.55 i DreamLight Photo Editor 1.58
STG FolderPrint Plus 3.10

Potrebno:
Windows
Veličina:
9,7 MB (demo), 16,7 MB na HD
Cena:
30 evra
Adresa:
www .albumplayer .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera