PD KUTAK<>
042008<><>

andLinux Beta 1 rc6

Još lakši pingvini

Priznajte, tokom godina svi smo se bar malo „navukli” na Linux. Neki manje, a neki malo više, kao na primer autor ovog teksta. Međutim, druženje sa pingvinima u periodu kada nije bilo desktop okruženja (u vidu KDE-a i GNOME-a), kada smo bili prinuđeni da koristimo Window Manager i kada je uslov da bismo radili u X-u bila nabavka video karte za koju je do tad bio napisan drajver, nije bilo baš lako. Ipak, vremena se menjaju, sve je napredovalo do te mere da sada možete koristiti i više operativnih sistema i aplikacija u jednom operativnom sistemu, pa je eksperimentisanje postalo lakše.

Dosad su postojala dva načina da koristite Linux alatke u Windows okruženju. Prvi način je sa projektom Cygwin koji nudi gomilu portovanih sistemskih alata, a drugi je virtualizacija pomoću softvera VMWare ili innotek VirtualBox. Oba načina omogućavaju da instalirate Linux, ali zbog procesa virtuelizacije sve je mnogo sporije nego u nativno instaliranom sistemu.

Predstavljamo vam andLinux koji nam kod ovog problema priskače u pomoć, nudeći jedno elegantno rešenje. andLinux je praktično Ubuntu Linux distribucija koja se instalira u postojeće Windows okruženje, kao svaki normalan program.

Da bi sve ovo radilo kako treba, andLinux koristi nekoliko manjih projekata koji su povezani u celinu sa distribucijom. Srž cele priče (ili kernel) jeste coLinux na kojem je andLinux izgrađen. coLinux je portovani (prilagođeni) Linux kernel za Windows okruženje. Za grafičko okruženje iskorišćen je naravno X, ali takođe u prilagođenoj varijanti – Xming, kao i sve popularniji zvučni server u najnovijim distribucijama – PulseAudio. Kada se sve ovo spoji zajedno uz korišćenje gotove Ubuntu distribucije, kao i instalacionih, konfiguracionih alata, dobijate andLinux. Prosto, zar ne?

andLinux se nudi u dve varijante – postoji minimalna XFCE i potpuna KDE sa pratećim aplikacijama u paketu. Minimalna verzija „teži” 143 MB, dok ćete za KDE verziju morati da „dovučete” čitavih 665 MB. Zahtevnost andLinuxa nije preterano velika – ako vam na mašini pristojno radi Windows, andLinux će raditi savršeno brzo, kao da se radi o nativnoj instalaciji. Opet se vraćamo na to da se ne radi o virtuelizaciji kao kod VMWarea, nego o realnom izvršavanju operativnog sistema Linux u Windows okruženju. Instalacija andLinuxa nije toliko komplikovana kao što zna da bude kod nekih Linux distribucija. Posle pokretanja instalacionog fajla potrebno je da pratite i da odgovarate na pitanja koje vam postavlja „čarobnjak”.

Prvi korak u instalaciji jeste određivanje količine memorije koju će andLinux koristiti (od celokupne memorije u postojećem sistemu). Možete odabrati vrednosti od 128 MB pa sve do 1 GB, ali je 192 MB realni preporučeni minimum. Iz iskustva sa ranijim instalacijama u virtuelnim mašinama, nepisano je pravilo da se odabere polovina fizičke memorije koju posedujete.

Sledeći ekran postavlja pitanje o načinu startovanja andLinuxa. Opcije su da se andLinux automatski pokreće kao Windowsov servis ili da ga na taj isti način startujete ručno. Treća opcija je startovanje klikom na ikonicu koja se na desktopu pojavljuje posle instalacije. Opcija automatskog startovanja zgodna je ako andLinux planirate da koristite često.

 
Cela priča ne bi imala smisla ako andLinux ne bi mogao da pristupa fajlovima koji su vidljivi Windowsu (mada, pristup se može i onemogućiti). Korisniku je dato pravo izbora da li podacima želi da pristupa mrežnim načinom COFS ili SAMBA, naravno u loopback režimu, to jest lokalno, na svojoj mašini. Naša preporuka je da odaberete COFS način pristupa jer je najbezbolniji i odlično barata nivoima pristupa podešenim na folderima i fajlovima. Instaler dodaje u sistem i jedan virtuelni mrežni adapter pomoću kojeg će andLinux moći da koristi sve mrežne resurse i konekciju ka Internetu.

Posle ovog, poslednjeg koraka imaćete instaliran andLinux sistem, a nakon obaveznog restarta sistema igra može da počne. Ako ste odabrali da se Linux sam pokreće, on je već spreman za korišćenje, a ako ne, onda morate kliknuti na odgovarajuću ikonicu u Start meniju. Posle toga vam preostaje da koristite programe koji se pojavljuju u tray meniju koja ima ikonicu sa KDE logotipom. Odatle možete pristupati nekolicini KDE aplikacija koje su instalirane po defaultu ili instalirati nove uz pomoć Synaptic menadžera. Pokretanjem Konqueror fajl menadžera možete naravno raditi sa fajlovima, ali i pokretati ostatak aplikacija koje nisu prikazane u pomenutom tray meniju. Potrebno je da otvorite tab pod nazivom Applications i dobićete sve KDE aplikacije koje su trenutno instalirane, od igara, internet aplikacija, multimedijalnih plejera i KDE kontrolnog centra za podešavanje samog KDE-a.

Naravno, poželećete da probate i ostatak Linux softvera koji niste dobili prilikom instalacije, a dostupan je na Intenetu u Ubuntu repository bazi sakupljenog i pripremljenog softvera. Synaptic je zgodan alat koji omogućava da bez puno kuckanja u terminalu obavite posao traženja i instaliranja potrebnog softvera. Proces se sastoji u tome da kliknete na Search dugme na toolbaru i ukucate odgovarajuće ime programa koji vam je potreban – ništa lakše. Kada se pretraga završi, potrebno je samo desnim klikom miša markirati odabrani program za instalaciju i na kraju kliknuti Apply. E, sad, posle instalacije se pojavljuje prvi problem, samim tim i zamerka autorima andLinuxa – novi program neće se sam ubaciti u meni koji omogućava brz pristup aplikacijama, nego ćete morati da ga pokrećete ili kucanjem njegovog imena u terminalu ili otvaranjem u fajl menadžeru Konqueror. Nadamo da će se pomenuti propust ispraviti u verzijama koje slede.

Ako ste početnik u radu sa Linuxom i ako vam je ovaj dosad najbezbolniji način da instalirate i probate Linux na svojoj mašini dao povoda da dalje proučavate i ozbiljnije koristite ovaj operativni sistem, morate mnogo toga da pročitate i naučite. U tome vam mogu pomoći naši dosadašnji tekstovi na datu temu...

Duško PEJAČKI

 
Microsoft Internet Explorer 8 Beta 1
Defraggler 1.01.050 beta
andLinux Beta 1 rc6
Šta mislite o ovom tekstu?
EasyBCD 1.7.1
Magic Swf2Avi 2008 5.08.118
3D Canvas 7.1.1.2
FrostWire 4.13.5
RasterStitch 1.80
Bulk Rename Utility 2.7.0.2
Easy 3D Creator 3.0
XviD4PSP 5.031, StaxRip 1.0.0.3, Pinnacle VideoSpin 1.1

Potrebno:
Windows 2000/XP/2003/Vista, 128 MB RAM-a
Veličina:
163 MB, 2,5 GB na HD-u (XFCE); 665 MB, 4,5 GB na HD-u (KDE)
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .andlinux .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera