TEST DRIVE<>
092011<><>

Dell ST2220T Multi-Touch

Takni me, takni

Dell ST2220T Multi-Touch
Dell ST2220T Multi-Touch
Pre dvadesetak godina o ekranima osetljivim na dodir mogli ste samo da čitate u knjigama ili da ih vidite u filmovima. Čista fantazija. Napretkom tehnologije ta stvar iz mašte polako je prešla u stvarnost, ali je cena faktor koji je drži van naših domova. Kartu za ulazak možda upravo ima Dell sa svojim modelom ST2220T.

Do nas je stigao sjajnocrni monitor dijagonale 21,5”, dizajniran kao ram za slike. Ovog puta to nije urađeno čisto iz estetskih razloga već i zbog funkcionalnosti, ali više o tome kasnije. Na prednjoj masci jedino što se može primetiti, osim natpisa Dell, jesu dva integrisana zvučnika, smeštena u podnožju. Na desnoj strani nalaze se komande za upravljanje ekranom, a leva strana skriva tri USB konektora, zajedno sa 3,5” audio konektorom, što je korisno. Dellov ST2220T može se povezati na kompjuter ili druge uređaje putem D-Sub, DVI ili HDMI priključka, a tu su još i USB za povezivanje sa kompjuterom i omogućavanje rada huba i touchscreen mogućnosti, kao i audio konektor u slučaju da prenos zvuka ne ide preko HDMI kabla. Kvalitet izrade je na visokom nivou, nema krckanja plastike, a uvijanje je minimalno, što i nije čudno s obzirom na to da je reč o kompjuterskom monitoru koji ćete držati u rukama, ma koliko to možda nelogično zvučalo.

Meni je klasičan za Dellove monitore, te su vam potrebna četiri prsta na tasterima da biste brzo i lako došli do opcija koje želite. Mogućnosti za podešavanje prikaza slike ima dovoljno da se ekran brzo kalibriše ako ne želite da koristite neko od predefinisanih podešavanja, a mi ne želimo. Izbor izvora signala slike i zvuka, brzine odziva (Overdrive ili Normal), načina prikazivanja menija ili izmene shortcutova za brz pristup nekom od podešavanja – sve je tu, nadohvat prsta.

U julskom broju pisali smo više o e-IPS panelima i njihovim prednostima (kao i manama), pa je lako zaključiti zašto se Dell odlučio za upotrebu ove matrice. Kao i prošli put, zadovoljni smo prikazom slike, čak i onda kada ona nije kalibrisana. Međutim, potrebno je utrošiti malo vremena da bi se prikaz bele poboljšao, da bi crna ostala crna, a reprodukcija boja bila još realnija. Startna podešavanja su 75/75 za brightness/contrast i prikaz boja je podešen na predefinisanu stavku graphic. Vrednosti do kojih smo došli i sa kojima smo bili zadovoljni su 40/72, tj. 95-91-98 za R-G-B vrednosti, pošto volimo malo hladnije tonove. Nakon toga sedite ili lezite ispred monitora, sasvim je svejedno, pošto veliki uglovi gledanja to dozvoljavaju. Brzina odziva deklarisana je na 8 ms uz upotrebu opcije Overdrive (default podešavanje), a ako se ona ne koristi, vreme opada na 14 ms GtG. Ovo može uticati na strastvene igrače, ali će većina korisnika možda primetiti malo zamućenje kada ne koristi opciju Overdrive. Prikaz crne je realan, uniformnost ekrana je dobra, a samo je malo svetliji uz same ivice. Test bele prolazi sa najvišim ocenama, bez vidljivih anomalija u prikazu. Pretapanje boja u gradijent testu je odlično – one se ulivaju jedna u drugu bez neprijatnih preseka između susednih tonova. Naravno, sve to vodi ka prilično realnom prikazu slike bilo koji posao da obavljate. Problem, ako ga tako možemo nazvati, jeste visoka refleksija ekrana, pa treba obratiti pažnju na postavljanje monitora u prostoriji u odnosu na izvor svetlosti.

Reći da je reč o predimenzionisanom tabletu možda bi bio najbolji opis ovog monitora. Touchscreen vam omogućava da prstima radite sve ono što biste radili sa mišem, a tu je i on-screen tastatura, što vas praktično lišava potrebe za korišćenjem konvencionalnih uređaja, ali samo do određene mere. Možda ćete se zapitati kako da kucate kada monitor stoji uspravno? Previše neprijatan osećaj? Naravno da su u Dellu mislili i na to. Monitor je dizajniran tako da na stolu stoji kao ram za sliku, ali ga možete bez problema oboriti kako biste lakše kucali ili prikazivali sliku širem auditorijumu, a nakon toga ga jednostavim pokretom vratiti u početnu poziciju, u kojoj i treba da stoji. Multitouch tehnologija nudi sve prednosti sa kojima se srećemo kod smart telefona i tablet uređaja, jer upotreba više prstiju služi kao prečica (Flicks) za mnoge opcije kao što je, na primer, Zoom, a potrebno je samo da stisnute prste postavite na ekran i raširite ih, odnosno skupite ih kako biste se udaljili. Dužim pritiskom, oko 1,5 s, emulirate desni taster, možete da prevlačite prozore, prelazite na sledeću ili prethodnu sliku, vratite se na prethodnu stranicu u internet pretraživaču itd.

Integracija multitouch tehnologije u ekrane namenjene kompjuterima kod nas i dalje „aktivira” znak pitanja iznad glave, pre svega zbog ograničene upotrebne vrednosti i preciznosti koja još nije savršena (u Dellu tvrde da je ta vrednost ±2,5 mm na 95 odsto površine ekrana). S druge strane, doskora ste morali da platite veliku cenovnu razliku za ovu vrstu „igračke”, a Dell baš tu cilja direktno u metu. Doplata u odnosu na Dellov U2311H, koji je na nas ostavio snažan utisak, nije velika, manje od 50 omiljenih konvertibilnih jedinica, a za uzvrat dobijate nešto manji panel identičnih performansi uz mogućnost impresioniranja posetilaca, privatnih ili poslovnih. Ako volite novotarije i isprobavanje novih ludih i brzih stvari, možda Dellov ST2220T i ne predstavlja loš izbor, pošto ne plaćate premijum cenu za nekonvencionalan proizvod.

Vojislav VUJANIĆ

 
AMD A6-3650 Fusion APU
Intel Core i3 2105, Core i5 2310
Asus F1A75-M PRO, Biostar TA75M+, Gigabyte GA-A75M-UD2H, MSI A75MA-G55
Veliki test grafičkih kartica do 100 evra
Toshiba Satellite P750-10E
HP Elitebook 8460p (LG744EA)
Dell ST2220T Multi-Touch
Šta mislite o ovom tekstu?
Asus B53S
Kingston HyperX SSD 240 GB
Epson Acculaser CX16NF
Logitech Z906
Logitech HD Webcam C525 i C270 Limited Edition
D-Link DIR-457
Panasonic Lumix DMC-TZ20
Thermaltake DH202 Touch
Kanvus Office 53, Life 106 i Artist 127
Speedlink Atmos, Alterno i Dark Metal
Logitech M325 Wireless Mouse i Speedlink RF Formula Laser Mouse
Verbatim Store’n’Go USB 3.0 Drive, Transcend JetFlash 700, Kingston DataTraveler Ultimate
Sennheiser Communications PC36USB, PC100 i PC156USB

Dell ST2220T Multi-Touch
Osnovno:
21,5”, e-IPS, 1920 x 1080
Ostalo:
D-Sub, DVI, HDMI, USB, osvetljaj 250 cd/m2, dinamički kontrast 50.000:1 (1000:1 statički), vreme odziva 8 ms (GTG), ugao gledanja (H/V) 178°/178°
Proizvođač:
Dell
Kontakt:
List Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera