TEST DRIVE<>
012006<><>

BenQ MP610 Digital Projector

Projektor u torbi

BenQ MP610 Digital Projector
BenQ MP610 Digital Projector
Firma BenQ pojavljuje se u poslednje vreme sa sve kvalitetnijim i konkurentnijim proizvodima. Pored LCD televizora, fotoaparata i DVD uređaja, firma proizvodi i široku gamu digitalnih projektora, od robusnih stabilnih do onih najmanjih, prenosnih.

Digitalni projektor BenQ MP610 spada u male i lake portabl-uređaje. U pitanju je projektor sa DLP tehnologijom (Digital Light Processing – digitalna obrada svetla). Radi se o posebnom čipu s puno sićušnih ogledalaca koja pokreće elektronika, što omogućava jasnu i svetlu sliku uz relativno jednostavan optički deo. Ovaj projektor prati i najnovije trendove kod prenosnih projektora – potrebno mu je veoma malo vremena da bi se ohladio i bio spreman za transport. Od gašenja lampe do prestanka rada ventilatora protekne samo 90 sekundi, a ako se uključi poseban režim za ubrzano hlađenje – neverovatnih 30 sekundi!

Ovaj projektor daje svetlosni fluks 2000 ANSI lumena i postiže kontrast 2000:1. Opremljen je Philipsovom lampom od 200 W čiji je vek 2800 časova. Postoji i režim rada za štednju lampe pri kojem lampa traje 2950 sati. U svakom slučaju, kada lampa odradi 3000 sati, projektor će odbiti da se uključi, štiteći sebe i operatera od mogućih neželjenih posledica. Postoji i takozvani režim high altitude koji se odnosi na rad pod otežanim uslovima, u šta ne spada samo velika nadmorska visina (povećana opasnost od eksplozije jer je lampa pod visokim pritiskom) nego i uslovi otežanog hlađenja, dugotrajan rad i slično.

Projektor ima bogat izbor ulaza i standarda signala koji može da prikaže – od S-Video i kompozitnog, preko kompjuterskog RGB do komponentnog (za koji je potrebno dokupiti poseban kabl). Ako nemate grafičku karticu sa dva VGA izlaza, možete monitor povezati na VGA izlaz na samom projektoru. Postoji i USB konektor preko kog se može komandovati programu na PC računaru da promeni stranicu (što je podržano, recimo, u Microsoftovom Power Pointu). Ako nemate drugi izvor zvuka, možete priključiti kompjuter na projektor. Zvuk je umerene jačine (snaga 2 W) i mono.

Projektor se može postaviti u klasičan položaj na stolu ili, uz pomoć nosača koji se posebno naručuje, može da visi na plafonu, naopačke. Za korekciju ugla i vodoravnosti postoje podesive noge, a korekcija trapezastog izobličenja slike (keystone) vrši se elektronskim putem iz menija. Na objektivu postoje dva prstena, za izoštravanje i zum. Razne funkcije podešavaju se putem daljinskog upravljača. Najčešće komande mogu se zadati i putem grupe tastera na samom kućištu projektora. Zanimljiva je komanda Freeze koja služi za zamrzavanje trenutne slike, slično kao kod video-rikordera. Ovo se može koristiti, recimo, da se sakrije premotavanje trake ili da se na kompjuteru u potaji pripremi sledeća prezentacija.

Meni za podešavanje je uglavnom standardan. Zanimljivi su, međutim, predefinisani režimi (kombinacija svetline, kontrasta, temperature boje, zasićenosti i oštrine) za razne primene: gledanje fotografija, igranje kompjuterskih igara ili gledanje filmova. Naravno, svaki od parametara slike može da se podešava i ručno. Ako je u pitanju komponentni signal, moguće je zadati izduženu sliku u proporciji 16:9, koju ovaj format podržava. Među naprednim funkcijama su okretanje slike kao u ogledalu (za slučaj da je projektor na plafonu ili da se projekcija vrši iza platna), uključivanje režima rada pod otežanim uslovima, uključivanje režima brzog hlađenja i uključivanje štedljivog (ekonomskog) režima. Ceo sistem može da se zaštiti i brojčanom šifrom koju nikako ne bi valjalo da zaboravite: ako se to desi, projektor će vam na osnovu šifre izračunati poseban kôd koji treba da pošaljete proizvođaču, a on će vam (ko zna kad) na osnovu toga izračunati i poslati zlehudu šifru. Da li je baš bilo potrebno toliko paranoje?

U zavisnosti od vrste ulaznog signala, projektor podržava razne rezolucije i učestalosti osvežavanja do 1280 x 1024 (60 Hz) u RGB modu, do 1080i HD (50 i 60 Hz) kod komponentnog signala i sve moguće video-standarde (NTSC, PAL, SECAM, PAL-M, PAL-N, PAL-60, NTSC4.43).

Projektor se isporučuje sa torbom za nošenje. Torba je napravljena od kombinacije debelog skaja i nepromočivog platna. Postavljena je, veoma je kvalitetna i izdržljiva. U kompletu se dobijaju strujni, USB i VGA kabl, daljinski upravljač, krpica za brisanje površine projektora (ne objektiva), osnovno i detaljno uputstvo (osnovno uputstvo i na srpskom). U kompletu je i CD na kojem je samo uputstvo za upotrebu na raznim jezicima. Uputstvo možemo samo da pohvalimo – sve je napisano veoma detaljno i pedantno, uz isticanje potrebe za opreznim rukovanjem (jer se lampa veoma mnogo greje). Dragocena je tabela uz čiju je pomoć moguće proračunati potrebnu udaljenost projektora od platna za zadatu veličinu slike, što je zgodno kada se korišćenje projektora planira u nekom kafiću ili klubu.

Sve u svemu, ovim projektorom smo veoma zadovoljni. Kvalitet izrade je dobar, slika je jasna i dovoljno svetla. Proizvođač je insistirao na bezbednosti, a ekspresno hlađenje može da bude samo plus. Problem može da nastane ako zaboravite šifru jer ne postoji mogućnost resetovanja, a procedura kontaktiranja proizvođača je komplikovana. Korisnicima koji imaju potrebu za prenosnim projektorom BenQ MP610 će se sigurno svideti jer je mali, zgodan, robustan i daje sliku solidnog kvaliteta, i sve to po ceni koja je znatno povoljnija od konkurencije.

Vojislav MIHAILOVIĆ

 
Asus A8N32-SLI Deluxe, Asus P5N32-SLI Deluxe
Asus Extreme EN6600GT Silencer, Gigabyte GV-NX66T256DE
Sapphire Radeon X1300 256MB, Gigabyte GV-RX13P256D-RH, Microstar RX1300PRO-TD256E
Plextor PX-716AL, BenQ DW1640, Samsung Writemaster SH-W162, Asus DRW-1608P2
LG Flatron L1980Q, Fujitsu Siemens ScaleoView W19-1, Philips 190C6FS, Samsung SyncMaster 970P
Canon PowerShot A610 i A620
Lifeview FlyTV Platinum 35 FM
Altec Lansing MX5020, Creative I-Trigue 2200
Mustek V56SM, Vivax Imago DVD-K210
Logitech Harmony Advanced Universal Remote 885
Sapphire ivory Digital Audio Player
Genius NetScroll+ Mini Traveler iRIS i Mini Tracer
Hewlett-Packard Deskjet 3940
Chicony KUB-925 i KB-0420 Slim
BenQ MP610 Digital Projector
Šta mislite o ovom tekstu?
Memorex Mini TravelDrive 256 MB
Chicony iCam 140 (DC-4110) / iCam 340 (DC-4120)

BenQ MP610 Digital Projector
Slika:
svetlina 2000 ANSI lumena, kontrast 2000:1
Ostalo:
dimenzije 238 x 94 x 283 mm; težina 2,7 kg; jednočipni DLP; lampa 200 W; ulazi: VGA, video, S-Video, komponentni, audio; izlazi: VGA, USB; interna rezolucija 800 x 600; rezolucija do 1280 x 1024 (RGB), do 1080i (komponentni SD ili HD); svi postojeći TV standardi; torba za nošenje
Proizvođač:
BenQ
Kontakt:
Ewe Comp
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera