TEST RUN<>
052013<><>

uPhotoMeasure 3.4.5

Fotoaparat kao merni instrument

Prilikom merenja u obzir se uzima i perspektiva objekta
Kako tačno da izmerite neki veliki objekat? Direktan način je uvek najbolji, ali često nije moguć. Teško da postoji dovoljno dugačak ručni metar da izmerite, recimo, visinu solitera. A čak i da postoji, sumnjamo da biste se usudili da izigravate alpinistu kako biste izvršili merenje. Dobro, u tom slučaju moguće je primeniti malo matematike i posrednim putem dobiti tačnu, tj. bar približnu veličinu objekta. Međutim, šta ako je objekat koji želite da izmerite nepristupačan – možda je to brod koji plovi rekom, zamak na litici, avion na pisti... Ukoliko pored sebe imate fotoaparat, dovoljno je da napravite fotografije tih objekata i da na njima imate samo jedan kvalitetan reper za upoređivanje dimenzija. Uz pomoć programa uPhotoMeasure korišćenjem tih fotografija možete da dobijete vrlo precizne rezultate svih dimenzija koje vas interesuju.

Pre nego što nastavimo, pokušaćemo da preciziramo šta se smatra reperom. To je sastavni deo objekta koji želimo da izmerimo, a čije mere možemo lično da proverimo ili da negde dobijemo precizne podatke o njemu. Ako se radi o zgradi, dobar reper mogu da budu prozor ili vrata, možda čak i površina jedne cigle. Bitno je znati da od izbora površine i unetih dimenzija za reper direktno zavisi i tačnost merenja svih ostalih veličina.

Postavljanje repera za merenje predstavlja važan korak
uPhotoMeasure, dakle, kao osnov za merenje uzima fotografiju. Najbolje je da napravite frontalni snimak objekta čije vas dimenzije zanimaju jer se tada dobijaju najprecizniji rezultati. Ipak, ukoliko ste snimak objekta napravili iz nekog ugla, ni to neće biti preveliki problem jer uPhotoMeasure prilikom kalkulacija uzima u obzir perspektivu tog objekta. Program će generisati mrežu perspektive, čime će se steći pojam o udaljenosti nekih drugih delova objekata u odnosu na reper i taj podatak će se uključiti u kalkulaciju.

Kada se merenje vrši na frontalno fotografisanim objektima, nekad nije potrebno da znate nijednu dimenziju na samom objektu. Ako se, na primer, radi o kući ispred koje je parkiran automobil, na internetu ćete lako pronaći dimenzije tog automobila i onda on može da se iskoristi kao reper. U slučaju kada je objekat slikan iz nekog ugla, možete da u odvojenim tabovima napravite nekoliko repera, za svaku stranu objekta zasebno i da za svaki od tih repera zadate odvojenu perspektivu.

Moguće je merenje dužine, površine, poluprečnika i obima mernog objekta
Program dozvoljava definisanje različitih mernih jedinica i različitih stepena preciznosti. To se sve podešava prilikom setovanja parametara projekta. Program dozvoljava i izračunavanje različitih vrsta dimenzija – linija, dužine i površine četvorougaonih objekata, kao i poluprečnike, obime i površine kružnih i elipsastih objekata. Ako su konture traženog objekta složenog oblika, uPhotoMeasure može da pomogne da se izračunaju dimenzije osnovnih sastavnih delova, a onda te mere mogu da se eksportuju u Excel tabelu, gde će se obaviti složenije kalkulacije. Sve obeležene dimenzije mogu da se eksportuju i u JPEG fotografiju kojoj će biti pridodate mere – nazovimo to nekom vrstom fotografije sa novim providnim lejerom koji sadrži „nalepljen” tehnički crtež sa dimenzijama.

Iako u programu postoji još dosta prostora za unapređenje (prvenstveno nam je nedostajao višestruki Undo), koncept na kojem se zasniva je inovativan i za određene struke veoma primenljiv, naročito u građevinarstvu. Običan fotoaparat, pa čak i mobilni telefon sa kamerom, uz pomoć programa uPhotoMeasure postaje precizan i brz alat za merenje. A to u građevinarstvu mnogo znači...

U skladu sa namenom, uPhotoMeasure nije jeftin (što nismo ni očekivali), ali pozdravljamo nameru autora da dopuste još jedan legalan, znatno jeftiniji način njegove upotrebe. Ukoliko smatrate da će vam usluge ovog programa biti potrebne samo u kratkom vremenskom periodu ili periodično u nekim razdvojenim intervalima, možete da aktivirate i mesečnu pretplatu po daleko pristupačnijim cenama, koje prvenstveno zavise od broja fotografija potrebnih za obradu.

Branislav BUBANJA

 
Notepad2 4.2.25, AkelPad 4.8.2, EditPad Lite 7.2.3, NoteTab Light 7.1, Programmer’s Notepad 2.3, PSPad 4.5.7, Crimson Editor 3.72, ConTEXT 0.98, ActiveState Komodo Edit 8.0, Notepad++ 6.3.2
MP3 Quality Modifier 2.51
uPhotoMeasure 3.4.5
Šta mislite o ovom tekstu?
Fotor
Free Studio 2013
JPEGView 1.0.28
Recent Files Scanner 1.7.21
Sugar Bytes Cyclop 1.1.1
Folder SimpBurn 1.0 beta 7
CCleaner 4.0
Skitch 2.0.1.5
Listary 4.00
Native Instruments Battery 4
Better History 1.9.38
JustType 1.01
Molecular White Screensaver
Tile Tabs 9.1
instant translate 1.7.3
Mousinity 1.2.2.6
Wordaizer 2.1
Similar image search 1.1.3

Potrebno:
Windows
Veličina:
6,58 MB (trial), 10,76 MB na HD-u
Cena:
250 dolara, proba 7 dana
Adresa:
www .uphotomeasure .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera