TEST DRIVE<>
102004<><>

Canon PowerShot S1 IS

Oruđe većeg kalibra

Canon PowerShot S1 IS
Canon PowerShot S1 IS
Rezolucija: 3,2 megapiksela
Ostalo: video snimci sa zumiranjem, 10x optički zum
Model Canon PowerShot S1 IS je fotoaparat koji je direktan naslednik modela Pro90 IS, starog dobre tri godine, ali mu je ciljna grupa značajno različita, prvenstveno zbog toga što je S1 IS dosta jeftiniji. U imenu oba modela stoji IS, što označava mehanizam za stabilizaciju optike koji je rešen mehaničkim putem. Iako su oba modela opremljena objektivom sa desetostrukim optičkim zumom, sličnosti se tu završavaju. Po svim karakteristikama S1 IS je moderan fotoaparat sa svim potrebnim mogućnostima.

Optika kojom je opremljen S1 IS je verovatno i njegov najvažniji deo – zum-objektiv ekvivalentan 38-380 milimetarskim objektivima klasičnih 35-milimetarskih kamera je jako kvalitetan. S obzirom na svoje karakteristike, daje i prilično veliki otvor blende – od 2,8 ili 3,1, u zavisnosti od stepena zumiranja, do celih 8,0. Kako je ovo ipak kompaktan aparat, objektiv je fiksiran, ali je moguće da se obogati dodatnim širokougaonim ili tele-objektivom, ukoliko zaista ima potrebe za tim. Mehanizam za stabilizaciju optike omogućuje vam prvenstveno lakši rad iz ruke, naročito ukoliko se koristi zum do maksimuma ili dok snimate video. Ipak, to nikako ne znači da mogu da se snimaju noćni snimci s dugim ekspozicijama u trku, ali razlika je ipak značajna i vredna.

CCD senzor u ovom aparatu na prvi pogled deluje skromno – ako imamo na umu da posle ovog aparata Canon nije izbacio na tržište nijedan koji ima manje od 3,2 megapiksela, dođe nam da se zapitamo da li je možda bilo mesta za koji megapiksel više. Ipak, odgovor na ovo pitanje treba tražiti u poziciji aparata u Canonovom asortimanu i njegovoj ceni – da je senzor veće rezolucije, ozbiljno bi ugrozio i neke jače modele poput modela G5 ili čak daleko skupljeg Pro1. Ipak, manjak megapiksela nadoknađuje kvalitet snimaka, kako zbog dobre optike tako i zbog stabilizacije koja obezbeđuje i oštrije snimke.

Fokus je rešen Canonovom tehnikom FlexiZone TTL koja funkcioniše na principu izoštravanja kontrastnih ivica. Tačka za izoštravanje se može pomerati po ekranu, ali se ne može smestiti uz samu ivicu. Ukoliko je potrebno, moguće je i potpuno manuelno fokusiranje. Sam sistem funkcioniše solidno, ali se dešava da se zbuni i da mu treba malo više vremena, naročito ako je zum maksimalan. S obzirom na ove mane, fantastična je opcija kombinovanog manuelnog i automatskog fokusa koja funkcioniše po sledećem principu – grubo ručno podesite fokus, a zatim pritiskom na taster aparata izvršite fina podešavanja u tom opsegu. Na ovaj način, ne samo da precizno fokusirate, već to obavljate daleko brže. Za razliku od većine Canonovih modela, svetlo za pomoć pri izoštravanju je izostalo, tako da se pri slabijem svetlu treba osloniti na manuelna podešavanja. Postoji i mogućnost automatskog snimanja tri fotografije, pri čemu će druga imati prethodno podešeni fokus, dok će prva i treća biti nešto bliže i dalje fokusirane. Ovo će biti korisno upravo pri snimanju na slabijem svetlu, ukoliko snimate i sebe koristeći tajmer, kao i ukoliko želite da eksperimentišete.

Svetlo se može izmeriti na tri načina: za celu fotografiju, za celu fotografiju ali s akcentom na centralnom delu ili na konkretnoj tački koja može biti ili centar ili prethodno izabrana tačka za autofokus. Postoji šest predefinisanih podešavanja balansa belog, a manuelno podešavanje podrazumeva klasično podešavanje preko bele površine, sa blicem ili bez njega. Nismo imali nikakve zamerke, čak automatski mod najčešće obavlja svoj posao savršeno.

Aparat je nešto veći od ostalih modela iz serije PowerShot koje najčešće viđamo na tržištu, a oblikom je sličan modelu Pro1. Dolazi isključivo u srebrnoj boji i telo je nažalost plastično, što se oseća po težini. Rapored tastera je dobar i simpatična novost je jedan programabilni taster kojem se mogu dodeliti neke najčešće korišćene funkcije. Ekran mu nije među najvećima, ali se zato rotira i dozvoljava korišćenje aparata u svim mogućim položajima. Ukoliko više volite rad preko tražila, doživećete iznenađenje – i ono je rešeno ekranom, doduše nešto manje rezolucije, što omogućava prikaz svih parametara i u tražilu. Tražilo ima podešavanja dioptrije, ali je tako rešeno da ga možete koristiti i dok nosite naočare.

Za razliku od većine aparata u ovoj klasi, S1 IS omogućava zaista potpune ručne kontrole. Ekspoziciju možete podesiti od 1/2000 do 15 sekundi i to u čak 45 koraka, a otvor blende od 2,8 do 8,0 u deset koraka. Moguće je i dodatno korigovanje osvetljenja u rasponu od –2 do 2 EV, u koracima po jednu trećinu, a ukoliko se koristi blic, može se izabrati jedan od tri nivoa njegove jačine. Osetljivost aparata može biti ISO 50, 100, 200 ili 400 i takođe se može podesiti po želji ili prepustiti automatici. Ipak, ono što će vam biti od velike pomoći jeste postojanje nekoliko režima rada koji u većoj ili manjoj meri preuzimaju ova podešavanja na sebe. S jedne strane, na raspolaganju su režimi potpuno manuelne kontrole, fiksirane ekspozicije ili fiksirane blende, dok s druge strane možete izabrati režime koji su osmišljeni za konkretne zadatke – portret, pejzaž, noćne scene, kratke ekspozicije (pokret) ili duge (blur efekat). Preostaju i tri režima specijalne namene – jedan je mod koji korisnik može u potpunosti sam da podesi i da se vraća na njega po potrebi, drugi je režim za snimanje video sekvenci, a treći za snimanje panorama koji olakšava spajanje fotografija. Panorame se sada mogu snimati i vertikalno i horizontalno, a novost je snimanje velikih površina snimanjem po dve fotografije u visinu i širinu. Sve ovo kasnije možete spojiti softverom koji dobijate uz aparat i to daje prilično kvalitetne i zanimljive rezultate.

Video snimci su verovatno najbolji koje može da napravi bilo koji aparat u ovoj klasi – maksimalna rezolucija je 640 x 480, a na raspolaganju je i dvostruko manja, dok je broj slika u sekundi po želji 15 ili 30. Dok se snima video, moguće je prvi put i zumirati, što uz solidan zvuk daje rezultate koji se zaista mogu porediti s video kamerom. Jedina zamerka se može uputiti veličini fajlova – na karticu od 32 MB koja dolazi uz aparat staje oko 90 sekundi video zapisa u najnižem kvalitetu (320 x 240, 15 fps), dok vam za najviši kvalitet treba tri puta više mesta, kao i brza CF kartica. Ugrađeni mikrofon i zvučnik se mogu koristiti i za glasovne komentare uz slike, što uz softversku podršku na računaru može značajno da obogati vaše foto-albume. Rezolucije u kojima aparat snima fotografije su 2048 x 1536, 1600 x 1200, 1024 x 768 i 640 x 480. Mogu se izabrati tri kvaliteta kompresije, ali ne i sirovi nekompresovani snimak. Broj fotografija koje staju na priloženu karticu od 32 MB se kreće od 338 u najnižoj rezoluciji i najvećoj kompresiji, preko 54 u rezoluciji 1600 x 1200 sa srednjom kompresijom, do 18 u najvišoj rezoluciji sa minimalnom kompresijom. U svakom slučaju, ako ne zbog fotografija, kupovina dodatne CF kartice je neophodna zbog video snimaka. Podržan je i Microdrive format, ali, s obzirom na kapacitete najnovijih CF kartica, sumnjamo da će to biti vaša opcija. Ono što smo zamerili ovom aparatu jeste činjenica da koristi USB 1.1 standard za povezivanje, što je sporo s obzirom na to da video snimci mogu da imaju i po stotinak MB.

Aparat koristi četiri AA baterije i nije prevelik potrošač jer s jednim setom možete snimiti bar stotinak fotografija. Preporučujemo kupovinu kompleta punjivih NiMh baterija i punjača jer će vam, dugoročno gledano, uštedeti dosta novca. Kamera se može napajati i iz ispravljača koji se posebno kupuje.

Ugrađeni blic je solidan, ima mogućnost eliminacije crvenih očiju i solidnu jačinu. Može se podesiti da okida na prvu ili drugu zavesicu, kao i njegova jačina. Nažalost, na aparatu nije predviđeno mesto za dodatni blic.

Imajući na umu sve ove tehničke karakteristike, od ovog aparata ne treba očekivati malo. Fotografije su izuzetno kvalitetne, nema uočljivih ni optičkih ni digitalnih distorzija. Hromatska aberacija je jedva uočljiva tek u ekstremnim uslovima, a objektiv daje savršeno pravilnu sliku i u širokom i u zumiranom položaju. Šum je minimalan, možda za nijansu manji i od skupljeg modela Pro1 koji smo testirali. Na boje dodatno mogu uticati ugrađeni filteri, nekoliko predefinisanih i jedan podesiv po želji.

Ergonomija je odlična, meniji intuitivni i po tom pitanju imamo samo jednu zamerku. Taster koji se koristi za snimanje videa u svim ostalim režimima je isključen, a mogao je biti iskorišćen za još neku funkciju. Istovremeno, u video režimu okidačem ne možete otpočeti snimanje. Brzina rada je solidna, zahvaljujući brzom procesoru DiGiC, što se ogleda i u mogućnosti kontinualnog snimanja brzinom 1,7 slika u sekundi.

Iako ga cena ne čini pristupačnim običnom korisniku, ona nije ni previsoka i verujemo da će najčešće nalaziti put do entuzijasta koji od fotoaparata očekuju ipak nešto više. Uz inicijalnu investiciju računajte i na trošak za dodatnu karticu, baterije i punjač, a ako budete želeli luksuz, potražite USB 2.0 CF čitač i daljinski upravljač, kao i neki dodatni objektiv. Ljubitelje ronjenja obradovaće to što je u ponudi i ne tako jeftino kućište za podvodna snimanja. A zaključak se nameće sam: bilo da ste amater ili entuzijasta, ovaj aparat je fantastičan izbor i za svoju cenu daje verovatno više nego bilo koji aparat trenutno na tržištu.

Rodoljub ILIĆ

 
Abit NF7-S2
128M HomePNA 3.0 Ethernet Bridge
Zippy EL-715 Slim Illuminated Keyboard
AMD Sempron 2500+
Logitech MX1000 Laser Cordless Mouse
Genius NetScroll+ Traveler iRIS
Chenbro Gaming Bomb
Cooler Master Hyper 6 KHC-V81-U1
Hewlett-Packard Photosmart 8150
Asus L5900GA
Canon PowerShot S1 IS
Šta mislite o ovom tekstu?
Gigabyte G-Max TC4
Gigabyte GK-5UW RF Wireless Keyboard and Optical Mouse
Hewlett-Packard Photosmart R507 i Photosmart 375
Star Media DVD Player 5000
AG Neovo X-20AV i Hyundai L17T
Altec Lansing AHP712 i AHS602
Leadtek WinFast TV2000 XP RM Edition
Logitech Cordless Desktop LX 500
Flash kartice
Samsung FMD7501N
Transcend IDE Flash TS128MDOM40V

Nije to sve
Pored svih ovih karakteristika, treba pomenuti i neke manje uobičajene: aparat može da snima u predefinisanom vremenskom intervalu, ima senzor za orijentaciju koji okreće fotografije u prirodni položaj, ima video izlaz, mogućnost automatskog pregledanja slika na taj način (slide show), mogućnost kontrole s kompjutera, kao i promenu zvukova i grafike u menijima. Kompatibilan je sa standardom za direktnu štampu PictBridge, a podržava i Canonov protokol Bubble jet direct.

Vrsta:
digitalni fotoaparat
Proizvođač:
Canon
Kontakt:
PiN Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera