TEST RUN<>
052013<><>

Listary 4.00

Detektiv za zagubljene fajlove

Kontekstni meni dobio je pojačanje u vidu Akcija
Koliko često prosečan korisnik računara ima potrebu za pretragom lokalno uskladištenih fajlova? Jeste, kapacitet diskova meri se terabajtima, ali i pored toga se postavlja pitanje da li je konfuzija toliko velika, da li je krečana do te mere uposlena da se zaboravlja gde se šta nalazi? Naravno da se stvari ne mogu posmatrati samo iz ugla onih koji čvrsto drže dizgine instaliranog sistema u rukama. Šta ako mašinu koristi više korisnika, šta ako se radi na paralelnim projektima koji podrazumevaju baratanje sa hiljadama fajlova, šta ako se sadržaj na diskovima munjevito menja/premešta?

U principu, postoje tri načina da pronađete fajlove koje ste zagubili (ne računajući ručno prebiranje po sadržaju hard diskova). Funkcija Search u Windowsu možda nije najbrže rešenje na svetu i možda ne nudi dijapazon opcija koji bi zadovoljio napredne korisnike, ali je početak. S druge strane, pretragu manjih razmera možete da obavite iz omiljenog fajl menadžera. Na primer, Total Commander sasvim dobro obavlja taj posao na nivou direktorijuma čija struktura ne izgleda kao koren baobaba. Konačno, sve se može prepustiti third party ostvarenjima, kojih i te kako ima na softverskoj pijaci. Osim što pametno indeksiraju sadržaj i nadgledaju promene na diskovima kao kobac pile, ova ostvarenja su brza kao munja, okretna kao bolid Red Bulla i konfigurabilna poput samostalno sklopljene PC konfiguracije.

Pritiskom na srednji taster na mišu dobija se mogućnost listanja History i liste favorita, te pristup naprednim komandama
Za Listary ne možemo reći da spada u red klasičnih alata za pretragu. Kao prvo, on se implementira duboko u sistem (pri tom ne zamenjuje ugrađenu Search rutinu), a kao drugo, pronaći ćete ga na mestima na kojima niste ni sanjali da može da bude. Prema filozofiji koju rabi, Listary najpre možemo da uporedimo sa rutinom Search ugrađenom u Windows 8. Razlika je u tome što ovde gotovo da nema ograničenja, a dijapazon opcija koje se nude je, blago rečeno, širok. Kao pistu za uzletanje ovaj program može da koristi fajl menadžer (podržani su Windows Explorer, Free Commander XE, Total Commander, XYPlorer itd.), desktop, neki od instaliranih programa (WinRAR, 7ZIP, FileZilla itd.). Jednom rečju, možete da ga koristite odakle god vam padne na pamet. On se ne pokreće na klasičan način i nije ograničen zagradama kao slična ostvarenja u klasi, već je doslovno uvek nadohvat ruke. Samo počnite da kljucate kučnu reč i njegov search dijalog iskočiće na ekranu hitro poput loptice-skočice.

Primetili ste da smo naveli listu podržanih programa. U praksi ona je mnogo duža, a tamo gde iz nekog razloga nije moguće kuckanjem upita doći do interfejsa, dovoljno je da pritisnete kombinaciju tastera ’Win+S’ da se stvar sama od sebe reši. Treba reći da program, ako ga koristite iz fajl menadžera, pretragu vrši u okviru trenutno aktivnog direktorijuma (logično, pretražiće sve pripadajuće potfoldere). Međutim, ukoliko želite da se akcija proširi na ceo disk, dovoljno je da pre ključne reči otkucate >. Na taj način se bez korišćenja miša i dodatnih komplikacija oblast pretrage proširuje.

Čim otkucate prvo slovo, pretraga počinje, a na ekranu se pojavljuje lista pogodaka
Listary podržava akcije (Actions), naročite zahvate koji su pandan korišćenju kontekstnog menija. Umesto da nakon ukucanog pojma dohvatite miš i pozicionirate se na odabrani fajl u listi pogodaka, dovoljno je da uposlite kursorske tastere (gore-dole), a kada dođete do traženog fajla, pritisnete strelicu desno. Ono što se pojavljuje u novoj formi zapravo je kontekstni meni, koji sadrži klasične komande pojačane akcijama programa. Tako možete da otvorite folder u kojem se nalazi fajl, da izvršite kopiranje putanje u clipboard, pa čak da izvršite i kopiranje/premeštanje datoteke u trenutno aktivan folder. Naravno, na meniju je i pokretanje fajla, odnosno njegovo otvaranje uz pomoć sistemski definisanog programa.

Da je Listary mnogo više od običnog programa za pretragu govori podatak da ovo ni izbliza nije sve što on može. Na primer, svidela nam se opcija Quick Switch, koja dopušta direktno pozicioniranje Open dijaloga na direktorijum označen tokom pretrage. Recimo, zamislite da ste tražili određeni folder sa MP3 numerama. Pošto ste ga našli i u fajl menadžeru proverili njegovu sadržinu, ceo postupak ne morate da ponavljate iz audio plejera (ko će da pamti zaguljeno dugačke putanje). Nakon što kliknete na Add Files ili odgovarajuću komandu za ubacivanje numera u plej-listu, dovoljno je da pritisnete kombinaciju tastera ’Ctrl+G’ i Open dijalog će se pozicionirati upravo na traženi direktorijum. Ovaj metod može da se primeni na bilo koji tip datoteka - od muzike, preko tekstualnih dokumenta, pa sve do slika i fajlova koje prave pojedinačni programi. Dalje, program dozvoljava brzo pozicioniranje u direktorijume koje ste označili kao favorite, tu je i lista History sa spiskom svih nedavno posećivanih foldera i slično. U fajl menadžeru napravite dvoklik na praznoj površini (ili pritisnite srednje dugme na mišu) i pojaviće se sićušni meni, iz kojeg birate omiljene direktorijume, bistrite listu onih skoro posećenih, odnosno pristupate podešavanjima.

Listary je jedan od najboljih Windows dodataka koji smo videli u skorije vreme. Pored nadrealne brzine rada, donosi jednostavnost, mnoštvo unapređenja i simbiozu sa sistemom kakva se samo poželeti može. Nakon nekoliko dana korišćenja, zapitaćete se kako ste uopšte mogli da koristite podrazumevane alate za pretragu. A uopšte neće biti čudno ako uhvatite sebe kako „izmišljate” neku pretragu samo da biste videli kako će Listary da reši zahtev. Profesionalci mogu da usmere pažnju i na komercijalnu verziju (košta 20 dolara i podrazumeva besplatne apdejte dokle god projekat postoji), koja dodatno produbljuje iskustno korišćenja.

Vladimir PISODOROV

 
Notepad2 4.2.25, AkelPad 4.8.2, EditPad Lite 7.2.3, NoteTab Light 7.1, Programmer’s Notepad 2.3, PSPad 4.5.7, Crimson Editor 3.72, ConTEXT 0.98, ActiveState Komodo Edit 8.0, Notepad++ 6.3.2
MP3 Quality Modifier 2.51
uPhotoMeasure 3.4.5
Fotor
Free Studio 2013
JPEGView 1.0.28
Recent Files Scanner 1.7.21
Sugar Bytes Cyclop 1.1.1
Folder SimpBurn 1.0 beta 7
CCleaner 4.0
Skitch 2.0.1.5
Listary 4.00
Šta mislite o ovom tekstu?
Native Instruments Battery 4
Better History 1.9.38
JustType 1.01
Molecular White Screensaver
Tile Tabs 9.1
instant translate 1.7.3
Mousinity 1.2.2.6
Wordaizer 2.1
Similar image search 1.1.3

Potrebno:
Windows
Veličina:
2,5 MB, 7,5 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .listary .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera