TEST DRIVE<>
012006<><>

Lifeview FlyTV Platinum 35 FM

Manjak delova

Lifeview FlyTV Platinum 35 FM
Lifeview FlyTV Platinum 35 FM
Na tržištu TV kartica, kada je hardver u pitanju, već duže vreme se ništa bitno ne dešava. Tehnologija izrade je odavno poznata pa se većina manjih proizvođača, uglavnom drži oprobanog recepta i svoje kartice bazira na kombinaciji dekodera Conexant CX878 sa Philipsovim tjunerom. Istina, postoje i izuzeci kao npr. ATI koji je razvio svoj čip-set za dekodiranje, ali je prosto dosadno koliko sve TV kartice manje-više liče jedna na drugu pa se praktično sve svelo samo na razvoj softvera i dodavanje novih opcija. Ipak, na našu sreću, s vremena na vreme desi se i pomak u tehnologiji koji unese i malo živosti na učmalo tržište. Upravo takav slučaj je sa karticom FlyTV tajvanske firme Animation Technologies, koja je zasnovana na najnovijim Philipsovim čipovima, digitalnom tjuneru TDA8275 i audio-video dekoderu SAA7135.

Kada smo je izvadili iz kutije, prvi utisak je bio da je neko skinuo delove sa ploče jer da nije konektora, dva-tri čipa i nekoliko malih kondenzatora, ploča bi bila bukvalno prazna. Naročito je uočljiv nedostatak analognog tjunera koji je do sada zauzimao veći deo kartice. Umesto njega tu se nalazi novi digitalni tjuner dimenzija svega 5 x 5 mm. Ovo umanjenje, međutim, donosi i brojne prednosti. Pre svega, zbog malih dimenzija mogu se praviti i manji uređaji, kao i TV kartice sa više tjunera. Takođe, potrošnja struje je manja što je korisno za prenosne USB TV tjunere i, najzad, proces izrade i montaže je jednostavniji, što bi trebalo da dovede i do niže cene. U tjuneru je, recimo, integrisan oscilator i neki drugi sklopovi koji smanjuju broj spoljnih komponenti, a samim tim i cenu. Inače, ovaj tjuner se odlikuje vrlo brzom promenom kanala, što nije slučaj sa nekim drugim digitalnim tjunerima (npr. Microtuneovim MT2050).

Osim tjunera, i dekoder je doživeo unapređenje pa je tako sad u njega ugrađen i digitalni audio-procesor sa Dolby Pro Logic zvukom i Virtual Dolby Surround sistemom. Takođe, pošto se zvuk obrađuje digitalno, može da se prenosi i putem PCI magistrale do zvučne kartice tako da se TV karta više ne mora povezivati kablom sa zvučnom kartom. Zahvaljujući tome, audio-ulaz na zvučnoj kartici ostaje slobodan za druge potrebe, a eliminiše se i pojava kašnjenja zvuka koja se ponekad događala zbog prolaska signala kroz brojne komponente. Za dekodiranje slike koristi se adaptivni 3D Comb Filter koji je u stanju da analizira četiri linije i tako umanji pikselizaciju koja se javlja po ivicama (može se primetiti npr. kod logo znaka televizije). Prijem signala je dosta dobar, a iako dekoder raspolaže sa samo devetobitnim AD konverterom, boje su realistične, a slika je dosta jasna, čak i sa slabijim signalom. Jedina zamerka je što ne postoji opcija crop koja uklanja ivicu, pa se na nekim programima koji ne prikazuju puni PAL može videti nezgodan crni okvir oko slike.

Uz karticu dolazi softver Lifeview TVR koji nema mnogo opcija, ali je ono što nudi dovoljno je za osnovnu upotrebu i radi korektno. Pošto i ova kartica koristi Microsoft Directshow filter, ništa vas ne sprečava da koristite neki drugi softver po svom izboru. Od bitnijih osobina ovde bismo izdvojili dobar menadžment kanala. Na raspolaganju su odvojene skale za TV i CATV (kablovski program), da ne morate ponovo da tražite kanale pri zameni kablova. Ima dva načina skeniranja, Fast i Full (detaljno pretražuje sve frekvencije, ali to može potrajati i do 15 minuta). Kanalima se mogu dodeljivati imena, menjati raspored i slično. Zgodno je rešen i capture statičnih slika (sa malim thumbnail slikama), a pored ovih na raspolaganju su i uobičajene opcije poput odloženog prikaza, brzog pregleda kanala i snimanja u DVD formatu itd. Što se tiče snimanja, imamo zamerku na dosta visoke hardverske zahteve jer je za snimanje u punoj rezoluciji potreban procesor od najmanje 2 GHz. Snimanje se vrši u MPEG-1, MPEG-2, AVI, VCD ili SVCD formatu, i to u rezoluciji 352 x 288 ili 720 x 576, a na kvalitet se može uticati samo promenom parametra bitrate (jednog od tri ponuđena).

Kartica ima i teletekst i radio. Ali, dok je aplikacija za teletekst sasvim pristojna, softver za radio je jedan od najgorih koje smo videli. Iako radio generalno ima dobar prijem, traženje i manipulacija stanicama su veoma loši. Uz karticu se isporučuju i jednostavan tanki daljinski upravljač i FM antena.

Konačno, ovo je kartica za koju bi se automobilskim žargonom moglo reći da ima odličan motor, ali koristi loše gorivo pa ne razvija punu snagu. Hardversko rešenje koje smo ovde videli sigurno će postati reper za nove TV kartice. Bolja integracija će dovesti do pojave još manjih TV uređaja i ugradnje TV tjunera direktno na matičnu ploču bez potrebe da se kupuje dodatna TV kartica (Asus je već ponudio jednu takvu), a možemo očekivati i jeftine višekanalne tjunere koji su na običnim televizorima odavno uobičajena pojava.

Dejan STEPANOVIĆ

 
Asus A8N32-SLI Deluxe, Asus P5N32-SLI Deluxe
Asus Extreme EN6600GT Silencer, Gigabyte GV-NX66T256DE
Sapphire Radeon X1300 256MB, Gigabyte GV-RX13P256D-RH, Microstar RX1300PRO-TD256E
Plextor PX-716AL, BenQ DW1640, Samsung Writemaster SH-W162, Asus DRW-1608P2
LG Flatron L1980Q, Fujitsu Siemens ScaleoView W19-1, Philips 190C6FS, Samsung SyncMaster 970P
Canon PowerShot A610 i A620
Lifeview FlyTV Platinum 35 FM
Šta mislite o ovom tekstu?
Altec Lansing MX5020, Creative I-Trigue 2200
Mustek V56SM, Vivax Imago DVD-K210
Logitech Harmony Advanced Universal Remote 885
Sapphire ivory Digital Audio Player
Genius NetScroll+ Mini Traveler iRIS i Mini Tracer
Hewlett-Packard Deskjet 3940
Chicony KUB-925 i KB-0420 Slim
BenQ MP610 Digital Projector
Memorex Mini TravelDrive 256 MB
Chicony iCam 140 (DC-4110) / iCam 340 (DC-4120)

Lifeview FlyTV Platinum 35 FM
Tjuner:
Philips TDA8275
Ostalo:
daljinski upravljač, FM radio, teletekst, Dolby Pro Logic, Virtual Dolby Surround, zvuk preko PCI magistrale, snimanje u MPEG-1, MPEG-2, AVI, VCD, SVCD
Proizvođač:
Animation Technologies
Kontakt:
MID9
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera