TEST DRIVE<>
092011<><>

Logitech HD Webcam C525 i C270 Limited Edition

Razgovor visoke definicije

Logitech HD Webcam C270 Limited Edition
Logitech HD Webcam C270 Limited Edition
Logitech je firma koja je u Srba uvek bila simbol za kvalitetan i pouzdan proizvod. Nešto nalik Kingstonu kada je memorija u pitanju, Logitech je bio jedan od onih retkih proizvođača čiji su proizvodi zaista imali nalepnicu sa imenom, za razliku od gomile smeća koja je servirana kao „kompijuterska komponenta” devedesetih godina. Pojava prvih QuickCam modela krajem prošlog stoleća veoma brzo je Logitechovo ime uvrstila među renomirane proizvođače web kamera. Logitech je danas, sa velikom paletom modela, gotovo jedini izbor kod nas kada su u pitanju web kamere visoke kategorije. Međutim, kako visok kvalitet vuče i visoku cenu, nas su više interesovali modeli iz srednjeg cenovnog segmenta.

Web kamera C270 predstavlja osnovni model koji podržava rezoluciju 720p. Smeštena je na pomični L profil, pa može stajati samostalno na stolu ili okačena na monitor. Nosač je stabilan, ali imamo zamerki na ergonomiju – ugao kamere moguće je podešavati samo u vertikalnom pravcu. Prednja maska je u boji i krase je interesantne šare, što je odlika modela Limited Edition koji smo imali na testu, a ujedno i jedina razlika u odnosu na klasičnu verziju. Za razliku od većine drugih proizvođača, Logitech uz svoje kamere isporučuje i namenski softver za snimanje video zapisa i fotografija, koji uključuje i njihov sopstveni chat klijent pod nazivom Vid HD. Razlog za kreiranje sopstvene aplikacije prilično je jednostavan – u vreme pojave prvih Logitechovih 720p kamerica, Skype nije podržavao prenos slike u toj rezoluciji, pa je Vid HD nastao kako bi omogućio kupcima da iskoriste pun potencijal svoje kamerice. Kako Skype odavno pruža mogućnost rada u rezoluciji 720p, ovaj deo paketa zapravo je nepotreban, ali aplikacija za snimanje video sadržaja je, s druge strane, funkcionalna, pregledna i jednostavna za korišćenje, za razliku od programa AMCap, koji stiže uz većinu jeftinijih kamera. Što se praktične upotrebe tiče, pri dnevnom svetlu slika je pristojne oštrine, uz tečan prikaz. Pri lošijim uslovima osvetljenja slika postaje mutnija i šum izraženiji, ali nema velikog usporavanja karakterističnog za lošije kamere. U noćnim uslovima kamera je u okvirima upotrebljivog, lice je prepoznatljivo, ali je kvalitet slike daleko od pristojnog. Kvalitet zvuka je dobar i primetno bolji od modelâ Prestigio, koji su standard u nižoj srednjoj kategoriji web kamerica kod nas.

Logitech HD Webcam C525
Logitech HD Webcam C525
Skuplji model C525 takođe radi u HD Ready rezoluciji, ali ga na prvi pogled krasi bolje odrađeno postolje. Takođe je u pitanju L profil, ali je ergonomija bolja, pa je moguće rotiranje za 360 stepeni oko horizontalne ose, pored standardnog vertikalnog podešavanja. Glavna karakteristika ove web kamere, pored rezolucije 720p, jeste autofokus. Kamera daje nešto oštriju sliku, a zahvaljujući autofokusu koji zaista radi, za razliku od onog kod modela Genis AF, fokusiranje pri naglim pokretima dovoljno je brzo da se izbegne zamućivanje slike. Noćni snimci su daleko upotrebljiviji, mada uz nešto šuma.

Logitechova web kamera C270 košta oko 30 evra, nekoliko evra više od Prestigio modela, koje bismo naveli kao direktnu konkurenciju. U odnosu na njih, Logitech nudi oštriju sliku po dnevnom svetlu i daleko bolji softver, ali se Prestigio bolje snalazi u mraku. Logitechova web kamera C525 još nije stigla u maloprodaju, ali je njena očekivana cena nešto oko 50 evra. Ovaj model trenutno nema konkurenciju – od autofokus modela kod nas, u prodaji se nalazi još samo pomenuti Geniusov, koji je daleko lošiji.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
AMD A6-3650 Fusion APU
Intel Core i3 2105, Core i5 2310
Asus F1A75-M PRO, Biostar TA75M+, Gigabyte GA-A75M-UD2H, MSI A75MA-G55
Veliki test grafičkih kartica do 100 evra
Toshiba Satellite P750-10E
HP Elitebook 8460p (LG744EA)
Dell ST2220T Multi-Touch
Asus B53S
Kingston HyperX SSD 240 GB
Epson Acculaser CX16NF
Logitech Z906
Logitech HD Webcam C525 i C270 Limited Edition
Šta mislite o ovom tekstu?
D-Link DIR-457
Panasonic Lumix DMC-TZ20
Thermaltake DH202 Touch
Kanvus Office 53, Life 106 i Artist 127
Speedlink Atmos, Alterno i Dark Metal
Logitech M325 Wireless Mouse i Speedlink RF Formula Laser Mouse
Verbatim Store’n’Go USB 3.0 Drive, Transcend JetFlash 700, Kingston DataTraveler Ultimate
Sennheiser Communications PC36USB, PC100 i PC156USB

Logitech HD Webcam C270 Limited Edition
Osnovno:
HD ready, ugrađen mikrofon

Logitech HD Webcam C525
Osnovno:
HD Ready, ugrađen mikrofon, autofokus
Proizvođač:
Logitech
Kontakt:
ComputerLand
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera