TEST DRIVE<>
012006<><>

Chicony KUB-925 i KB-0420 Slim

Ekscentrik i japi

Ime tajvanske firme Chicony najčešće se vezuje za tržište tastatura, a reputaciju je zaslužila kvalitetnim proizvodima. Posle duže pauze, konačno su nam u redakciju došle dve njene tastature. One nose jako nezgodne oznake KUB-925 i KB-0420, a videćemo šta se iza tih oznaka krije.

Chicony KUB-925
Chicony KUB-925 
Prilikom raspakivanja prvo smo otvorili kutiju sa modelom KUB-925 i naišli na tastaturu koja je, po našem mišljenju, jedna od neobičnijih (i ne preterano lepih) na tržištu. Urađena je u kombinaciji bele i metalik plave boje, a kvalitet plastike od koje je izrađena je veoma loš. Na spojevima se jasno vide ostaci loše završne obrade, a sama tastatura prilikom uzimanja u ruke neprijatno ciči i škripi. Jedna od najvećih mana jeste nepostojanje numeričkog dela tastature, a na mestu gde je on trebalo da bude nalazi se šest tastera koji se mogu programirati da otvaraju željenu aplikaciju. Ovi tasteri su odlično pozicionirani i uvek su nadohvat desne ruke. Iznad njih se nalazi točak-taster kojim se nakon instalacije drajvera može menjati sistemska jačina zvuka. Prilikom okretanja točka, preko celog donjeg dela ekrana pojavljuje se žuta traka koja pokazuje jačinu zvuka. To je jako korisno jer prilikom promene jačine zvuka korisnik ima uvid u trenutnu situaciju, ali ako je iza trake aktivan prozor bilo koje aplikacije, traka trepće. Simpatična mogućnost ovog točka jeste to što se prilikom pritiska na njega zvuk potpuno isključuje. Zamerku imamo i na spajanje svih tastera koji se nalaze u nizu sa funkcijskim u jednu traku, što je izuzetno nepregledno. Duž gornje ivice tastature su multimedijalni i Internet tasteri koji dobro odgovaraju na pritisak i koji sa programabilnim tasterima predstavljaju svetlu tačku ove tastature. Tastatura se na računar vezuje preko USB porta, a u kompletu se ne dobija USB-PS/2 adapter.

Chicony KB-0420 Slim
Chicony KB-0420 Slim
Razočarani ovom tastaturom, prešli smo na model KB-0420 Slim. Ona je upravo ono što smo od firme Chicony očekivali. Urađena je u kombinaciji srebrne i crne izuzetno kvalitetne plastike, dok su svi tasteri u crnoj boji. Veoma su kvalitetni i prilikom kucanja su gotovo nečujni. Iz imena tastature se da zaključiti da je reč o tankoj tastaturi, pa kako tasteri imaju kratak hod, činilo nam se da radimo na notebooku. S leve i desne strane nalaze se crni, zaobljeni okviri koji tastaturi daju kompaktan i skladan izgled. Dodatni tasteri su podeljeni u tri grupe. Najveću grupu čine tasteri za rad na Internetu (back, forward, refresh, Home Page, mail program...), tasteri za pozivanje multimedijalnog programa, digitrona i otvaranje My Computera. Sledeća grupa su multimedijalni tasteri (play, stop...), a skroz desno se nalaze točak za kontrolu zvuka i taster mute. Prve dve grupacije tastera su izrađene u srebrnoj boji i nalaze se u sjajnim crnim udubljenjima, čime je razbijena monotonija. Točak služi za regulaciju sistemske jačine zvuka i sa gornje strane ima kvržice zahvaljujući kojima ne klizi pod rukom. Nalazi se malo iznad površine tastature i otpor prilikom okretanja je dovoljno veliki pa se ne dešava da se nehotice poremeti jačina zvuka. Da bi funkcionisao, neophodno je instalirati drajvere koji, naravno, dolaze u kompletu (inače ima funkciju kursorskih tastera gore i dole). Iako je za potpunu promenu zvuka potrebno okrenuti puna dva kruga, podeoci u kojima menja jačinu su veliki pa se prilikom smanjivanja i pojačavanja zvuk menja skokovito. Iznad ’ESC’ tastera je taster zadužen za stavljanje računara u stand by, koji je udubljen pa ga je nemoguće slučajno pritisnuti. Sa računarom KB-0420 vezu ostvaruje preko PS/2 porta kablom standardne dužine.

KUB-925 nam se nije dopala zbog slabijeg kvaliteta izrade i nedostatka numeričkog dela. Ipak, njen avangardni izgled će sigurno naći poklonike. KB-0420 Slim je tastatura koja bi se zasigurno dopala većini i zadovoljila sve potrebe današnjih korisnika. Ukoliko ste razmišljali o kupovini slim tastature, KB-0420 Slim je pravi izbor zahvaljujući dobrom kvalitetu izrade i dobroj kombinaciji dodatnih tastera.

Nebojša BOŽIĆ

 
Asus A8N32-SLI Deluxe, Asus P5N32-SLI Deluxe
Asus Extreme EN6600GT Silencer, Gigabyte GV-NX66T256DE
Sapphire Radeon X1300 256MB, Gigabyte GV-RX13P256D-RH, Microstar RX1300PRO-TD256E
Plextor PX-716AL, BenQ DW1640, Samsung Writemaster SH-W162, Asus DRW-1608P2
LG Flatron L1980Q, Fujitsu Siemens ScaleoView W19-1, Philips 190C6FS, Samsung SyncMaster 970P
Canon PowerShot A610 i A620
Lifeview FlyTV Platinum 35 FM
Altec Lansing MX5020, Creative I-Trigue 2200
Mustek V56SM, Vivax Imago DVD-K210
Logitech Harmony Advanced Universal Remote 885
Sapphire ivory Digital Audio Player
Genius NetScroll+ Mini Traveler iRIS i Mini Tracer
Hewlett-Packard Deskjet 3940
Chicony KUB-925 i KB-0420 Slim
Šta mislite o ovom tekstu?
BenQ MP610 Digital Projector
Memorex Mini TravelDrive 256 MB
Chicony iCam 140 (DC-4110) / iCam 340 (DC-4120)

Chicony KUB-925
Broj tastera:
88 (+ 18 multimedijalnih)
Ostalo:
USB konekcija, nedostatak numeričke tastature, točak za kontrolu zvuka
Proizvođač:
Chicony
Kontakt:
Computer Dream

Chicony KB-0420 Slim
Broj tastera:
105 (+ 17 multimedijalnih)
Ostalo:
PS/2 konekcija, slim dizajn, točak za kontrolu zvuka
Proizvođač:
Chicony
Kontakt:
Computer Dream
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera