TEST RUN<>
082016<><>

Core Temp 1.1

Toplomer za procesor

Da li treba posebno naglašavati koliko je računarskim komponentama, a posebno procesoru, važno obezbediti kvalitetno hlađenje? Mislimo da ne, ali i posle svih naših pisanija i upozorenja i dalje ima korisnika kojima pamet neće, pa neće u glavu. Bilo kako bilo, pored dobrog hlađenja potrebna je i kvalitetna softverska alatka koja će kretanje temperature držati na oku i sve promene blagovremeno javljati korisniku. Iako se može učiniti da je po tom kriterijumu Core Temp još uvek mlad i zelen projekat, to nije slučaj. Ovaj program se „u etru” nalazi još od proleća 2006. godine, a njegov autor ima čitavu dekadu iskustva iza sebe...

Zanimljivo je da se Core Temp podjednako dobro snalazi i sa AMD i sa Intel procesorima, a da se na listi podržanih nalaze čak i VIA x86 modeli. Pri tome, ovaj program merenju temperature ne pristupa po principu „srednje vrednosti”, već proverava i na ekranu pokazuje zagrejanost svakog pojedinačnog jezgra. Po defaultu, sve ove vrednosti smeštaju se u systray i označavaju se različitim bojama, mada ovo može da se promeni i podesi tako da se prikazuje samo najveća temperatura. Način ispisa podataka je prilagodiv, u smislu da je dozvoljeno menjati font, njegovu veličinu i boju, ali i boju pozadine. Pored temperature, u systrayu se mogu naći i podaci o frekvenciji procesora, njegovom zauzeću, baš kao i o potrošnji radne memorije. Ako posedujete kompatibilnu Logitech tastaturu, brojke mogu da se proslede i do njenog integrisanog ekrana. Program može da se našteluje tako da promeni boju ikonice u systrayu kada se temperatura podigne preko kritične granice, a tu je i posebna sekcija koja sprečava pregrevanje. U takvim slučajevima korisnik može da se obaveštava trepćućom ikonicom, pop-up notifikacijama, pa čak je moguće automatski pokrenuti neki program ili računar restartovati, isključiti ili „oterati” u hibernaciju. Kritičnu temperaturu sami određujete, iako će Core Temp na glavnom radnom ekranu ispisati koja je to maksimalna radna vrednost sklopa preko koje ne bi trebalo da idete.

Kad smo već kod glavne radne forme, valja pomenuti da je ona organizovana po ugledu na program CPU-Z. Sve važne informacije izlistane su u jednom prozoru i smeštene su u naročite kućice. Pored temperatura za svako prepoznato jezgro, na raspolaganju je i naziv modela, platforma za koju je namenjen, frekvencija svakog jezgra, propraćena brzinom magistrale i množiocem i tako dalje. Korisnik dobija informacije i o radnom naponu, te potrošnji struje, a svojevrsni bonus je što je podržano logovanje podataka, tako da u svakom momentu možete da vidite minimalnu i maksimalnu temperaturu za vreme kontrolne sesije.

Core Temp podržava rad sa plug-inovima pa mu se mogućnosti (donekle) mogu proširiti (nema ih previše). Pohvalno je i to što može da radi i u mrežnom okruženju i podatke dostavlja „na daljinu”. Konačno, može da fercera i u svojevrsnom mini-režimu, kada na uvid pruža samo najbitnije podatke vezane za procesor. Tokom perioda tesiranja, pokazao se kao izuzetno tačan i kada je očitavanje temperature u pitanju, ali i kada je detekcija radnih frekvencija pod lupom.

Vladimir PISODOROV

 
Deluge 1.3.12, BitComet 1.41, Tixati 2.43, Transmission 2.92, FrostWire 6.3.2, qBitTorrent 3.3.5
Autodesk AutoCAD 2017
All Browsers Memory Zip 1.5.7
Program4Pc Video Converter Pro 9.1.1
KCleaner 3.1
FastStone MaxView 3.0
Open Visual Traceroute 1.6.3
DiskDigger 1.9.8
SoftPerfect Network Scanner 6.1.7
ReaConverter 7 Pro
TamoSoft Throughput Test
CryptoForge 5.1.0
Windows ISO Downloader 3.04a
Core Temp 1.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Calendar and Countdown
ExeProperties
Legoaizer 4.0
Topaz InFocus
Unmask
Stand-Bye! 0.6.0
PrintMyFonts 16.7.13
Viveza 2

Tip:
merač temperature
Potrebno:
Windows
Veličina:
1,1 MB, 1,2 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .alcpu .com /CoreTemp
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera