TEST RUN<>
052013<><>

MP3 Quality Modifier 2.51

Kvalitet nije bitan, bitna je veličina

Označene numere procesiraju se po parametrima učitanim iz jednog šablona
Kada je daleke 1995. godine javnosti predstavljen format MP3, nastala je prava mala revolucija. Korisnici su kao omađijani poverovali reklamama da je u pitanju kompresiona rutina koja numere sa audio CD-ova pretače na hard disk računara bez ikakvog gubitka, smeštajući ih na 10 puta manjem prostoru. Na scenu su tada stupili brojni stručnjaci, objašnjavajući da jedan deo čujnog spektra kod MP3 numera uopšte ne postoji i da ne treba biti muzički bogzna kako potkovan da biste to osetili. Bilo je i onih koji su se iz petnih žila upinjali da dokažu kako kompresioni mehanizam jednostavno odseca određene frekvencije iz numera i na taj način pravi dodatnu uštedu u veličini. Ništa nije pomoglo, zaraza je počela da se širi...

Gotovo 20 godina kasnije, nikom više nije ni stalo do ove priče. MP3 se koristi u lavaboima, bojleru, šporetu, a raja ne fercera na kvalitet već samo na mogućnost „naguravanja” što većeg broja fajlova u uređaj koji poseduje. One manje iskusne verovatno će iznenaditi podatak da se MP3 numere mogu „proizvoditi” u različitim oblicima koji zauzimaju manje ili više prostora na skladišnom medijumu, pa su samim tim i manjeg ili većeg kvaliteta. U zavisnosti od odabranog bitratea, formata zvuka i frekvencije semplovanja, targetovaćete veće ili manje zauzeće na hard disku. Kako se to radi? Neki audio plejeri dolaze u paketu sa potrebnim alatima, ali u većini slučajeva valja se okrenuti third party ostvarenjima, koja su po pravilu besplatna, portabilna i jednostavna za korišćenje. Takav slučaj je i sa MP3 Quality Modifierom.

Program koristi batch sistem procesiranja, koji podrazumeva učitavanje fajlova „na gomilu” i njihovo dalje procesiranje u mimohodu sve dok se lista ne isprazni. Dodavanje se može vršiti uz pomoć klasične metode Browse, prevlačenjem datoteka iz fajl menadžera ili automatskim učitavanjem sadržaja čitavog foldera. Numere se u tabeli predstavljaju originalnim nazivom i putanjom do fizičke lokacije, te biranim parametrima iz ID3 taga (naziv pesme i izvođač). Naravno, za korisnika je mnogo važnije što je predočena i veličina fajla, frekvencija semplovanja, korišćeni bitrate i format zvuka, pošto će upravo te parametre menjati u pokušaju da smanji „težinu” datoteka.

Procesiranje se obavlja po principu „jedan za sve”, što znači da se jednom definisani radni parametri odnose na sve numere koje su postavljene na listu. Autoru programa je bila prioritetna jednostavnost upotrebe, pa je setovanje opcija pojednostavio i sveo ih na odabir predefinisanih šablona. Doduše, do njih ne dolazite sa glavne forme, već pozivanjem pull-down menija Presets. Ovde se, ne računajući modus Default, nalaze pet šablona: Best Quality, High Quality, Portable, Compromise i Very Low Quality. Ako ste sigurni u ono što radite, parametre možete podesiti i sami, konfiguraciju snimiti i kasnije je koristiti kao šablon.

Po pritiskanju tastera Process, program kreće sa sprovođenjem akcije po ključu koji ste odabrali. Sve traje veoma kratko (optimizacija je dobra), a na kraju dobijate tabelu, u kojoj je jasno označeno koliki procenat uštede ste ostvarili za svaki fajl ponaosob, odnosno koliko je „mršavljenje” donelo dodatnog prostora na hard disku. Osim činjenice da se radni parametri prilikom batch procesiranja ne mogu setovati za svaki fajl pojedinačno, ovom programu nema šta da se zameri. Pouzdan je, jednostavan za korišćenje, ne košta ništa, a možete da ga uvrstite i u kolekciju portabilnih aplikacija koje uvek nosite sa sobom na USB stiku.

Vladimir PISODOROV

 
Notepad2 4.2.25, AkelPad 4.8.2, EditPad Lite 7.2.3, NoteTab Light 7.1, Programmer’s Notepad 2.3, PSPad 4.5.7, Crimson Editor 3.72, ConTEXT 0.98, ActiveState Komodo Edit 8.0, Notepad++ 6.3.2
MP3 Quality Modifier 2.51
Šta mislite o ovom tekstu?
uPhotoMeasure 3.4.5
Fotor
Free Studio 2013
JPEGView 1.0.28
Recent Files Scanner 1.7.21
Sugar Bytes Cyclop 1.1.1
Folder SimpBurn 1.0 beta 7
CCleaner 4.0
Skitch 2.0.1.5
Listary 4.00
Native Instruments Battery 4
Better History 1.9.38
JustType 1.01
Molecular White Screensaver
Tile Tabs 9.1
instant translate 1.7.3
Mousinity 1.2.2.6
Wordaizer 2.1
Similar image search 1.1.3

Potrebno:
Windows
Veličina:
726 KB, 939 KB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .inspire -soft .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera