TEST RUN<>
052013<><>

CCleaner 4.0

Prolećno uklanjanje nepotrebnih stvari

Prisutna je i opcija za deinstalaciju aplikacija
Mnogi praktikuju u proleće, kad krene lepo vreme, da započnu detaljno spremanje kuće ili stana. Ako računar gledamo kao neku vrstu doma u kome stanuju aplikacije, onda isti princip možemo da primenimo i na njega. Dakle, metle u ruke, zasučimo rukave i krenimo sa čišćenjem. Metla je u ovom slučaju CCleaner, jedan od najpoznatijih programa za održavanje računara, bar kada se radi o uklanjanju nepotrebnih fajlova.

CCleaner je neka vrsta čarobnjaka namenjenog brisanju suvišnih i privremenih fajlova, ali dozvoljava korisniku i mnogo više od toga. Osim sistemskih fajlova, CCleaner omogućava proveru velikog broja instaliranih programa i uklanjanje temporary fajlova koje oni kreiraju. Poseduje i mogućnost provere registracione baze, kao i nekoliko dodatnih alata, sve sa ciljem oslobađanja prostora na hard disku. Iako u svojoj osnovnoj formi deluje potpuno automatizovano, program poseduje i veoma napredne alate, sa kojima u potpunosti mogu da se podese različiti parametri njegovog delovanja.

Ovako izgledaju rezultati analize hard diska
Osnovni deo programa je Cleaner. U njemu se nalaze pobrojani sistemski alati i aplikacije, odvojeni u zasebne liste. Program automatski uključuje sve programe čiji privremeni fajlovi mogu da se bez bojazni uklone sa računara. Naravno, ukoliko neko smatra da neki od programa ne treba da se skenira, može da ga isključi iz liste ili da ručno uključi određene parametre skeniranja koji nisu automatski aktivirani. Interesantno je to što postoji jedna nezavisna aplikacija nazvana CCEnhancer, koja predstavlja dodatnu podršku za CCleaner. Ta aplikacija napravljena je od strane potpuno drugog tima ljudi i donosi podršku za nekoliko stotina aplikacija koje CCleaner originalno ne uzima u obzir prilikom analize. Ovaj dodatak možete besplatno da preuzmete sa lokacije www.neowin.net/news/ccenhancer-37.

Inače, ceo proces provere u CCleaneru obavlja se u dva koraka. Prvo se vrši analiza fajlova na hard disku, nakon čega sledi brisanje odabranih. Po završetku analize, korisnik će biti obavešten o stanju svake pojedinačne aplikacije (broj fajlova koji mogu da se obrišu i njihova ukupna veličina), a ukoliko želi, može da proveri i detalje (lista svih fajlova koji su obeleženi za brisanje). U slučaju da sumnja u ispravnost odabira fajlova, korisnik može da isključi iz liste za brisanje pojedinačne fajlove ili sve fajlove koji su vezani za određenu aplikaciju.

Deo vezan za registracionu bazu radi na sličan način, samo što je ovde pod lupom sadržaj registracionog fajla i provera ključeva unutar njega. Naravno, i tu je dozvoljeno brisanje celokupne liste, kao i ručno odabranih ključeva. Među alatima koji se nalaze u okviru CCleanera treba pomenuti program za deinstalaciju aplikacija, alat za proveru i optimizaciju startup procedure, system restore, kao i alat za sigurnosno brisanje sadržaja diska.

Napredni korisnici mogu da podese mnoge dodatne opcije. Korisno je, recimo, da se čekiraju opcije za brisanje samo onih privremenih fajlova i fajlova u korpi za otpatke koji su stariji od 24 časa, moguće je ručno dodavanje lokacija koje će program da pretražuje prilikom analize, dozvoljeno je ručno isključivanje određenih programa/lokacija iz analize...

Autor ovog teksta je dugogodišnji korisnik CCleanera i za to vreme nijednom nije naišao na bilo kakav problem u toku rada. Na osnovu toga, sa velikim stepenom sigurnosti može da tvrdi da ono što program ponudi za brisanje, može da se zaista i obriše bez bojazni. Nije na odmet i da se stekne rutina da se barem jednom mesečno odvoji nekoliko minuta za pokretanje i rad ovog programa kako bi obrisao „đubre” koje se tokom korišćenja računara nagomilalo na hard disku. Ako do sada niste koristili nijedan program ovog tipa, nemojte se iznenaditi ukoliko vam disk „prodiše” nakon pokretanja CCleanera – nije redak slučaj da se u takvoj situaciji oslobodi prostor, koji iznosi i do 10 procenata ukupne veličine diska!

Branislav BUBANJA

 
Notepad2 4.2.25, AkelPad 4.8.2, EditPad Lite 7.2.3, NoteTab Light 7.1, Programmer’s Notepad 2.3, PSPad 4.5.7, Crimson Editor 3.72, ConTEXT 0.98, ActiveState Komodo Edit 8.0, Notepad++ 6.3.2
MP3 Quality Modifier 2.51
uPhotoMeasure 3.4.5
Fotor
Free Studio 2013
JPEGView 1.0.28
Recent Files Scanner 1.7.21
Sugar Bytes Cyclop 1.1.1
Folder SimpBurn 1.0 beta 7
CCleaner 4.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Skitch 2.0.1.5
Listary 4.00
Native Instruments Battery 4
Better History 1.9.38
JustType 1.01
Molecular White Screensaver
Tile Tabs 9.1
instant translate 1.7.3
Mousinity 1.2.2.6
Wordaizer 2.1
Similar image search 1.1.3

Potrebno:
Windows
Veličina:
4,31 MB, 11,74 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .piriform .com /ccleaner
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera