TEST RUN<>
082016<><>

All Browsers Memory Zip 1.5.7

Kad je teško – kompresija!

Moderni internet pregledači postali su prave aždaje! Tu ne mislimo samo na njihove mogućnosti i poboljšanja koja donose u odnosu na prethodne verzije, već i na potrošnju hardverskih resursa. Zapravo, ciljamo baš na ovo drugo, jer je stvar toliko izmakla kontroli da drastično pogađa one sa slabijim mašinama. Browseri na prvom mestu proždiru memoriju i jeste da još uvek nisu dostigli Photoshop, Corel ili neki sličan ozbiljan program, ali gubitak po svakom otvorenom tabu je strašan. U softverskoj grupi AMYD Projects došli su na veoma zanimljivu ideju. Osmislili su program koji vašem omiljenom internet pregledaču „lupa packe” svaki put kada se ovaj drzne i povuče previše radne memorije. Kako su to uspeli, čitajte u nastavku teksta...

All Browsers Memory Zip samim nazivom upućuje na korišćeni sistem „uštede”. Naime, kada internet pregledač pređe preko granice normalne potrošnje program se aktivira i vrši kompresiju okupiranog sadržaja. Gotovo momentalno, potrošnja memorije pada ispod nominalne granice, dok korisnik nastavlja da obavlja svoj posao neometano. Postupak se ponavlja svaki put kada se pređe naznačena vrednost, a jedini preduslov je da All Browsers Memory Zip učitate pre nego što poletite ka ikonici internet pregledača. Primenjeni sistem je krajnje inovativan, jer ne koristi invazivne tehnike zbog kojih bi moglo da dođe do gubitka podataka. Program ništa ne briše, ne terminiše tabove i ne tera korisnika da se bavi reorganizacijom načina surfovanja, već jednostavno uzima sav dostupni materijal i „skuplja” ga.

Očekivano, postupak nije idealan i ima nekoliko nedostataka koji i te kako ograničavaju upotrebnu vrednost programa. Pre svega radi se o angažovanju procesora koje će znatno porasti, što znači da treba da izaberete između dva zla. Veća angažovanost = veća potrošnja energije, raste disipacija toplote, kuler se jače čuje, manje resursa ostaje programima koji rade u pozadini. Druga stvar je što će program „uskakati” u vatru prilično često, pogotovo ako je granična vrednost postavljena suviše nisko, a jeste. Autori su je postavili na 30 megabajta, što je krajnje nerealno, ali je dobro što se na jednostavan način sve može promeniti. Svidelo nam se i to što All Browsers Memory Zip dozvoljava postavljanje graničnih vrednosti za svaki internet pregledač pojedinačno. Ne troše svi browseri iste količine radne memorije, pa je ovako nešto i logično. Treba reći da program donosi podršku za gotovo 40 internet pregledača i da se među njima nalaze mnogi za koje verovatno niste ni čuli. Pored toga, usluge programa mogu da se koriste na bilo kojoj verziji Windowsa (počevši od XP-a, pa sve do Desetke), a proces po potrebi može da se pauzira.

All Browsers Memory Zip je namenjen korišćenju na računarima sa malom količinom radne memorije. Da li će se u praksi pokazati dobro zavisi od više faktora, a prvenstveno od konkretnih navika korisnika. Koncepcija jeste zanimljiva, ali bojimo se da proces još uvek nije dovoljno dobro profilisan. U svakom slučaju, vredi probati pošto ništa ne košta.

Vladimir PISODOROV

 
Deluge 1.3.12, BitComet 1.41, Tixati 2.43, Transmission 2.92, FrostWire 6.3.2, qBitTorrent 3.3.5
Autodesk AutoCAD 2017
All Browsers Memory Zip 1.5.7
Šta mislite o ovom tekstu?
Program4Pc Video Converter Pro 9.1.1
KCleaner 3.1
FastStone MaxView 3.0
Open Visual Traceroute 1.6.3
DiskDigger 1.9.8
SoftPerfect Network Scanner 6.1.7
ReaConverter 7 Pro
TamoSoft Throughput Test
CryptoForge 5.1.0
Windows ISO Downloader 3.04a
Core Temp 1.1
Calendar and Countdown
ExeProperties
Legoaizer 4.0
Topaz InFocus
Unmask
Stand-Bye! 0.6.0
PrintMyFonts 16.7.13
Viveza 2

Tip:
optimizator memorije
Potrebno:
Windows
Veličina:
1 MB, 3 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
goo .gl /p3tZ7K
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera