TEST DRIVE<>
102004<><>

Gigabyte G-Max TC4

Veličina je bitna(?)

Gigabyte G-Max TC4
Gigabyte G-Max TC4
Ispod haube: 2,8 GHz (Northwood), 512 MB, HDD od 80 GB
Ostalo: solidna podrška za umrežavanje, male dimenzije
Cilj Small Form Factor (SFF) konfiguracija jeste da se minijaturizacijom komponenti i kompaktnim dizajnom na što manjem prostoru smesti sve što je potrebno za rad jednog prosečnog PC računara. Sveopštem trendu proizvodnje ovakvih konfiguracija pridružio se i Gigabyte, proizvođač koji je kod nas poznat po kvalitetnim matičnim pločama i grafičkim karticama. Zato smo se ovog meseca družili sa TC4, predstavnikom serije G-Max TC.

Ovaj mališa dolazi u predivnom belom kućištu (proizvodi se i u drugim bojama) vertikalne orijentacije koje svojim dimenzijama (213 x 64 x 234 milimetara) i dizajnom osvaja već na prvi pogled. Na donjoj strani su postavljene nožice koje sprečavaju slučajno rušenje i održavaju stabilnost kućišta. Prednju masku krase mnoge lepe stvari: minijaturno power dugme, dva svetloplava LED indikatora (po jedan za aktivnost hard diska i mrežni saobraćaj), DVD-ROM, slot za Wi-Fi proširenje, jedan Firewire i dva USB 2.0 porta, mikrofonski ulaz, audio izlaz, kao i čitač memorijskih kartica tipa ’6 u 1’. Pogled na leđa „kompjuterčeta” otkriva standardne PS/2 konektore za miš i tastaturu, dršku za izvlačenje kućišta, RJ-45 LAN konektor, još jedan Firewire i dva USB konektora, TV izlaz, paralelni i serijski port, DVI, konektor za napajanje, kao i konektore za zvuk (priključke za prednje i zadnje zvučnike i za centralni zvučnik i subwoofer tj. pravi 5.1 surround sound sistem, a pored njih tu je i S/PDIF).

Kada smo „rasporili” sirotog mališu, otkrili smo da je ploča, naravno, Gigabyteova i nosi oznaku GA-8IGVT, sa Intelovim čipsetom 845GV. Hard disk je firme Maxtor, 2,5-inčnog formata, kapaciteta 80 GB i brzine 5400 obr/min. Procesor je Intel Pentium 4 na 2,8 GHz (Northwood), grafički čip je takođe Intelove proizvodnje, zvučni čip je AC97 kompatibilan, a mrežno (10/100 Mbit) rešenje je iz firme Realtek. Jedan od dva memorijska slota zauzima DDR modul od 512 MB, deklarisan na 333 MHz, i potiče iz Singapura. Od slotova za proširenje postoji jedan jedini PCI slot.

BIOS je Awardov i nudi najosnovnije funkcije. Pored podešavanja dodeljene količine RAM-a grafičkom podsistemu (jedine ponuđene vrednosti su 1 i 8 MB), pomenućemo samo još i mogućnost podizanja takta magistrale. Operativni sistem koji smo koristili tokom testiranja je Windows XP. TC4 sve uobičajene kancelarijske poslove podnosi bez ikakvih problema, a brz procesor i solidna memorija omogućavaju upotrebu i složenijih programskih paketa (dizajn, programi za grafičku obradu itd). Reprodukcija multimedijalnog sadržaja takođe ne predstavlja problem, a funkcionalnost ovog segmenta dopunjuje Toshibin DVD-ROM u slim izdanju tipičnom za notebook. Na igranje 3D igara zaboravite: kada je zabavni softver u pitanju, integrisano grafičko rešenje može da se nosi jedino s 2D igrama, što dokazuju i loši rezultati u 3D Marku 2001 SE (svega 1984).

Međutim, dimenzije ovog mališe obrnuto su srazmerne buci koju proizvodi. U poređenju s ventilatorom na njegovom procesoru, stariji kuleri deluju umirujuće. Tome dodajte još i ventilator na eksternom napajanju od 120 W i dosta bučan DVD drajv. Pored ovog nedostatka, ostaje i nedoumica – kome je uopšte namenjen ovaj format računara? Igračima sigurno nije, a za profesionalnu primenu višeg nivoa je neadekvatan. On predstavlja solidno rešenje za ljude koji su tek zakoračili u računarski svet jer će na jednom mestu dobiti sve što im je potrebno za početak i upoznavanje s radom na računaru i njegovim komponentama po verovatno prihvatljivoj ceni. S druge strane, overklokeri će biti zadovoljni procesorom čiji se takt uspešno diže na 3,2 GHz, ali ovoj korisničkoj grupi nikako ne odgovaraju bilo kakva integrisana grafička rešenja, kao ni postojanje samo jednog PCI slota sa premalo prostora za PCI karticu. Ovakav format će pronaći svoju ulogu kao server u kućnoj mreži ili kao računar za kancelarijske potrebe. Konkretno za G-Max TC4 – najbolje osobine ovog sistema jesu dimenzije, dobar procesor i mogućnost povezivanja s bilo čime što može da vam padne na pamet. Stoga, koliko je upotrebljiv, zavisi isključivo od vas.

Jan ČMELIK

 
Abit NF7-S2
128M HomePNA 3.0 Ethernet Bridge
Zippy EL-715 Slim Illuminated Keyboard
AMD Sempron 2500+
Logitech MX1000 Laser Cordless Mouse
Genius NetScroll+ Traveler iRIS
Chenbro Gaming Bomb
Cooler Master Hyper 6 KHC-V81-U1
Hewlett-Packard Photosmart 8150
Asus L5900GA
Canon PowerShot S1 IS
Gigabyte G-Max TC4
Šta mislite o ovom tekstu?
Gigabyte GK-5UW RF Wireless Keyboard and Optical Mouse
Hewlett-Packard Photosmart R507 i Photosmart 375
Star Media DVD Player 5000
AG Neovo X-20AV i Hyundai L17T
Altec Lansing AHP712 i AHS602
Leadtek WinFast TV2000 XP RM Edition
Logitech Cordless Desktop LX 500
Flash kartice
Samsung FMD7501N
Transcend IDE Flash TS128MDOM40V

Vrsta:
Mini PC (SFF)
Proizvođač:
Gigabyte
Kontakt:
Gigabyte SCG
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera